De zondagsmarkt van Menghun is wereldberoemd in Xishuangbanna. Eén van de redenen voor een bezoek aan deze regio in deze uithoek van China is de bonte verscheidenheid van de vele minderheden ieder met hun eigen specifieke klederdracht, die je hier aantreft. Behalve de klederdracht zijn de volken verschillend omdat ze allemaal hun eigen taal hebben. En dat alles komt wekelijks bij elkaar op die wekelijkse markt in Menghun. 

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis van 1990 - 1991 
zaterdag 26 mei & 
zondag 27 mei 1990

De tijd doden in Menghai

Nu ligt Menghun op niet meer dan 80 kilometer over de weg van Jinghong verwijderd. Maar om er te komen zou je zo maar een dag nodig hebben, zo ben ik gewaarschuwd. We gaan het beleven. Samen met Karen (Denemarken) en Kevin + Caroline (Nieuw-Zeeland) vertrek ik in de ochtend in een afgetrapte bus naar het verste punt op de route waar buskaartjes voor te krijgen zijn en dat is Menghai. En daar aangekomen moeten we verder zelf maar vervoer regelen. We slagen erin buskaartjes te bemachtigen voor een bus naar onze eindbestemming. Enige probleem is dat die bus pas om vijf uur vanmiddag vertrekt.

Vier uur stukslaan in een onooglijk gat als Menghai. Hoe doe je dat? Eerst maar eens uitgebreid lunchen. Dat is hier nooit zo moeilijk. En zoals in andere plaatsen in Xishuangbanna, zijn ook hier de omliggende dorpen vele malen interessanter. Zo ook hier, dus we gaan op expeditie en komen weer in een Dai dorpje terecht. Terug op de plek waar de bus zou gaan vertrekken laat deze nog rustig een uur op zich wachten. De tijd doden we met kaartspelletjes in iets wat voor een kroegje door moet gaan.

Dai en Hani vrouwen

Maar tegen het vallen van de avond arriveren we dan toch eindelijk in Menghun. We settelen ons in het enige ‘hotel’ en vinden ook nog een stalletje waar wat te eten valt. En dan vroeg naar bed, want de markt begint bij het krieken van de ochtend.

Menghun
Van alle kanten komen vrouwen uit de omliggende dorpen naar de zondagsmarkt van Menghun.
Menghun
De toegangsweg naar Menghun

Vanaf half zeven ben ik op de markt te vinden met mijn fototoestel, waar ik mijn ogen uit kijk. Het eerste half uur vergeet ik zelfs om foto’s te nemen, maar daarna is het hek van de dam en schiet ik achter elkaar een heel rolletje vol. Ik maak foto’s van de enorme verzameling mensen (vooral vrouwen en kinderen) in hun zondagse tenue. De Dai vrouwen zijn lang en slank met grote rieten hoeden en hun veelal felgekleurde getailleerde jurken. Dan heb je ook de Hani vrouwen die véél kleiner zijn en vooral in het zwart gekleed gaan, afgezet met kleurige stiksels, kralen en een soort van zilveren munten. Om hun middel een ijzeren gesp.

Menghun
Menghun
Voor deze jonge Dai monnik is het tijdstip van de markt ook te vroeg.
Menghun

Om negen uur beginnen de toeristenbussen binnen te komen. Tijd om te gaan ontbijten en mijn biezen te pakken. Daarna weet ik voor 12 Yuan een plek te bemachtigen in een soort van toeristenbusje vol met Hongkongers die vandaag weer naar Jinghong rijdt. Het busje stopt bij een aantal dorpen en tempels en het is bus in, bus uit voor de foto’s. Toch weer blij als ik aan het einde van de middag via via in Jinghong terug ben, het voelt inmiddels als thuiskomen in het Banna Hotel. En daar zaten Melchert en Monique lekker vakantie te vieren op het balkon en klaar om al mijn belevenissen van deze twee dagen aan te horen.

Menghun