TravelKees

Door de Drie Kloven van de Yangtze rivier

drie kloven

Mijn natuurlijke wekker begint al aardig te werken. Stipt om zes uur word ik wakker, een half uur voor het licht wordt. Buiten op het dek is het al drukker dan anders rond dit tijdstip. Aan de boot voel ik dat we op een ander deel van de rivier waren. We varen tegen een aantal stroomversnellingen in. Daardoor zijn de motoren meer toeren aan het maken en het water hoger klotst tegen de boeg aan.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Vrijdag 27 april 1990    Lees hier waarom.

Optisch bedrog

We varen reeds bij het eerste ochtendschemer de eerste kloof binnen. Van de grote, brede waterstroom van gisteren is weinig meer over. Op het oog is de rivier hier veel smaller. Maar dat is misschien optisch bedrog door de hoge en steile bergwanden aan beide zijden van de rivier. Het stuk door de kloven doet zo in het ochtendschemer wat mysterieus aan.

yangtze rivier

 

In de belangstelling

Na het ontbijt installeer ik me op een lekker plekje in de zon op het dek en begin aan wat schrijverij: dagboek, brieven en kaarten. De eerste lichting kan met een paar dagen al op de post naar Nederland.

yangtze rivier
Al heel vroeg in de ochtend varen we van de ene naar de andere kloof in de Yangtze rivier

Tijdens het schrijven word ik van dichtbij op mijn vingers gekeken door het vijfjarige jongetje dat met zijn familie in mijn hut verblijft. Hij kijkt verwonderd naar de letters die ik aan het papier toevertrouw. En dat trekt ook weer de aandacht van een oudere Chinees. De paar Engelse woorden die hij uit kan spreken wil hij op mij oefenen. En zo sta ik al weer snel deze ochtend in het middelpunt van de belangstelling. Bij iedere keer dat de oude heer een paar woorden met mij gewisseld heeft, doet hij uitvoerig verslag van ons gesprek met toegestroomde omstanders. Hij geniet zichtbaar van de belangstelling. Nu maar hopen dat hij mijn woorden goed vertaalt.

yangtze rivier
Op de oevers zo af en toe een boerendorpje.

Derde rivier van de wereld

De rest van de dag varen we door een veel aantrekkelijker bergachtig landschap dan het vlakke, daardoor soms haast Nederlands aandoende gebied waar we tot gisterenavond doorheen voeren. En dat blijft zo ook als we de drie kloven achter ons hebben gelaten. We varen over de op twee na langste rivier ter wereld (na de Nijl en de Amazone). De rivier ontspringt hoog op het Tibetaanse Plateau in de provincie Qinghai en stroomt na 6380 km bij Shanghai in de Oost Chinese Zee. Op de rivier zie je veel vrachtboten, maar ook een groot aantal schepen die lijndiensten uitvoeren zoals het schip van de Chongqing Chiangjiang Shipping Company waar ik op mee vaar.

Het avondeten aan boord wordt tussen 5 en 6 geserveerd elke dag, en ik denk laat ik het maar weer eens proberen. Zo lang je maar niet overal te veel van neemt, dan is het eten best redelijk. Hoewel ik wat het eten betreft toch wel weer naar het vaste land snak, waar je tenminste kan kiezen uit duizend en één foodstalls en restaurants.

yangtze rivier

2 gedachtes aan “Door de Drie Kloven van de Yangtze rivier

  1. Pingback: Pure magie op de Borobudur - TravelKees

  2. Pingback: Een wereldreis anno 1990 - TravelKees

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.