Ik ben weer in Jinghong. Ik ben enkele landsgrens overgestoken de afgelopen dagen. Maar toch moet ik goed letten op aanknopingspunten die mij eraan herinneren dat ik nog in China ben. De Dai mensen zijn minder luidruchtig en neurotisch. Het landschap is echt al heel erg Zuid-Oost Azië. En er hangt hier in Xishuangbanna gewoon een heel relaxt sfeertje.

Laatste update: 16 maart 2023

Geschatte leestijd: 3 minuten


Koele ochtendbries in Jinghong

Na drie dagen reizen ga ik deze dag niet veel meer ondernemen dan wat verkenningen in de stad Jinghong. Wennen aan de warmte moet ik ook enigszins. Het was een hete nacht onder de klamboe, maar vanaf een uur of zes vanochtend koos ik voor de luie stoel buiten op het grote balkon, dat door meerdere kamers gedeeld wordt. Ik geniet van de koele ochtendbries en het uitzicht op de zacht wuivende palmbomen met op de achtergrond het ruisen van de Mekong. De rivier zelf kan ik vanaf het balkon nauwelijks waarnemen, vanwege de wat lage waterstand.

xishuangbanna
Dai huizen in Jinghong

Tegen een uur of negen zijn de slaapzalen en kamers wel zo’n beetje leeggestroomd en met enkele backpackers ga ik mee ontbijten in een restaurantje tegenover het hotel. En daar kan je heerlijke french toast met banaan bestellen.

Glibberige ingewanden

Na het ontbijt wandel ik het stadje in om zo maar kris kras wat rond te kijken. En zo kom ik ook uit op de overdekte markt waar al het vlees zonder enige vorm van koeling blootgesteld wordt aan horden insecten. De geur is niet te harden; ik houd het nog geen tien minuten uit. Onderweg naar de uitgang glijd ik haast onderuit over een hoopje glibberige verloren diereningewanden.

Dan maar even het park in. Maar daar is het al niet veel beter. Overal kooien met daarin wat dieren tentoongesteld, een stekelvarken ijsbeert in een kooitje van een halve vierkante meter over de ijzeren tralies. Nog triester dan in de dierentuin van Chengdu, vooral de apen zien er beroerd uit, sommigen met kale plekken en duidelijk ziek. Wat is de waarde van het gevangen houden en tentoonstellen van dieren die in deze staat verkeren?

Jinghong
Dieren in absurde kooien tentoongesteld in een parkje.

Peniswijn?

penis wine
Het speciale drankje van de streek…

Curiositeit van de dag kwam ik tegen bij een lokale slijterij, waar ik altijd op zoek ben naar bijzondere drankjes uit de streek. Maar deze wijn heb ik toch maar niet gekocht: three animal penises wine. En dan vind ik het wel weer tijd om terug te gaan naar mijn luie stoel op het balkon van het Banna Hotel.

Het eten vanavond is een nieuw hoogtepunt op deze reis. In Jinghong vind je diverse Dai restaurants en daar kozen wij er eentje van uit. Samen met Jay, Christian, Melchert en Monique richten we een aanzienlijk bacchanaal aan: er verschijnen een flinke hoeveelheid schotels op tafel, de één nog lekkerder dan de andere. En dat alles voor 6 Yuan per persoon, inclusief bier.

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Overvallen door een hoosbui in Jinghong