We dobberen nog steeds gestaag westwaarts als ik ‘s ochtends mijn slaperige hoofd uit de deur van de hut steek om een koele ochtendbries op te vangen. Ik sta zo een tijd over de reling gebogen met de walkman op mijn hoofd, terwijl het vlakke landschap aan mij voorbij schuift. Het lijkt erop dat dit weer zo’n dag gaat worden van mijmeren en van de ene naar de andere maaltijd toe leven. Net als op de Transsiberië Express een paar weken geleden.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Donderdag 26 april 1990    Lees hier waarom.

Yangtze rivier, dag 2

Maar deze op het oog zo rustige dagindeling wordt aardig in de war geschopt. Het restaurant is vanaf half twaalf open voor lunch, en waar eten is daar zijn Chinezen. Zo ook de mensen uit mijn hut. Ze zien me staan en vragen of ik bij ze aan tafel plaats wil nemen. Ik bestel uiteraard een aantal schotels maar daar komt de bestelling van de families nog eens dunnetjes over heen. De tafel staat werkelijk afgeladen met de meest uiteenlopende schotels, waarvan de meesten per
twee tot drie tegelijk worden besteld. Er kan geen tandenstokertje meer bij.

boerenwoningen aan yangtze rivier, China
We varen langs eenvoudige boerenwoningen aan de Yangtze Rivier in een vlak landschap.
yangtze rivier

Bier uit soepkommen

Ik ben niet assertief genoeg en eet alles wat mij aangereikt wordt. Nu moet ik erbij zeggen dat de kwaliteit van de keuken op dit schip niet echt in de buurt van een Michelinster komt. In de verste verte niet. Het meeste eten is vet, smakeloos en (te) veel. Tel daarbij op de vreemde manier van het uitserveren van bier. Bij gebrek aan fatsoenlijke glazen wordt het bier uitgeschonken in soepkommen. Dat helpt ook niet echt om het eten een beetje smakelijk weg te spoelen.

Verlossing

Vrij misselijk begeef ik me naar de hut en val al snel in een diepe slaap. Tegen het eind van de middag word ik wakker. Het gaat wel weer. Buiten is frisse lucht. En zo sta ik weer snel op mijn favoriete plekje aan de reling. Voor het eerst aan boord van deze boot spreekt iemand mij in het Engels aan. En al wat oudere man vertelt me over de beroemde drie kloven waar we morgen vroeg doorheen zullen varen. En over hoe men van plan is grote delen van de Yangtze rivier in te dammen om zo een enorme hydrocentrale een groot deel van China in de toekomst van stroom te voorzien.

De verlossing kwam van boven en van onderen

Het avondeten sla ik dit maal over. Ik heb nog steeds een onbestemd gevoel in mijn maag, alsof de lunch nog niet verteerd is. ‘s Avonds laat word ik dan toch eindelijk verlost van mijn misselijkheid. De verlossing kwam van boven en van onderen. Orde op zaken. Nu de wekker zetten want morgen vroeg komen de wereldberoemde Yangtze kloven. Dé reden om deze boottrip van vijf dagen te doen.


yangtze rivier