TravelKees

Relaxte riviercruise over de Yangtze

riviercruise over de yangtze

Er is al vroeg in de ochtend opwinding in de hut. Verschillende mensen zijn druk bezig hun koffers te pakken. Ik loop maar even naar het dek, want met al die lichten aan kan ik toch niet meer slapen. We zijn in Wanxian, waar de regen met bakken uit de hemel komt vallen.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Zaterdag 28 april 1990    Lees hier waarom.

wanxian, yangtze
Wanxian: oneindige trappen leiden van de kade naar het centrum van de stad.

wanxian, riviercruise over de yangtze
De skyline van Wanxian met de typerende Bell Tower.

Het klimaat verandert mee

Wel valt me op dat de temperaturen hier al een stuk aangenamer zijn dan ik tot nu toe ervaren had. Het klimaat verandert mee naarmate we verder stroomopwaarts varen. Buiten zie ik enkele van mijn voormalige hutgenoten. Ze beklimmen door de stromende regen met hun koffers de oneindige trappen van de kade naar de stad.

Een lint van drollen

Wanxian is de laatste grote stad voordat we morgenochtend in Chongqing aan zullen komen. Het heeft op Chongqing na de grootste haven van dit district. Het landschap rond Wanxian is van een ongekende schoonheid, ware het niet dat ook hier niet alles is wat het lijkt. Want de idyllische watervalletjes die langs de bergen de Yangtze in stromen zijn niet meer dan het geloosde afvalwater uit de pijpleidingen van de industrie even verderop. En wat het milieu betreft nemen de schepen die de Yangtze bevaren het ook niet al te nauw. Alle passagiersschepen die we tegen komen lozen allemaal regelmatig de inhoud van hun riolen in de rivier. Het resultaat is een lang lint van drollen en ander afval achter een schip dat aan het lozen is. Het enige verschil met Europa is dat iedereen dit hier ongegeneerd doet en bij ons gebeurt het in het geniep.

Yangtze rivier, riviercruise over de yangtze
Varen over de Yangtze terwijl de zon de laatste gouden stralen van de dag over de rivier laat glijden.

Batterij opladen

De dag zelf glijdt rustig voorbij, eigenlijk wel vergelijkbaar met de treinreis door Rusland die mij vorige week in Beijing bracht. Het gebrek aan activiteiten zorgt er voor dat je regelmatig weg kan dromen terwijl het landschap in zijn diverse vormen voor je ogen de revue passeert. Want ondanks de grote meute mensen aan boord is er met name op het bovendek vaak wel een plek om daar ongestoord van te genieten. Een prima plek om na te denken over verleden, heden en toekomst, om de batterij op te laden voor alles wat mij hierna nog te wachten staat.

Yangtze rivier
Idyllische watervalletjes en mistflarden of uitstoot van de industrie?

Warme schoorsteen

Naast de vele passagiersschepen die lijndiensten onderhouden over de rivier zie je ook steeds meer luxe cruiseschepen, waar mensen voor een veelvoud van het bedrag dat ik heb neergeteld voor deze reis exact het zelfde te zien krijgen. Dat wil zeggen: de voorstelling is identiek, je betaalt alleen fors meer voor de entourage van een relaxte riviercruise over de Yangtze. Geef mij dan maar mijn plekkie op het bovenste dek met mijn rug tegen de warme schoorsteen en mijn 360 graden uitzicht over de rivier en haar oevers.

Nieuwe medepassagier

In de hut zijn sinds we vertrokken uit Wanxian ook geen nieuwe passagiers bijgekomen; het gezin met het knulletje dat mij overal volgde is daar uitgestapt. Oh ja, wel een nieuwe mede-passagier: een kip. Ook gezellig. Geen idee alleen bij wie het beest hoort. Wel even in de gaten houden of ze mijn ontbijt voor morgen op tijd klaarlegt.

passagiers riviercruise over de Yangtze
Enkele van de medepassagiers uit mijn hut.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.