Op wereldreis gaan is meer dan elke dag leuke dingen doen en genieten. Je moet af en toe ook de tijd nemen om zaken te regelen om de voortgang van je reis te waarborgen. Er moeten inkopen worden gedaan. En zeker tegen de tijd dat je op het punt staat naar een ander land door te reizen komen er extra voorbereidingen om de hoek kijken. Dit zijn mijn laatste twee dagen op Bali. Achter de horizon lonkt Australië. Maar voor het zover is, komt er nog een korte stop op Timor voordat ik Indonesië echt vaarwel zeg. En Kuta is op Bali niet de allerleukste plek om te verblijven, maar wel het meest praktisch om van alles te regelen. En direct bij de luchthaven.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Zondag 25 en maandag 26 november 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

Een investering om de reiskas te spekken

Laatste update: 3 december 2020

Nog twee dagen op Bali en nog zo veel te doen

Dat staat boven mijn to-do list in mijn dagboek. Een lange lijst met dingen en dingetjes die ik allemaal nog moet doen. En tussendoor wil ik de laatste twee dagen op Bali ook nog kunnen genieten van alles wat het eiland te bieden heeft. Dit staat allemaal op dat lijstje:

 • Kleding wassen in de river (en zelf ook even een lekkere plons nemen)
 • Boeken ruilen
 • Handelswaar kopen voor in Australië  (check, gisteren gedaan)
 • Trui kopen  (want kleding is goedkoop hier en na Australië komt het koudere Nieuw-Zeeland…)
 • Jeans kopen  (zie boven, ik heb nu echt alleen maar shorts)
 • Schoenen kopen  (zie boven; ik heb nu alleen maar teenslippers en versleten sandalen)
 • Foto’s maken van mooie plekken waar ik duizend keer langs ben gereden. Waarvan je anders zou vergeten ze vast te leggen: de lotusvijver, de tempels in Ubud, etc.
 • Pakket van overtollige bagage samenstellen en naar huis sturen. Waaronder souvenirs, reisgidsen, etc. (toch weer 3 kilo…)
 • Fotokopieën van het hoofdstuk Timor uit de Lonely Planet van Indonesië maken, zodat dat zware boek ook mee kan in het pakket.
 • Goedkope muziekcassettes kopen
 • De motorfiets inleveren
 • Transport naar Kuta regelen
 • Is er misschien nog post voor mij bij de poste restante op het postkantoor?

De inkopen heb ik verder gepland voor de maandag, wanneer ik toch in Kuta ben. Dat is veruit de beste plek voor goedkope kleding. Desondanks sta ik vroeg op om in de ochtend zo veel mogelijk taken te doen. Dan houd ik de middag nog over voor vertier. Het zit overal gelukkig erg mee, dus kan ik snel en efficiënt mijn dingetjes doen. Daardoor ben ik om half 12 klaar met alles.

sculpture on bali
Op veel plaatsen langs de weg vind je de mooiste beelden en sculpturen, vooral bij bruggen.

Padangbai op herhaling

Ik kies ervoor om nog éénmaal naar het prachtige White Sand Beach van Padangbai te gaan. Dat strand in combinatie met de laid-back sfeer in het havenplaatsje is toch wel uniek. Dat houdt dus wel in een goed uur op de motor. Weer over de drukke oost-west high road van het eiland. Maar dat heb ik er graag voor over. En ook vandaag weer veel traag vrachtverkeer waar je als motorrijder goed je inhaalmanoeuvres moet plannen. Maar dat lukt vrij aardig en gezond en wel arriveer ik een dik uur later in Padangbai. Niet veel later lig ik gestrekt in de zon. Nu even geen cultuur meer voor mij. Nog één dag vakantie vieren.

strand met bootjes, padangbai
Zelfs na drie bezoeken blijft Padangbai mijn favoriete strandbestemming op Bali.
kinderen spelen in de branding, padangbai
Lokale jeugd speelt in de branding -voor hen een dagelijkse routine.

Naast mij zie ik opeens twee bekende gezichten: Sandra en Marjan. Twee Nederlandse meiden die ik al kort op de top van de Bromo had ontmoet. Ze zijn net terug van Lombok. Dat eiland houd ik voor me zelf tegoed voor een volgende keer. Zo te horen ook erg de moeite waard. We besteden de rest van de dag op het strand met zijn drieën. Of ik ’s avonds met hun nog wat wil eten. Mag ik van de douche in hun kamer gebruik maken. Dat voorstel sla ik niet af. En zo zit ik voor de zoveelste keer te genieten van een heerlijk stukje vis in de Topi Inn. Altijd als ik in Padangbai ben geweest wordt het laat. Ook vandaag. En zo loopt het tegen middernacht als ik Ubud weer binnenrijd.

ubud, bali
De hoofdstraat van Ubud tegen zonsondergang.
ubud, bali
Vaak langsgereden maar nog niet op de foto gezet: één van de vele tempels in Ubud.

Kuta, mijn laatste hoofdstuk van Bali

Maandagochtend toch weer vroeg op om nog wat laatste zaakjes te regelen. Om twaalf uur stap ik in het busje dat naar Kuta gaat. Kuta. Je hebt dus Kuta en je hebt de rest van Bali. Dat zijn twee werelden apart. De Balinezen zijn één van de vriendelijkste en meest gastvrije mensen die ik op mijn reis ben tegengekomen. Het zijn mensen met een grote innerlijke beschaving. Hoe zij het dan kunnen laten gebeuren dat ze toeristen in Kuta half naakt en dronken ongestraft over straat laten lopen, dat is mij een raadsel.

Ik zal er in ieder geval een nacht verblijven omdat ik morgen een vroege vlucht heb. Ach, je moet er maar een beetje doorheen kijken, zegt de pensionhouder van de losmen waar ik een kamer neem. Hij vertelt me ook dat de meeste business owners in Kuta Javanen zijn met dollartekens in hun ogen. Het zal mijn tijd wel uit duren. Ik ben morgenochtend om acht uur weg van hier.


strand van kuta, bali
Het brede strand van Kuta
Foto: UweBKK (α 77 on ) on Foter.com / CC BY-NC-SA

Voor de mooiste zonsondergang op Bali ga je naar Kuta

Ik doe mijn inkopen en loop ook nog tegen twee te gekke muziektapes aan. Eentje van de Style Council en eentje van Vangelis. Op mijn kamer beluister ik de cassettes op mijn walkman. Het is heet en de ventilator werkt niet goed door een loszittend stopcontact. Het levert me een elektrische schok op als ik daar wat aan probeer te doen. Dat is Kuta.

Aan het eind van de dag vind ik in ieder geval één reden om naar Kuta te komen. De zonsondergang op het strand. Dat is er een uit het boekje. Fantastisch om met veel mensen daar getuige van te zijn. Hoe de zon de zee, het strand en de gebouwen daarachter in een surrealistische gloed zet.

Bali over en sluiten.


Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Kupang op Timor: drie dagen op een non-toeristisch eiland


rondreis indonesië