De laatste dagen heb ik hele tochten gemaakt dwars over het eiland Bali vanuit mijn verblijfplaats Ubud. Maar in Ubud zelf ben ik niet veel verder gekomen dan enkele musea eerder deze week en ’s avonds eten op de pasar malam. Ubud ligt te midden van de bossen en rijstvelden. In het centrum van Ubud heb je dan nog een stuk of drie bezienswaardige tempels, een lotusvijver én Monkey Forest. Als je daarbij de vele restaurants, café’s en winkels voor het nodige vertier optelt dan heb je een trekpleister van topformaat.
Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991
Vrijdag 16 en zaterdag 17 november 1990
Wat hieraan vooraf ging lees je in:
Reinigingsrituelen in de Pura Tirta Empul
Laatste update: 12 maart 2021
Geschatte leestijd: 6 minuten
Een boze mevrouw in Ubud bij Monkey Forest
Een populaire toeristenattractie in Ubud is Monkey Forest. Een soort Apenheul, maar dan vrij toegankelijk en met eigenlijk maar één soort apen: de Balinese makaak. Het is een klein stukje jungle even buiten het dorp en voor je het weet ben je er al weer door heen gelopen. Het valt echter niet te missen want zodra je het nadert zijn er ineens allemaal mensen die trossen bananen aan je willen verkopen. Om de aapjes mee te voeren.
Dat zijn we niet van plan. Ik ben vandaag weer met Madita op stap voor een wandeling door de omgeving van Ubud. Een groepje dames die voor ons uitlopen vindt het wel een goed idee om de apen te gaan verwennen en kopen twee grote trossen bananen. Even later in het bos komen we ze weer tegen en het duurt niet lang of de apen vertonen zich zelf. Eén van de dames trekt één banaan van de tros uit haar tas en strekt haar arm uit naar de apen. Die hebben echter geen zin in die banaan zo lijkt het wel.
Maar dan komen twee apen achter haar langs, trekken haar tas open en gaan er vandoor met de hele tros bananen. En ook nog een etui met zonnebril. Gegil en geschreeuw van de dames. En nog geen seconde later is ze ook nog die ene banaan in haar hand kwijt. Die wordt nog even snel door een klein aapje weggegrist. Aangeslagen en boos verlaten de dames het apenbos weer, terug naar het veilige centrum van Ubud.
Nasi goreng voor een knaak
Al snel komen we bij een riviertje, waar je in een bocht een mooie plek hebt om te zwemmen. We nemen even snel een verfrissende duik om ons daarna op de rotsen in de zon te laten opdrogen. Bij gebrek aan een handdoek. Een nieuwsgierig aapje houdt ons in de gaten van een afstand maar wij hebben geen tassen met lekkers bij ons.
Als de avond in Ubud aanbreekt gaat het weer onophoudelijk regenen. De pasar malam, waar we tot nu toe zo’n beetje elke avond wel eten, is wat ver lopen met al die nattigheid. Gelukkig is in het straatje waar onze guesthouses staan nog een eenvoudig restaurantje. Terwijl de regen hard neer klettert op het bamboedak klinkt Riders on the Storm uit de muziekboxen. De setting is geweldig, aan de rand van de rijstvelden en uitstekend eten. Wel wat duurder dan op de pasar malam. Maar een knaak voor een mooie nasi goreng lijkt me nog steeds niet te veel betaald.
Crematie in Ubud
Zaterdagochtend is er een processie door het centrum van Ubud, allemaal mensen in prachtige kleding, dames met schalen vol offers (fruit, bloemen, rijst en wierook) op hun hoofd. Het blijkt een crematieplechtigheid te zijn. Mensen in hun mooiste kleren komen overal vandaan en gaan allemaal naar de zelfde tempel, waar alle offers naar toe worden gebracht. Een crematie op Bali is een feest waar door de familie van de overledene vaak jarenlang voor is gespaard. Na het overlijden wordt het lichaam dan eerst zo snel mogelijk, tijdelijk begraven, totdat al het geld bij elkaar is voor een onvergetelijke crematie. Soms is dat jaren na de ’tijdelijke’ begrafenis.
Ik besluit de zaterdag wederom met een mooie avondwandeling door de rijstvelden rondom Ubud en geniet van de zonsondergang. Op de pasar malam kom ik Madita weer tegen, die morgen vertrekt van Bali. We eten samen met nog wat andere backpackers aan een lange tafel en ik bestel menig portie saté.
Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:
Freewheelen langs de stranden van Bali
Booking.com