Gisteren ben ik uit Wuhan vertrokken voor een vijfdaagse vaartocht over de Yangtze rivier in China. Ons schip ploetert nog steeds gestaag westwaarts als ik ’s ochtends mijn slaperige hoofd uit de deur van de hut steek. Ik vang direct een koele ochtendbries op. Ik sta zo een tijd over de reling gebogen met de walkman op mijn hoofd, terwijl het vlakke landschap aan mij voorbij schuift. Het lijkt erop dat dit weer zo’n dag gaat worden van alles over je heen laten komen en van de ene naar de andere maaltijd toe leven. Net als op de Transsiberië Express een paar weken geleden.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Donderdag 26 april 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:
Trossen los voor een Yangtze cruise uit Wuhan

Geschatte leestijd: 5 minuten


Yangtze rivier, dag 2

Maar deze op het oog zo rustige dagindeling wordt aardig in de war geschopt. Het restaurant is vanaf half twaalf open voor lunch, en waar eten is daar zijn Chinezen. Zo ook de mensen uit mijn hut. Ze zien me staan en vragen of ik bij ze aan tafel plaats wil nemen. Ik bestel uiteraard een aantal schotels maar daar komt de bestelling van de families nog eens dunnetjes over heen. De tafel is werkelijk afgeladen met de meest uiteenlopende schotels, waarvan de meesten per twee tot drie tegelijk worden besteld. Er kan geen tandenstokertje meer bij.

boerenwoningen langs de Yangtze rivier, China
We varen langs eenvoudige boerenwoningen aan de Yangtze Rivier in een vlak landschap.
bootverkeer op de Yangtze rivier, China

Bier uit soepkommen

Ik ben niet assertief genoeg en eet alles wat mij aangereikt wordt. Nu moet ik erbij zeggen dat de kwaliteit van de keuken op dit schip niet echt in de buurt van een Michelinster komt. In de verste verte niet, want het meeste eten is vet, smakeloos en (te) veel. Tel daarbij op de vreemde manier van het uitserveren van bier. Bij gebrek aan fatsoenlijke glazen wordt het bier uitgeschonken in soepkommen. Dat helpt ook niet echt om het eten een beetje smakelijk weg te spoelen.

tiger leaping gorge tour banner

Verlossing

Vrij misselijk begeef ik me naar de hut en val al snel in een diepe slaap. Dan word ik tegen het eind van de middag wakker. Het gaat wel weer. Buiten is frisse lucht. En zo sta ik weer snel op mijn favoriete plekje aan de reling. Voor het eerst aan boord van deze boot spreekt iemand mij in het Engels aan. Een al wat oudere man vertelt me over de beroemde drie kloven waar we morgen vroeg doorheen zullen varen. Ook vertelt hij over hoe men van plan is grote delen van de Yangtze rivier in te dammen om zo een enorme hydrocentrale een groot deel van China in de toekomst van stroom te voorzien.

…de verlossing kwam van boven en van onderen…

Het avondeten sla ik ditmaal over want ik heb nog steeds een onbestemd gevoel in mijn maag, alsof de lunch nog niet verteerd is. ’s Avonds laat word ik dan toch eindelijk verlost van mijn misselijkheid. De verlossing kwam van boven en van onderen. Orde op zaken. Nu de wekker zetten want morgen vroeg komen de wereldberoemde kloven van de Yangtze rivier. Dé reden om deze boottrip van vijf dagen te doen.zonsondergang yangtze rivier

Reistips Yangtze rivier

De vaartocht uit 1990 zoals ik hierboven beschrijf is niet meer exact zo te maken. Sinds de bouw van de Drieklovendam wordt het stuk tussen Wuhan en Yichang niet meer bevaren. Ook zijn de schepen tegenwoordig echt luxe en niet te vergelijken met de passagiersdienst waarop ik de reis maakte. In mijn blog over dag 1 van deze tocht kan je alle reisinformatie terugvinden over cruises over de Yangtze rivier in China.

Meer over de Yangtze rivier te weten komen

De VPRO heeft de veelbekeken televisieserie Langs de Oevers van de Yangtze uitgezonden, waarin journalist Ruben Terlou een reis maakt langs de Yangtze van Shanghai tot Shangri La in het Himalayagebergte. Via de site van de VPRO kan je alle afleveringen terug kijken. Maar je kan ook de dvd aanschaffen:

Lees ook de andere blogs van mijn reis over de Yangtze rivier:

  1. Trossen los voor een Yangtze cruise uit Wuhan
  2. Door de Drie Kloven van de Yangtze
  3. Wanxian aan de Yangtze
  4. In Chongqing na 5 dagen varen over de Yangtze
stedentrip beijingtravelkees video call