Tijd voor wat variatie. Ik pak een kleine tas in met wat hoognodige spullen en laat de bulk van mijn bagage in het hotel achter. Ik maak me op voor een kort uitstapje naar Leshan, een stadje op 165 km ten zuiden van Chengdu. En naar Leshan ga je omdat je ‘s werelds op één na grootste Boeddhabeeld wilt zien.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis van 1990 - 1991 
vrijdag 4 mei 1990  

Lees hier waarom

De tip van Mr. Lee

Het weer is prachtig vandaag en ik wil de dag beginnen met een lekker ontbijtje bij het Flower Garden Restaurant. Daar kom ik Lars tegen uit Essen (Duitsland). Hij heeft ook plannen gemaakt om naar Leshan te gaan, maar dan een dag later. Omdat ik nog geen idee heb hoe lang ik in Leshan blijf, spreken we in het zelfde hotel af. De tip voor het hotel komt, hoe kan het ook anders, van Mr. Lee.

In de bus naar Leshan

Het busstation is vlak naast het hotel en een kaartje is zo gekocht. Voor een paar Yuan heb ik me verzekerd van een plekje in de bus voor een vier en een half uur durende rit naar Leshan. We rijden door een gebied met rijstvelden maar ook theeplantages op een plek waar het wat heuvelachtiger wordt.

buskaartje China
Een enkele reis naar Leshan

Fiets onder vrachtwagen

Dan staan we korte tijd in een opstopping. En als het verkeer weer in beweging komt zie ik wat de oorzaak van de vertraging is: op een brug staat een vrachtwagen stil met onder zijn wiel een dubbelgevouwen fiets. Veel omstanders en niemand doet iets. Het slachtoffer lijkt er goed vanaf te zijn gekomen. Hem zie ik tegen de brugleuning zitten met een bebloed been. Toch een grensoverschrijdend probleem, de dode hoek van vrachtwagens.

verkeersongeluk China
De fietser was naar omstandigheden nog met de schrik vrij gekomen.

What’s in a hotel name

In Leshan is het weer even zoeken naar het hotel waar ik volgens Mr. Lee naar toe zou moeten gaan: het Educational Research Hostel. What’s in a name. Maar gelukkig krijg ik hulp van een aardige jongeman, die me de weg wijst. In het hotel verblijven voornamelijk Chinese studenten en de paar buitenlandse backpackers die het hotel konden vinden. Mijn Chinese gids hangt nog steeds in de lobby rond als ik terug kom van mijn kamer. Of ik zin heb in een kop thee ergens. En omdat ik vandaag toch geen verdere plannen meer heb, lijkt me dat een prima idee. Mijn gids stelt zich voor als Yan wil duidelijk zijn Engels op mij uitproberen. En het duurt niet lang of de vrienden en vriendinnen van Yan komen er ook gezellig bij zitten.

tussen Chengdu en Leshan
Onderweg naar Leshan

Henry Fonda

Dan stelt iemand voor om een film te gaan bekijken. Er draaien meerdere films, maar speciaal voor mij wordt er gekozen voor een Amerikaanse film in plaats van één van de vele Chinese drama’s. En of ik er veel aan had! Het is inderdaad een Amerikaanse film, maar uit de vroege jaren zestig, waarin ik alleen Henry Fonda herkende. Maar het fijnste is nog wel, dat de hele film met een snoeiharde Chinese voice over het oorspronkelijke geluid overstemt. Geen flauw idee waar het verhaal over gaat.

Minjiang rivier Leshan
Een mooi einde van de dag bij de Minjiang rivier in Leshan