De regen komt weer met bakken uit de hemel en het is totaal geen weer om überhaupt voor je bed uit te komen. Over bed gesproken: dat van mij was een drama vannacht. Normaal slaap ik echt overal en onder elke omstandigheid, maar als de veren door je matras heen je rug in porren dan houdt het voor mij ook op. Maar een korte inspectie leert me dat de andere bedden op de zaal er net zo slecht aan toe zijn. Dus heb ik in ieder geval één reden om mijn bed uit te komen deze ochtend. De andere reden: ik ga een beroemdheid ontmoeten. Dokter Ho in Lijiang, de ‘kruidendokter’ van de Jade Dragon Snow Mountain Herbal Clinic.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Zaterdag 16 juni 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

De reis van Dali naar Lijiang

Geschatte leestijd: 5 minuten

Laatste update: 15 maart 2023


Middeleeuws centrum

Maar eerst moet ik door de stromende regen met mijn spullen van Hotel No 1 naar Hotel No 2, is een wandelingetje van ongeveer 10 minuten. Dan begin ik de dag met een ontbijt in Peter’s Restaurant. (wie Peter is, heb ik nog niet ontdekt, waarschijnlijk gewoon een Chinees met een westerse bijnaam) Daarna ik zie ik dat het buiten droog is geworden. Tijd dus voor een nadere kennismaking met de binnenstad van Lijiang. De stad is niet te vergelijken met het dorpse Dali. Het centrum van Lijiang bestaat nog wel uit oude (houten) huisjes, straatjes met kinderhoofdjes en kanaaltjes. Behalve dit nog middeleeuws aandoende centrum is Lijiang ook gewoon een moderne, niet zo heel aantrekkelijke stad.


markt van Lijiang
Op de markt in Lijiang is het altijd een drukte van belang

Als ik terug kom in het hotel zitten wat andere backpackers naar de wedstrijd tussen West-Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten te kijken. Het wordt 5-1 voor de Duitsers, een formaliteit. Vervolgens ga ik met de Duitser Andreas buskaartjes kopen die ons morgen naar de Tiger Leaping Gorge gaan brengen.

tiger leaping gorge tour banner

In de kliniek van Dr Ho bij Lijiang

Daarna huren we een fiets voor een tocht met een speciale bestemming: het even buiten Lijiang gelegen dorp Baisha. Als we daar heen fietsen zien we dat enkele donkere regenbuien zich in het dal ophouden en gevaarlijk dichtbij komen. Maar de weergoden zijn ons gunstig gezind. Uiteindelijk zijn we maar een klein beetje nat als we bij de kliniek van de wereldberoemde Dokter Ho aankloppen.

We zijn niet ziek en dat zijn we ook niet van plan te worden, maar ben je in de buurt van Lijiang, dan hoort een bezoek aan deze dokter op je lijstje te staan. Dr Ho is bekend geworden door zijn grote kennis van de geneeskrachtige werking van kruiden en andere natuurproducten. Trots als een pauw laat hij krantenartikelen over hem zien. Bijvoorbeeld een stuk van Bruce Chatwin in de New York Times. We krijgen van hem allebei een kopje ‘healthy tea’ die je ook kan kopen bij hem en dat doen we dus. Behalve zijn gezonde thee hebben we niets van hem nodig, want, zegt hij, “jullie zijn allebei hartstikke gezond”. Het is ook echt voor de eerste keer in mijn leven (sinds de schoolarts), dat ik naar de dokter ga zonder dat ik iets mankeer.

Het optimisme van Dr. Ho in Lijiang

In zijn werkkamer is het een behoorlijke bende met boeken, schriften vol met aantekeningen, flesjes en potjes met van alles erin. Als wij vragen wat zijn geheim is, legt Dr Ho uit dat elke ziekte door hem behandeld kan worden, máár zegt hij er bij, van de patient verwacht hij een ongebreideld optimisme. Ik vraag hem dan waarover de patient optimistisch moet blijven, wellicht over de behandeling van Dr Ho? Nou nee, de patient moet gewoon overal optimistisch over zijn, want “optimism is the best medicine”.

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

De Tiger Leaping Gorge in Yunnan


dr ho in lijiang
Je kan je door Dr. Ho laten behandelen voor welke kwaal dan ook.

Nawoord bij dit blog

Op 31 augustus 2018 Dokter Ho overleden. Sinds mijn ontmoeting in 1990 is Dr Ho verder uitgegroeid tot een beroemdheid. Hij werd in veel edities van de Lonely Planet genoemd en ook Michael Palin bezocht hem tijdens de opnamen van zijn BBC serie Himalaya.

Dit filmpje is gemaakt in 2010.Booking.com
tiger leaping gorge tour banner