Gisteren was al een bijzondere dag in Chengdu, met mijn bezoek aan de Boaguang Tempel en even later de panda’s. Maar vandaag zou die ervaringen zo mogelijk nog overtreffen. Want Mr Lee had mij weten te strikken voor een bezoek aan de Sichuan Opera in Chengdu. Ik naar een opera. Wie had dat ooit gedacht. Maar voor het zover was stond er nóg iets op het programma. Een bezoek aan het ziekenhuis van Chengdu. De opera en een ziekenhuis. Normaal niets bijzonders. Maar in Chengdu is niets gewoon.
Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991
Donderdag 3 mei 1990
Wat hieraan vooraf ging lees je in:
De Baoguang Tempel en panda’s in Chengdu
Laatste update: 13 januari 2021
Estimated reading time: 9 minuten
Backstage in een Chinees ziekenhuis
Samen met nog enkele belangstellende foreign friends zoals Mr Lee ons noemt, spreken we af bij de Flower Garden Snackbar. Eerst staat het ziekenhuis op het programma en daarna de Sichuan Opera van Chengdu.
Als wij met hem onderweg gaan naar het ziekenhuis van Chengdu loodst hij ons behendig bus in en bus uit. Mr Lee heeft ons vooraf al uitgelegd, dat het ziekenhuis dat we gaan bezoeken zowel de traditionele Chinese geneeskunst als de westerse geneeskunst beoefent. Van beide methoden wordt het beste met elkaar gecombineerd. En het wordt niet zo maar een bezoek, want wij zullen voornamelijk overal achter de schermen van het ziekenhuis in Chengdu mogen kijken en afdelingen te zien krijgen waar men zich bedient van de traditionele geneeswijzen.
Kuur met de naalden
We beginnen met een rondleiding door de apotheek van het ziekenhuis van Chengdu. Hele rijen vol met ladekasten. Elk laatje bevat een medicijn dat rechtstreeks uit de natuur afkomstig is: takjes, bladeren, poedertjes, insecten, etc. etc. Bij een laatje waarin gedroogde salamanders liggen, legt Mr Lee uit dat hier thee van wordt getrokken. Wat dan weer goed is voor je bloedsomloop.
We krijgen ook te zien hoe acupunctuur werkt. Een lange gang met allemaal kleine kamertjes, waarin twee tot vier patiënten tegelijk worden onderworpen aan de kuur met de naalden. Overal mensen: staand, zittend of liggend, met naalden in hun rug, hoofd, lippen, schouders, waar dan ook.
Een kijkje achter de schermen van een Chinees ziekenhuis, dat is weer eens een wat minder traditionele excursie. Wat ik dan nog niet weet, is dat ik later op deze reis nóg eens in een Chinees ziekenhuis mag rondkijken. Als patiënt op de OK.
Deuren openen zich bij de Sichuan Opera van Chengdu
Als we het ziekenhuis in Chengdu uitlopen, maken we gelijk de afspraak voor nog een tour. Eentje naar de Sichuan Opera in Chengdu, compleet met een rondleiding achter de schermen. Die zelfde avond nog. Na deze hele speciale rondleiding in het ziekenhuis zijn we zo enthousiast, dat we geen nee kunnen zeggen.
En zo springen we later op die dag weer op een bus achter Mr Lee aan. We stappen uit in een drukke straat, bij een onooglijk theatertje. Er staat een rij voor de ingang, maar wij kunnen gelijk doorlopen.
We kunnen op het toneel komen en in de kleedruimten, waar op het moment dat we binnenkomen druk wordt geschminkt. Waar Mr Lee komt, openen zich de deuren als vanzelf. Niemand stelt vragen en je mag overal heel dichtbij komen. Ook foto’s maken is (net als in het ziekenhuis vanochtend) geen enkel probleem.
Daarna komen we in een zaal die nog het meeste weg heeft van een vooroorlogse Europese bioscoopzaal. De klapstoelen met versleten zittingen staan dicht op elkaar op de krakende houten vloer. Het dikke donkerrode theaterdoek hangt er vermoeid bij en er hangt een muffe geur in de zaal. Onze gids heeft als vanzelf de beste plaatsen voor ons gereserveerd op de eerste rij. Nadat we hebben plaatsgenomen komt de rest van het publiek binnen. Voor het doek opgaat heb ik sterk de indruk dat wij de bezienswaardigheid van de avond zijn. Overal starende blikken. Maar daar wen ik zo langzamerhand wel aan na 3 weken China.
De Sichuan Opera met wisselende gezichten
Dan begint de Sichuan Opera. Die duurt 2 uur en 40 minuten. Maar dat is nog niets volgens Mr Lee. Je hebt Sichuan Opera’s die kunnen uitlopen tot 4 á 5 uur. Tijdens de voorstelling worden we steeds bijgepraat door Mr Lee want we hebben natuurlijk geen idee waar het hele verhaal over gaat. Hij geeft tijdig aan als we ergens op moeten letten. Zo merken we dat het publiek steeds harder gaat applaudisseren tijdens de voorstelling naarmate de operazangeressen een hogere toon bereiken. Of het beroemde face changing. Figuren met maskers dansen op het toneel. Het is niet altijd duidelijk of het mannen of vrouwen zijn. Wat gezwaai met de armen en voor je het in de gaten hebt, is een rood masker vervangen door een groen masker. En hup, direct daarna een geel masker. Zelfs Mr Lee kan ons het geheim van de wisselende maskers niet verklaren.
Bizarre vertoning
Terug bij de Flower Garden Restaurant nemen we nog een afzakkertje. Ook weer een apart tafereeltje daar. Je komt hier niet al te veel bedelaars tegen. Maar één jongetje die uit het niets opduikt is erg inventief. Door een truc lijkt het net of hij een broodmes dwars door z’n pols heeft gestoken. Met ketchup heeft hij overal ‘bloed’ gesmeerd. Tot in z’n gezicht. Of we even medelijden willen hebben en hem geld willen geven zodat hij naar de dokter kan. Een bizarre vertoning.
Mr Lee komt nog even op mij af lopen. “Het was gezellig vandaag”, zegt hij. “Ga je morgen mee naar de gevangenis?” Maar ik heb andere plannen.
Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:
Een uitstapje naar Leshan
Reistips voor de Sichuan Opera in Chengdu
Wil je zelf ook eens een bezoek brengen aan de Sichuan Opera? Die wordt, in tegenstelling tot wat je in mijn verhaal hierboven kunt lezen, tegenwoordig niet meer in een muf theatertje opgevoerd maar in het prachtige, antiek uitziende theehuis annex theater Shu Feng Ya Yun aan de toeristische Qintai Road. Als je een luxe arrangement boekt, dan is dat inclusief stoelen op de eerste rij, een thee ceremonie en een oormassage(!) Grootste verschil tegenwoordig met de Sichuan Opera uit mijn verhaal is dat deze een stuk korter duurt (90 minuten in plaats van 160 minuten) en dat het meer op een revue lijkt. Hoogtepunt daarvan is de face changing act, maar er is ook acrobatiek en vuur spugen.
Als je zeker wilt zijn van een plek, bestel dan online je kaartjes voor de Sichuan Opera. Prijzen variëren van 18 euro voor een 3e rangszitplaats tot 42 euro voor een VIP kaartje (met theeservice en oormassage).
Kaartjes zijn zeer populair, dus veel voorstellingen raken uitverkocht. Boek je vooraf je kaartje, dan kan deze nog tot 24 uur voor aanvang van de show zonder kosten geannuleerd worden.
Nee, de Sichuan Opera wordt volledig in het Chinees opgevoerd. Wel kan je een kaartje inclusief engelstalige gids boeken. Dit voegt veel toe, want gedurende de voorstelling geeft de gids uitleg over wat je te zien krijgt.
Chengdu tour tip
Maak het je zelf makkelijk en boek het Chillen in Chengdu pakket. Dit is een compleet arrangement met transfer bij aankomst, twee of meer nachten hotel plus een bezoek aan de pandaberen. Verder uitbreiden kan ook. Zo kan je een bezoek aan de Sichuan Opera er los bij boeken. Of wat dacht je van een kookles?
Chengdu Travel Centre
- Vliegtickets naar Chengdu
- Hotels in Chengdu
- Transfers en lokaal vervoer in Chengdu
- Leuke dingen om te doen in Chengdu
- Reisgidsen over China
Booking.com
Ben je ooit bij de Sichuan Opera in Chengdu geweest? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!
Dit blogartikel bevat mijn persoonlijke aanbevelingen in de vorm van zogenaamde affiliate links. Als je via deze links iets boekt of koopt, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou verandert dit niets aan de prijs. Indien je hier gebruik van maakt: enorm bedankt!