Als je lang op reis bent, dan moet je soms even een dagje vrij nemen van het reizen. Net een intensieve reis van anderhalve dag vanuit de bergen achter de rug en morgen begint een volgende etappe. Vandaag is zo’n dag. En Chengdu is zo’n plaats om dat te doen. Het is een stad met alle faciliteiten voor reizigers die even willen bijkomen en hun spullen op orde willen krijgen

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis van 1990 - 1991 
woensdag 16 mei 1990  

Het huisje van Du Fu

En met die faciliteiten bedoel ik een wasserij voor mijn kleren (die van het vuil rechtop kunnen staan), een postkantoor om brieven en pakjes te versturen, winkels om mijn rantsoen aan te vullen en een cafeetje om lekker te eten, drinken en andere reizigers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Chengdu
Nog één keer fiets ik langs de grote roerganger in het centrum van Chengdu.
Chengdu
Er wordt reclame gemaakt voor de éénkindpolitiek in het centrum van Chengdu.

En zo verneem ik dat ik nog een interessant fenomeen in Chengdu niet bezocht heb. En dat is Du Fu’s Cottage. Du Fu was een dichter uit de Tang dynastie, die in de 8e eeuw leefde en vier jaar van zijn leven in Chengdu woonde, waar hij een huisje bouwde aan een riviertje. Op deze plek bereikte hij het toppunt van zijn creativiteit en heeft hier dan ook de meeste gedichten opgeleverd.

Ik ga er op de fiets naar toe en kom bij een compleet park, dat om het hutje van Du Fu is gebouwd. Het huisje zelf is destijds vernietigd, maar al in de 16e eeuw is het park ingericht waarbij men het huisje van Du Fu opnieuw heeft opgebouwd. Dus oud is het wel, maar niet zó oud… Natuurlijk is er ook een museum en zijn er wat andere paviljoens waarin Du Fu en zijn gedichten centraal staan. Maar bovenal is het weer zo’n lekker Chinees parkje waar het fijn doorheen lopen is. Best goed voor te stellen dat je in zo’n omgeving tot grootste gedichten komt. Helaas kan ik geen gedicht in het Engels vinden, dus beperk ik me tot het bewonderen van de tekeningen en de kalligrafie.

Chengdu Du Fu's Cottage
In het park van Du Fu’s huisje.
Chengdu Du Fu's Cottage
Bonsai boompje bij Du Fu’s huisje.

Fanmail

Mijn volgende gang is naar het postkantoor om alle brieven die ik in de bergen heb geschreven en waar geen postzegels te koop waren, op de post te doen. Het is de eerste bulk brieven aan vrienden en familie waarop ik over een aantal weken hoop antwoord te krijgen om zo nog wat nieuws van het thuisfront tot mij te krijgen. Daarvoor heb ik een paar grote steden opgenoemd waar ik sowieso langs zal komen voor een bepaalde datum. Het is dan de bedoeling dat de brieven poste restante naar het General Post Office van die stad gestuurd worden. Zo, en nu maar hopen dat ik t.z.t een flinke stapel fanmail mag ontvangen.

Chengdu
Mijn favoriete hangplek in Chengdu, waar vriendschappen ontstaan en waar ik naar andere reisverhalen luister.

Mijn favoriete schotels in het Flower Garden Restaurant zijn sizzling crispy rice en sweet and sour pork. En die bestel ik vanavond allebei, als laatste avondmaal in Chengdu. Een poging om alle gerechten in het Engels op de kaart te zetten levert aandoenlijke teksten op als Flying Pork en Spring Drols. Ik heb Mr. Lee beloofd om te proberen dronken te worden van zijn bier, maar hoe zeer ik het ook probeer, het lukt niet. Heeft ongetwijfeld te maken met het lage alcoholpercentage van 2,5% dat in het lokale brouwsel zit. Maar gezellig is het wel met een groep reizigers uit o.a. Australië, Brazilië en Spanje. (Sterke) verhalen en joints gaan rond.