In het holst van de nacht ben ik na mijn smokkelavontuur door de Thaise compagnon van Mr. Li uit Hongkong bij een nogal obscuur hotelletje in een of andere wijk van Bangkok afgezet. Geen idee waar ik mij ergens in deze immense stad bevind en hoe ik morgen waar naar toe moet. Eerst maar eens gaan slapen, dat zijn zorgen voor morgen.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis van 1990 - 1991 
zondag 22 juli
Lees hier waarom.

Hangslot

De kamersleutel die ik heb gekregen blijkt de sleutel van een bijgeleverd hangslot te zijn. Als ik de trap op ga kom ik uit in een kort gangetje, met aan weerszijden houten frames met deuren er in. Tussen de frames is een soort kippengaas gespannen, waarvoor aan beide zijden wollen dekens en doeken zijn opgehangen, hier en daar vastgeslagen met spijkers in het hout, maar op veel plekken hangen de doeken ook los. Ik mag een willekeurige kamer uitzoeken, alle deuren staan open dus ik lijk de enige gast te zijn.

Nog maar een paar uur in Bangkok en ik zie direct al een vooroordeel over Bangkok bevestigd

De kamer heeft verder geen raam aan de buitenkant, ik kijk tegen een betonnen muur aan met aan de andere drie zijden wanden van dekens en kippengaas. In het midden een groot tweepersoonsbed dat ik zelf moet opmaken. In ieder geval liggen de lakens opgevouwen op het bed klaar. Het is er heet, vochtig en muf, dus ik zal de lakens alleen gebruiken om óp te gaan liggen en niet eronder. Met het hangslot doe ik mijn kamer van binnen op slot. Tegen gespuis dat ook zonder dat slotje gemakkelijk binnen zal kunnen komen.

Walkman

Als ik al half slaap, wordt het drukker op de etage. De kamer links en rechts van mij wordt zo te horen bevolkt door andere gasten. Het duurt daarna niet lang voordat ik, aan de geluiden te horen, mij ineens realiseer dat je de kamers hier ook per uur kan huren. Nog maar een paar uur in Bangkok en ik zie direct al één van de vooroordelen over Bangkok bevestigd: de stad die bol staat van de betaalde sex. Er is maar één remedie: walkman op mij hoofd en met de muziek aan in slaap proberen te komen. Wat ook uiteindelijk lukt.

Omdat het daglicht niet echt doordringt in een hotelkamer zonder raam, heb ik geen flauw idee wanneer het ochtend is, sinds mijn horloge in Hongkong kapot is gegaan en ik besloot om zonder verder te gaan. Maar als ik wakker word zijn in ieder geval de geluiden in de aangrenzende kamers verstomd en zijn de batterijen van mijn walkman leeg. Een ontbijtje zit er in dit hotelletje ook echt niet in, dat snap ik ook wel, dus ga ik met een lege maag en een vage plattegrond van Bangkok in mijn hand op zoek naar Khao San Road. Want dat is de straat waar je de leuke hostels vindt, waar backpackers verblijven.

Bangkok Khao San Road
Militairen trainen wat op Khao San Road
Bangkok
Eén van de drukke verkeersaders die je moet oversteken om bij Khao San Road te komen.

Khao San Road

Ik heb mazzel, want op mijn looproute kom ik langs het General Post Office, waar, als het goed is, één of meerdere brieven bij de Poste Restante voor me klaar liggen. En ja hoor: twee enveloppen; eentje met de verzamelde post van de afgelopen weken en eentje met de Lonely Planet van Thailand erin, die broer Bart zelf ooit gebruikt had en heel attent heeft opgestuurd.

Aan de hand van de Lonely Planet gids kan ik nu ook veel beter mijn weg vinden en loop nog een korte afstand naar de Chao Phraya rivier, waar ik met een boot de laatste kilometers naar de buurt van Khao San Road afleg. Ik hoef alleen maar de andere backpackers te volgen om in KSR te komen, waar ik lukraak in het eerste het beste guesthouse een kamer neem. Voor 30 Baht heb ik een bed in een slaapzaaltje.

De straat is een ware verzameling van hostels, winkels, café’s en restaurants voor backpackers. In de café’s worden overal de laatste bioscoopfilms op video vertoond en de illegale VHS banden daarvan kan je overal op straat kopen, net als dito cassettebandjes of kopies van Lonely Planet gidsen. En ik doe voor me zelf nog een goede aankoop, want voor 50 Baht heb ik een kersvers exemplaar van een ISIC card, de officiële internationale studentenkaart, die overal ter wereld recht geeft op korting. Ik ben weer student!

Alles wat een backpacker nodig heeft, is te vinden in Khao San Road. Ik heb het al lang gezien: hier ben ik nog wel een paar dagen te vinden.