Bijna nog voor de haan gekraaid heeft ben ik al opgestaan voor een vroege fietstocht een flink eind de stad uit. De plaats heet Xindu en de reden van mijn tocht er naar toe is de Tempel van het Goddelijke Licht. Oftewel de Baoguang Si.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Woensdag 2 mei 1990    Lees hier waarom.

Het goddelijke licht

Met een plattegrond van Chengdu en een soort van getekende routebeschrijving vanaf het moment dat ik de stad uit ben (met dank aan Mr. Lee) navigeer ik mij zelf langs een stoffige drukke verkeersweg. Na zo’n 18 kilometer fietsen kom ik om kwart over acht aan bij de poorten van de tempel.

Het is dus even fietsen, maar dat is het dubbel en dwars waard. Direct valt de dertien verdiepingen tellende pagode in het midden van het tempelcomplex op. De tempel zelf is al zo’n kleine tweeduizend jaar oud en ontleent zijn naam aan een keizer, die op een avond het ‘goddelijke licht’ in de tempel had zien schijnen. Ik loop langs boeddhabeelden van wit jade afkomstig uit Burma en door diverse feilloos aangeharkte paviljoens.

Xindu Baoguangsi klooster
Entreekaartje voor de Klooster van het Goddelijke Licht

VIP rondleiding

En als ik zo rustig op mijn gemak rond loop en net trek begin te krijgen, word ik aangesproken door een oudere man, die redelijk verstaanbaar Engels spreekt. Ondertussen weet ik dat Chinezen die goed Engels spreken altijd iets aan je kunnen verdienen. En dat ook zullen doen. Dus ja hoor: hij heeft speciaal voor mij een VIP-rondleiding in petto voor bij elkaar 11 Yuan. En dan zal ik dingen te zien krijgen waar ‘normale stervelingen’ niet bij mogen, zoals tweeduizend jaar oude relikwieën. Ik vind dat ik daar dan maar op in moet gaan. Ik ben natuurlijk niet voor niets het hele eind komen fietsen om snel even in en uit te lopen.

Xindu Baoguangsi klooster
De pagode met dertien verdiepingen helt iets over.

Trance

Ik betaal het geld aan de man en hij haalt een grote sleutelbos te voorschijn. En inderdaad, de ene na de andere deur gaat voor mij open. Ik loop langs een schat aan oude tekeningen en schilderijen, maar ook langs spirituele zaken.  Er hangen foto’s van een abt die in trance op twee vingers staat en een soort van borduurwerkje gemaakt van mensenhaar. Ik krijg zelfs toegang tot het heiligste der heiligen, nl. de relikwieën van de stichter van dit klooster. Na afloop van de rondleiding koop ik een paar heerlijke schotels in het vegetarische restaurant van het klooster. Ik ontdek waarom dit restaurant tot ver in de omtrek populair is. Wát een eten!

Xindu Baoguangsi klooster
Spirituele foto’s van monniken die in trance op één of twee vingers kunnen staan

Suffe panda’s

De dag is nog lang niet voorbij en op de terugweg kom ik langs de dierentuin van Chengdu. En daar ga ik dan speciaal heen voor maar één dier: de reuzenpanda. Het is indrukwekkend deze dieren nu voor het eerst van heel dichtbij te zien, maar ik heb er gelijk een heel dubbel gevoel bij. De dieren zitten in een kale kooi en zijn zichtbaar suf (ze eten alleen bamboe, wat een een versuffende werking heeft). Maar het ergste is dat het publiek dan met steentjes naar de dieren gaat gooien, zonder dat de oppassers daar iets van zeggen. Waardeloos. De rest van de dierentuin geloof ik wel en ga snel weer op pad.

Ik besluit mijn ronde voor vandaag bij het Wenshu klooster, en ben dan inmiddels ook terug in het centrum van de stad. In de avond ga ik met enkele backpackers op pad om wat te eten en we komen uit in de buurt van de universiteit. We bezoeken onder andere de Bamboo Bar en daarna de Little Coffee Bar. Waar ze alles behalve koffie schenken. Het wordt natuurlijk weer veel te laat.

panda in Chengdu dierentuin
Reuzenpanda ligt voor pampus met zijn hoofd op een tafel
panda in Chengdu dierentuin
Een baby panda is nog het meest actief; zijn ouders geloven het allemaal wel.