Leshan is qua plaats minder geschikt om er lang te blijven hangen. Ik kwam er voor de Grote Boeddha, maar als je die dan ook gezien hebt, is er verder weinig reden nog langer daar rond te blijven hangen. Ik overweeg nog een extra trip te maken naar de heilige berg Emei Shan hier in de buurt. Maar ik ben bezig met plannen voor een trip naar een veel mooier berggebied in Sichuan. Keuzes moeten gemaakt worden. Daarom neem ik vanochtend dan ook direct na het ontbijt weer de bus terug naar Chengdu, terug naar het vertrouwde Traffic Hotel.

Photo by kenner116 on Foter.com / CC BY

Laatste update: 1 september 2020

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Zondag 6 mei 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

De Grote Boeddha van Leshan: indrukwekkend!

Terug naar Chengdu

Reizen met de bus in China is toch niet de meest comfortabele manier van vervoer. Maar ik zal er aan moeten wennen, want niet overal gaan treinen en niet overal zijn luchthavens. Het begint met het formaat van de bus: die is toch wel gemaakt op de gemiddelde lichaamslengte van een Chinees, al gauw een centimeter of vijftien korter dan mijn één meter vierentachtig. Het tweede is dat busreizen lang duren: er wordt werkelijk overal voor gestopt. Een wat oudere Engelse man die ook met deze bus meerijdt, noemt dat heel treffend the milk-run.

De rit terug naar het busstation bij het Traffic Hotel in Chengdu zou weer bijna vijf uur gaan duren, maar gelukkig had ik mijn walkman plus drie volgespeelde cassettebandjes bij me, goed voor zeker 270 minuten muziek. Eigenlijk is een walkman onmisbaar geworden op trips zoals deze. Wat ik van de heenreis had geleerd was om niet in de rij te gaan staan bij het restaurant waar er voor de lunch gestopt zou worden. Want daar kreeg je voor veel geld een vrij smakeloze hap noedels in een zout badje. In plaats daarvan koop ik een rol koekjes bij een winkeltje om de eerste trek te stillen. En neem me voor om na aankomst in Chengdu lekker te gaan lunchen bij mijn favoriete Flower Garden Snackbar.

traffic hotel in chengdu
Het Traffic Hotel is door de jaren heen maar weinig veranderd.
Photo by jiulong on Foter.com / CC BY-SA

Traffic Hotel – de beste bedden

Het Traffic Hotel in Chengdu ligt direct naast het busstation. Dat is slechts één groot voordeel van dit hotel. Als de bus is aangekomen hoef ik maar de hoek om te lopen en sta in de receptie. Ik pik mijn bagage op en gelijk mijn schone was. Had ik al geschreven over hoe goed dit hotel (naar Chinese begrippen) eigenlijk is? Want waar niets vanzelfsprekend is in China, komt het Traffic Hotel toch een heel eind. Ten eerste wordt er verstaanbaar Engels gesproken en ze hebben humor (zeker niet vanzelfsprekend, hoewel, áls de Chinezen humor kennen, dan heb ik die nog niet onder de knie). En tenslotte, last but not least, ze hebben gevoel voor service. Het Chinese stopwoordje mei you (= “weet ik niet”) heb ik nog niet gehoord hier. Oh ja, en de bedden: de beste tot nu toe in China.

renmin park in chengdu
Renmin Park, Chengdu
Photo by dani920 on Foter.com / CC BY-NC

Op mijn gedeelde kamer maak ik kennis met mijn nieuwe kamergenoten Paul uit Chicago en Nadine uit Parijs. We kletsen wat en spreken af in het Flower Garden Snackbar vanavond. Vervolgens huur ik een fiets voor een tochtje door de stad, gewoon nergens naar toe, een beetje uitwaaien na de lange busrit. Ik verdwaal wat in het Renmin Park, waar het ook gewoon druk is met mensen die de stad ontvluchten.

Het wordt verder een dag van evalueren en vooruit plannen. En dat gaat prima op een plek als de Flower Garden Snackbar, waar je reizigers tegenkomt die op plekken zijn geweest waar je zelf ook naar toe wilt. Dus tips en verhalen uitwisselen onder het genot van heerlijk eten en koud bier.


Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Een busticket kopen naar JiuzhaigouOver het Traffic Hotel in Chengdu

Bovenstaand verhaal is opgetekend in 1990. Het laatste deel kan je lezen als een hotelrecensie uit die tijd, maar sinds die tijd is er eigenlijk niet zo veel veranderd. Het ligt nog steeds comfortabel naast het Xinnanmen busstation. Het Traffic Hotel is een hotel en een hostel in één: naast de traditionele hotelkamers kan je ook een bed op een gedeelde slaapkamer boeken met gedeelde douche en toilet op de gang. Dus in dat stuk is het Traffic Hotel ideaal voor budgetreizigers en backpackers. Daarnaast zijn er ook luxe kamers te boeken met eigen badkamer.

Daarnaast lees je over het Traffic Hotel tot op vandaag in de Lonely Planet dat het personeel zeer vriendelijk en behulpzaam is. En dat het hotel een prima plek is waar vanuit je tours kan boeken in Chengdu en omgeving. En dat er rondom het hotel prima te eten valt. Ik lees niets meer terug over de Flower Garden Snackbar van Mr. Lee. Maar de tours die hij voor je boekte (en waar hij als gids optrad), zijn nu bij het Traffic Hotel te boeken.

Het naastgelegen Xinnanmen busstation is het belangrijkste busstation van Chengdu met bussen die vertrekken naar Emei Shan, Leshan, Jiuzhaigou en nog veel meer plaatsen in Sichuan provincie.

🏨 Check de beschikbaarheid en prijzen in het hotel of in de hostel.

Heb je zelf ooit in het Traffic Hotel gelogeerd? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!

Dit blogartikel bevat mijn persoonlijke aanbevelingen in de vorm van zogenaamde affiliate links. Als je via deze links iets boekt of koopt, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou verandert dit niets aan de prijs. Indien je hier gebruik van maakt: enorm bedankt!


vliegticket chengdu