Als je op Bali één tempel gaat bekijken, dan moet dat de Pura Tirta Empul zijn; dat vertelde Madita mij gisterenavond toen we bespraken wat we vandaag zouden gaan doen. Alsof je ook maar enige moeite moet doen om een tempel te vinden hier: je struikelt er over. De typische Balinese hindoeïstische tempels herken je direct aan hun gespleten toegangspoorten. Ze lijken best wel op elkaar, dus ik ben reuze benieuwd wat de Pura Tirta Empul dan wel zo bijzonder maakt. In het dorp regel ik vervoer, we gaan het snel zelf zien…

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Donderdag 15 november 1990

Met bloemen in het haar naar de Pura Tirta Empul

Even later zitten we in een busje op elkaar gepakt en geplakt onderweg naar de plaats Tampaksiring, toch wel even wat anders dan in alle vrijheid op een motorfiets. Maar je komt zo ook wel weer leuk in gesprek met de bewoners van deze streek. Halverwege stappen twee jonge Balinezen in met bloemen in hun haar en achter hun oren. Ook onderweg naar de Pura Tirta Empul. De bloem achter hun oren is om beter naar de goden te kunnen luisteren, zo leggen ze uit en de bloem in de haren is om zo positief mogelijk te denken.

Het hele hindoeïsme draait om positieve gedachten. Twee keer per maand, bij volle maan en bij nieuwe maan reinigt men hun ‘vervuilde’ aura’s, en worden negatieve gedachten uitgebannen. Ik ken zo wel een stuk of vier miljard mensen die dat ook wel regelmatig zouden mogen doen.

Pura Tirta Empul
pura tirta empul

Kristalheldere stroom

De parkeerplaats bij de tempel is boordevol auto’s en busjes. Het is duidelijk dat we bij een bijzondere plek zijn aangekomen. Bij de ingang worden sarongs verhuurd, maar ik heb zelf al een lange broek meegenomen om mijn benen te bedekken.

De tempel is al heel oud, men zegt uit het jaar 962, maar is in de jaren zestig helemaal gerenoveerd. Het complex is gebouwd rondom een bassin waarin een bron onafgebroken water van het meest heldere soort uit de aarde ophoest. De helderheid van het water is inderdaad verbluffend. Hier heeft de tempel zijn naam vandaan, want Pura Tirta Empul  betekent “tempel met de kristalheldere stroom”.

pura tirta empul
Het bassin met daarin de bron van het heilige water van de Pura Tirta Empul.
mensen reinigen zich in de tempel, bali
Het reinigingsritueel in de Pura Tirta Empul heeft iets mystieks.

Onberispelijk glad

De bron voedt diverse bassins en in één daarvan laten bezoekers het water rijkelijk over hun hoofden stromen om zichzelf zo te reinigen van slechte invloeden. Het is een indrukwekkend schouwspel. In een ander bassin zwemt een hele school koikarpers.

Op een berg naast het tempelcomplex staat het moderne regeringspaleis, omringd door een onberispelijk glad gazon. Oorspronkelijk bedoeld voor de Nederlandse regenten op dit eiland, maar Soekarno heeft er dankbaar gebruik van gemaakt door het zijn residentie te maken voor wanneer hij op het eiland was. Wij gebruiken het gazon voor een korte picknick voordat we weer richting Ubud gaan.

En nu weet ook ik waarom je de Pura Tirta Empul bij geen enkel bezoek aan Bali moet overslaan. De Balinezen zelf doen dat ook niet, ze komen er allemaal minstens één maal per jaar om zichzelf opnieuw uit te vinden.

landschap op bali
Ontelbare tinten groen maken het landschap van Bali onweerstaanbaar.