De regen komt weer met bakken uit de hemel. Totaal geen weer om überhaupt voor je bed uit te komen. Over bed gesproken: dat van mij was een drama vannacht. Normaal slaap ik echt overal en onder elke omstandigheid, maar als de veren door je matras heen je rug in porren dan houdt het voor mij ook op. Een korte inspectie leert me dat de andere bedden op de zaal, er net zo slecht aan toe zijn. Dus heb ik in ieder geval één reden om mijn bed uit te komen deze ochtend. De andere reden: ik ga een lokale beroemdheid ontmoeten. Dokter Ho, de ‘kruidendokter’ van de Jade Dragon Snow Mountain Herbal Clinic.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis van 1990 - 1991 
zaterdag 16 juni

Lees hier waarom.

Middeleeuws centrum

Door de stromende regen loop ik met mijn spullen van Hotel No 1 naar Hotel No 2, een wandelingetje van ongeveer 10 minuten. Na een ontbijt in Peter’s Restaurant (wie Peter is, heb ik nog niet ontdekt, waarschijnlijk gewoon een Chinees met een westerse bijnaam) zie ik dat het buiten droog is geworden. Tijd dus voor een nadere kennismaking met de binnenstad van Lijiang. De stad is niet te vergelijken met het dorpse Dali. Het centrum van Lijiang bestaat nog wel uit oude (houten) huisjes, straatjes met kinderhoofdjes en kanaaltjes. Buiten dit nog middeleeuws aandoende centrum is Lijiang gewoon een moderne, niet zo aantrekkelijke stad.

Lijiang
Op de markt in Lijiang is het altijd een drukte van belang

Ik ben wel weer op tijd terug in het hotel om met wat andere backpackers naar de wedstrijd tussen West-Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten te gaan kijken. Het wordt 5-1 voor de Duitsers, een formaliteit. Met de Duitser Andreas ga ik buskaartjes kopen die ons morgen naar de Tiger Leaping Gorge gaan brengen.

In de kliniek van dokter Ho

Daarna huren we een fiets voor een tocht met een speciale bestemming: het even buiten Lijiang gelegen dorp Baisha. We fietsen erheen onder dreiging van enkele donkere regenbuien die zich in het dal ophouden en gevaarlijk dichtbij komen. Maar de weergoden zijn ons gunstig gezind. Enigszins nat gespetterd komen we aan bij de kliniek van de wereldberoemde Dokter Ho.

dokter ho
De wereldberoemde kruidendokter voor zijn kliniek in Baisha

We zijn niet ziek en dat zijn we ook niet van plan te worden, maar ben je in de buurt van Lijiang, dan hoort een bezoek aan deze dokter op je lijstje te staan. Dokter Ho is bekend geworden door zijn grote kennis van de geneeskrachtige werking van kruiden en andere natuurproducten. Trots laat hij artikelen over hem zien in o.a. de New York Times. We krijgen van hem allebei een kopje ‘healthy tea’ die je ook kan kopen bij hem en dat doen we dus. Behalve zijn gezonde thee hebben we niets van hem nodig, want, zegt hij, “jullie zijn allebei hartstikke gezond”. Het is ook echt voor de eerste keer in mijn leven sinds de schoolarts, dat ik naar de dokter ga zonder dat ik iets mankeer.

Optimisme

In zijn werkkamer is het een behoorlijke bende met boeken, schriften vol met aantekeningen, flesjes en potjes met van alles erin. Dr. Ho legt uit dat elke ziekte door hem behandeld kan worden, máár zegt hij er bij, van de patient verwacht hij een ongebreideld optimisme. Ik vraag hem dan waarover de patient optimistisch moet blijven, wellicht over de behandeling van Dr. Ho? Nou nee, de patient moet gewoon overal optimistisch over zijn, want “optimism is the best medicine”.

dokter Ho
Je kan je door Dokter Ho laten behandelen voor welke kwaal dan ook.

Nawoord bij dit blog

Op 31 augustus 2018 is Dr. Ho overleden. Sinds mijn ontmoeting in 1990 is Dr. Ho uitgegroeid tot een bekendheid. Hij werd in veel edities van de Lonely Planet genoemd en Michael Palin bezocht hem tijdens de opnamen van zijn BBC serie Himalaya.

Onderstaand filmpje is gemaakt in 2010.