Het aantal (Chinese) toeristen dat het Stenen Woud dagelijks bezoekt is enorm. ‘s Ochtends vroeg kan je al lopen over de hoofden, nee, over de parapols, want die worden hier massaal gedragen tegen de zon (vandaag dan in ieder geval). De groepen blijven echter goed bij elkaar en op de brede paden. Zoek je de krochten van het Stenen Woud op, zoals wij vanochtend, dan vind je je rust weer.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Dinsdag 5 juni 1990

This Way, Come Look!

En dan nog even over die Sani vrouwen. Hoe ouder ze zijn, hoe gehaaider. Vandaag ben ik weer op pad met Martin, Mark en Noel en we laten ons als één van de weinige westerlingen graag in de watten leggen door deze dames. De Sani vrouwen zoeken duidelijk onze aandacht en wij communiceren ook wel eens graag met Chinese dames op zijn tijd. Het lijkt nl. op veel plaatsen wel of alleen de mannen hier Engels spreken. Een win-win situatie dus.

Stenen Woud, Sani vrouwen
China’s next top model

Het “This way, come look!” is niet van de lucht. Maar uiteindelijk mondt elk praatje op het zelfde uit: of we niet geïnteresseerd zijn in één van de borduurseltjes van de Sani vrouwen. Voor onze vrouwen thuis. Nou, die hebben we niet, dus aan ons zijn die kleedjes niet besteed. En dan, onderweg terug naar het hotel waar we nog wat gaan lunchen, worden we door een oude dame in haar huisje gelokt. Nee, ze heeft geen snoep. Maar wel zakjes met nootjes die we volgens haar aan de vogels moeten voeren. En als je dat dan doet, brengt je dat een hele hoop voorspoed. Tja, en ook hier is geluk niet gratis.

Stenen Woud, Sani vrouwen
Sani vrouwen poseren graag in de hoop dat ze meer handwerk verkopen
Yunnan, Stenen Woud

Ook deze mevrouw laten we met haar goed bedoelde verhalen achter in haar huisje, maar niet zonder haar beleefd en uitvoerig te bedanken voor haar tijd en haar gastvrijheid. Na de lunch zoeken we en vinden we vervoer terug naar Kunming. We spreken voor de avond af om te eten in de Cooking School, dat is me eergisteren prima bevallen.

Tsingtao Bier

En dat bleek wederom een gouden greep. Want daar kwam ik ook Vijaya en Catherine tegen (uit het Banna Hotel in Jinghong) en nog twee Engelse dames. Met zijn achten namen we een grote ronde tafel en bestelden de heerlijkste gerechten.

Nu heb je in Kunming ook best al wel een leuk nachtleven in opkomst en we hadden gehoord over de Golden Triangle Bar. Die is gelukkig niet ver hier vandaan. Er wordt ijskoud Tsingtao bier verkocht. Eigenlijk heb je in China twee soorten bier: het luxe Tsingtao bier (dat ook zelfs geëxporteerd wordt) en daarnaast de lokale biermerken. Ben je ergens waar ze Tsingtao bier hebben, dan weet je ook dat het een dure tent is. En dat is de Golden Triangle Bar dan ook. Er wordt qua bier dan ook alleen maar Tsingtao verkocht en dat voor 7 Yuan per fles. Maar ja, de ene avond is de andere niet. Dan moet het morgen maar weer wat schraler allemaal.