Het zou een relax-dag moeten worden. Zo’n dag op een lange reis dat je wat orde op zaken stelt, wat dingetjes regelt en zo. Ik zou m’n filmrolletjes sorteren en opsturen naar huis en tegelijk wat andere spullen om mijn bagage wat lichter te maken. En ik zou me gaan oriënteren op de volgende fase van mijn reis: Sichuan. En dan loopt alles anders…

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Maandag 30 april 1990    Lees hier waarom.

Gezichtsverlies

Ik begin met een korte wandeling naar het postkantoor, op ca. vijf minuten van het hotel. Dat worden er vijfenveertig. Kwestie van verkeerd lezen van de Chinese straatnamen. Want bijna niets staat hier in westers schrift. En als je de weg vraagt word je met een brede glimlach de verkeerde kant op gewezen. Dat is niet omdat de mensen je willen foppen. Maar geen antwoord geven of zeggen dat je iets niet weet levert gezichtsverlies op. De kans is groot dat ik mij niet voldoende verstaanbaar heb kunnen maken, waardoor ze mij verkeerd of helemaal niet hebben begrepen.

Liever 5km lopen dan de bus

En zo is de ochtend al weer een heel eind op gang als ik lopend richting het treinstation vertrek, toch al gauw zo’n vijf kilometer van het hotel af. De bedoeling is een treinkaartje voor morgenavond naar Chengdu te kopen, mijn volgende bestemming. En ik kies er voor om te lopen omdat mijn ervaring met de bussen in Chongqing van gisteren me heeft geleerd dat dit tot grote dwaaltochten leidt. Waardoor je overal behalve op je bestemming aankomt.

Chongqing
“Chongqing at dusk” (Foto: holachina.com)

Klantonvriendelijk

In het station heerst een nerveuze chaos. Kluwen mensen hebben zich verzameld voor de loketten. De loketten zelf zijn de meest klantonvriendelijke die ik ooit heb gezien: een betonnen muur waarin kleine openingen in de vorm van een halve cirkel zijn gemaakt. Om contact te krijgen met de lokettist moet je diep voorover buigen. Maar zie er eerst maar eens te komen.

Wezenloos

Ik kijk eerst maar eens op de borden hoe laat de treinen zoal vertrekken. Daaruit ontcijfer ik dat de trein van dinsdag 1 mei naar Chengdu om 20h01 zal vertrekken. Voor die trein wil ik dan wel een kaartje kopen. De volgende stap is: bij welk loket haal ik dat kaartje? Ik roep de hulp in van een paar mensen waarvan ik hoop dat ze Engels verstaan. En met die hulp sta ik na ongeveer een half uur duw -en trekwerk half voorovergebogen oog in oog met een lokettist die vanachter zijn dikke brillenglazen mij wezenloos aanstaart.

Toch ingetuind

Ik ben goed voorbereid, want mijn bestelling heb ik al op papier staan, wat ik hem dan ook toe schuif. En ja hoor, binnen nog geen twee minuten ben ik de trotse eigenaar van een enkele reis Chongqing -Chengdu met een reservering in de hard seat klasse op… maandag 30 april om 18h14! Vandaag dus nog. Dat merk ik natuurlijk pas als ik alweer terug uit de rij ben om m’n kaartje en het wisselgeld op te bergen. Ben ik er toch nog ingetuind…

Chongqing
“A Street Market in Central Chongqing 1991”  (Foto: holachina.com)

Chinees misverstand

Ik beredeneer snel dat het wel ijdele hoop is dat ik mijn reservering nog zal kunnen wijzigen; de chaos voor de loketten is er inmiddels niet minder op geworden. Typisch weer zo’n Chinees ‘misverstand’.

De tijd die ik nog over heb, besteed ik dan maar om terug naar het hotel te lopen en mij daar voor te bereiden op mijn plotselinge vertrek uit Chongqing: opfrissen, inpakken, goed eten en vervolgens terug naar het station om de nachttrein van vanavond te pakken. En zo begint een opnieuw niet zo comfortabele nacht op een hard seat in de trein van Chongqing naar Chengdu.

Chongqing