Zo langzamerhand begint het punt te naderen dat ik Beijing zal gaan verlaten en andere plekken in China ga ontdekken. Ik neem in de ochtend de tijd om mijn plannen daarvoor te maken en fiets naar het treinstation om het benodigde treinbiljet te gaan kopen. Maar dát is nog niet zo eenvoudig hier in China. In de middag pak ik opnieuw de fiets en maak ik een tocht naar het beroemde Zomerpaleis van Beijing.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Zaterdag 21 april 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:
Ontwakend Beijing: De Hemeltempel en de Verboden Stad

Laatste update: 29 december 2022

Estimated reading time: 7 minuten


Het recht van de sterkste

Een enorme massa verdringt zich voor de kleine lage loketten met daarboven in het Chinees geschreven waar het loket voor dient. Van enige orde of rij is geen sprake. Hier geldt overduidelijk het recht van de sterkste. Met je ellebogen werken is het devies. Maar net voordat ik me op goed geluk en vol overgave in het gedrang wil storten, valt mijn oog op een bordje ‘booking office’ een stuk verderop. Dan blijkt dat er gewoon een apart loket is voor de foreign friends. Ik kom in een wachtruimte met een nummertjesapparaat. Ongekend in China. En niet al te veel later heb ik een treinkaartje met een reservering voor een hard seat in mijn handen. De meest eenvoudige (en goedkoopste) klasse. Hoe mij dat zal bevallen zal ik pas overmorgen weten.

Op de fiets naar het Zomerpaleis

Nog even een pakketje naar huis verzenden op het postkantoor en dan verder met de fiets. Dat wil zeggen een tochtje van zo’n anderhalf uur helemaal de stad uit. Dat brengt mij naar het Zomerpaleis van Beijing. Niet uitsluitend een paleis, maar een uitgestrekt park aan het kunstmatig aangelegde Kunmingmeer. Dit is de plek waar de keizers vroeger heen gingen als het te heet in de stad was tijdens de lange, droge zomer. Je vindt er wandelpaden die langs paleizen, paviljoenen, bruggen en tempels voeren. Daar ben ik natuurlijk weer niet de enige: hele troepen Chinese dagjesmensen vinden deze plek helemaal het einde. En als Chinezen recreëren, dan doen ze dat bij voorkeur bijzonder luidruchtig en zonder zich te bekommeren om het milieu. Afval wordt het liefst naast de prullenbakken gedeponeerd in plaats van er in.

hall of benevolence and longevity, zomerpaleis
Een bronzen beeld van een ‘Kylin’ houdt de wacht voor de Hall of Benovalence and Longevity
zomerpaleis beijing

Hekel aan wolken

De namen van de verschillende plekken en gebouwen spreken erg tot de verbeelding. Zo kent men hier de Heuvel van het Lange Leven, waarop je o.a. de Hal van de Zee van de Wijsheid tegen komt. En wat dacht je van de Hal van de Wegdrijvende Wolken? Gebouwd door keizer Qianlong voor zijn moeder, die een bloedhekel aan wolken had en het liefst de hele dag in het zonnetje zat.

Dan heb je verder nog de Marmeren Boot, wat niet eens een echte boot is. Het is een paviljoen in de vorm van een boot in het meer, dat betaald is met geld van de belastingbetaler. Keizerin Cixi had met dat geld de marinevloot moeten uitbreiden, maar veel liever gaf ze het aan bouwsel als dit uit. Wat ze dan ook deed. En één ding is zeker: zinken zal het marmeren gevaarte dat vanaf de bodem van het meer opgebouwd is, niet zo snel doen. De mooiste constructie vind ik nog de Zeventien bogenbrug. Het is een brug die het vaste land met een eilandje in het meer verbindt. Rijkelijk versierd met vele leeuwenhoofden.

Er valt hier zo veel te zien, dat je er wel een hele dag kan vertoeven om alles rustig op je in te laten werken. Die tijd gun ik me zelf nu ook weer niet, want ik moet ook nog weer anderhalf uur terug op de fiets naar het hotel. Daar heb ik ’s avonds weer afgesproken in de Pink House (een restaurant) met Mark en Isabelle, mijn coupégenoten uit de Transsiberië Express.

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:
Beijing: Op bezoek bij Mao Zedong

stedentrip beijing

marmeren boot bij zomerpaleis
De ‘onzinkbare’ marmeren boot

17 bogen brug zomerpaleis
De 17 Bogen Brug


Reistips voor het Zomerpaleis van Beijing


1. Het Zomerpaleis zelf bezoeken

Regel nummer 1 voor het bezoeken van Chinese parken en bezienswaardigheden: blijf weg tijdens weekends. En op feestdagen moet je het hele plan maar beter uit je hoofd zetten.

Bereikbaarheid van het Zomerpaleis. Als je mijn verhaal hebt gelezen, zag je dat ik er met de fiets heen ging vanuit het centrum van Beijing. Ik kan me herinneren dat het een lange, hete weg was, toen in 1990. Tegenwoordig komt de metro (lijn 4) vlak in de buurt (Beigongmen station).

Openingstijden van het Zomerpaleis. In de zomermaanden (april tm oktober) gaat het park al open om 06h30 en gaat om 18h00 dicht. Je mag dan wel tot 20h00 binnen blijven. Van november tot en met maart is het Zomerpaleis open van 07h00 tot 17h00 (met een uitloop tot 19h00).

Wat kost een kaartje voor het Zomerpaleis? Het all-in ticket bij de entree kost 60RMB. Eigenlijk is dat het makkelijkst, dan hoef je niet voor alle bezienswaardigheden apart een los kaartje te kopen.


kunmingmeer bij het zomerpaleis

2. Georganiseerde tours naar het Zomerpaleis van Beijing

Lekker zelf rondbanjeren over het uitgestrekte terrein van het Zomerpaleis is natuurlijk helemaal prima. Maar alle bezienswaardigheden komen pas echt tot leven als je er een goede uitleg bij krijgt van een bevlogen gids. Wil je echt alles weten over de geschiedenis van het Zomerpaleis van Beijing, boek dan een tour met gids, die je drie uur meeneemt door het park.