Tot mijn schrik blijkt mijn rugzak inmiddels een gewicht van meer dan 20kg te hebben. Dat roept om actie. Want hoe zuidelijker ik reis, hoe heter het wordt terwijl ik me niet kan voorstellen dat ik al die ballast nodig heb in dit deel van de wereld. Verder wil ik vandaag nog wat dingen bezoeken in Guangzhou, voordat ik (waarschijnlijk morgen) vertrek uit de stad. Na deze logistieke operatie heb ik de rest van de dag beschikbaar om de parken van Guangzhou te gaan ontdekken.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Woensdag 11 juli 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

De 20e eeuwse geschiedenis van Guangzhou

Laatste update: 6 oktober 2021

Geschatte leestijd: 4 minuten


Ballast overboord

Als ik heb ontbeten keer ik terug naar de enorm krappe slaapzaal: een ruimte van 5 bij 3 meter waar 4 stapelbedden in staan. Daarin heb ik geen ruimte om m’n spullen goed uit te pakken en te reorganiseren. Ik regel dus een wat duurdere kamer voor 15 Yuan, waarin slechts 3 eenpersoonsbedden staan, welke ik deel met Claude, een Franstalige Zwitser, die zojuist is aangekomen in Guangzhou. Ik sorteer mijn spullen, gooi wat weg en maak een pakket van zes en een halve kilo dat terug naar huis wordt gestuurd. Waaronder mijn zware legerjas.

Op het postkantoor betaal ik ruim 120 Yuan voor om die vracht naar Nederland te krijgen. Maar dat is het me wel waard. Vanaf nu alleen nog maar in korte broek en t-shirt overal op af met een rugzak die nog maar 13 kilo weegt. Ik reis zo licht als een veertje.

Orchid Garden, Guangzhou

Mijn tour langs de parken in Guangzhou

Ik regel weer een fiets voor de dag om dit keer eens de parken van Guangzhou te bezoeken. Daar was ik nog niet geweest. Ik heb goede dingen gehoord over de Canton Orchid Garden, dus zorg ik dat ik daar eerst naar toe ga. Nou, ze hebben niks te veel gezegd. Het niet al te grote park is dichtbegroeid met een keur aan tropische planten en bomen en hier en daar de nodige orchideeën. Het is een oase van prachtige natuur in het toch wel chaotische Guangzhou. Een Chinese tuin zoals je die kent van de plaatjesboeken, compleet met prieeltjes en breekbare bruggetjes over vijvers vol met lelies. Bij diverse prieeltjes kan je in heerlijke rotanstoelen plaats nemen en een pot thee bestellen. Ik zoek ook zo’n hemels plekje uit en blijf daar anderhalf uur zitten aan de rand van een vijver met een grote pot jasmijnthee naast me.

In een krantenrek vind ik een exemplaar van een Engelstalige krant uit Hongkong, mijn bestemming van over een paar dagen. Ik lees met veel belangstelling alles wat er zich daar op dit moment afspeelt, inclusief de weersverwachtingen. Veel wolkjes met regendruppels overigens.

Proost op China

Tenslotte weet ik me los te rukken uit deze vredige omgeving. Ik verkas naar het veel grotere park van Yuexiu Hill aan de overkant van de straat. Daar kan ik gewoon over de brede paden fietsen waarna ik uit kom bij de Zenhai toren die ik beklim voor wat uitzichten over het park en de stad. Maar dat uitzicht wordt inmiddels wel wat belemmerd door de smog en een dreigend onweer. Tijd om de parken van Guangzhou de rug toe te keren en terug naar de youth hostel te gaan, misschien haal ik het wel zonder nat pak. Dat blijkt ijdele hoop, maar is ook niet zo’n bezwaar bij 30 graden. Daarna lekker koud afdouchen en Cantonees eten in één van de vele eettentjes op Shamian Eiland. Waar ik proost met een andere backpacker op mijn laatste dag in de Volksrepubliek China: Ganbei!

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Macau: Portugees China in twee dagen


Booking.com