Na een dag lang per fiets langs de hoogtepunten van Beijing te hebben gereden pakken we het vandaag wat anders aan. We stappen op metro’s en bussen om te zien of we daarin ook niet verdwalen. Altijd weer een verrassing waar je dan weer uitkomt. Bij de Tibetaanse Lama Tempel in Beijing bijvoorbeeld.


Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Woensdag 18 april 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:
Fietsen in Beijing

Estimated reading time: 8 minuten

Laatste update: 27 december 2022


In de metro van Beijing

Arie en ik zitten op deze druilerige ochtend aan het ontbijt.  Gisteren ben ik alleen op pad geweest maar vandaag gaan we er samen op uit. Het lijkt ons leuk om na een paar toeristische highlights van gisteren ook eens het onbekende Beijing op te zoeken. We besluiten om de metro een eind tot buiten het centrum te volgen en dan lukraak bij een halte uit te stappen. De metro in Beijing is vrij eenvoudig van opzet want je hebt maar twee lijnen. Eén lijn gaat in een kring om het centrum heen en de andere lijn hangt daar als een staart aan vast en voert in westwaartse richting de stad uit. Die laatste nemen we.

Naar het einde van Beijing

We rijden helemaal mee tot aan het eindpunt en stappen uit in een onaantrekkelijke woonwijk met flats en een paar winkels. Niet veel te beleven dus, maar wacht, daar is een bushalte. Misschien kunnen we nog wel een stuk verder komen als we dit stuk van Beijing per bus gaan verkennen. En die bus laat niet lang op zich wachten. We negeren de priemende blikken van alle chinezen in de bus en er zijn zowaar nog voldoende zitplaatsen beschikbaar. Kom daar maar eens om in China, meestal sta je opgepropt in het middenpad. De aap komt al snel uit de mouw. Want de volgende halte, na slechts een paar honderd meter is direct het eindpunt van deze lijn.

Vanaf dat punt besluiten we dan toch maar te voet verder te gaan. En zo lopen we door wijken met lage huisjes, kriskras over verschillende erven. Kippen fladderen verschrikt op en biggetjes stuiven alle kanten op. Eten is nooit ver weg in China en ook hier hebben we voldoende keuze uit stalletjes op straat voor onze lunch.

De Lama Tempel

Zo zwerven we een paar uur langs de rafelranden van de stad. En dan staan we plots weer voor de ingang van de metro. We vinden het wel weer tijd om weer terug te gaan, de stad in.

Want hoog op mijn lijstje staat nog de Lama Tempel van Beijing. Een Tibetaanse tempel midden in Beijing. De tempel wordt omringd door een tuin met bomen die zwanger zijn van roze bloesem. Het is er een drukte van belang met voornamelijk Chinese toeristen en pelgrims. Die  komen allemaal voor het enorme beeld van de boeddha. Dat beeld mag helaas niet gefotografeerd worden. Ik ben er nog niet achter of dat vanuit religieuze gronden is of vanuit de verwachting dat er dan wel meer ansichtkaarten worden verkocht. Maar gelukkig valt er nog veel meer te zien: schitterende muurschilderingen, fraai tapijtwerk en minutieus timmerwerk. Dit alles vermengd met dikke wolken wierook en de gebedsvlaggetjes en zo ben je even helemaal in Tibet.

Met de bus en metro gaat het vervolgens terug richting hotel. Maar voor we op de bus stappen nog snel even wat eten halen bij een stalletje. Het ziet er ook allemaal zo lekker uit… Een flinke bak met rijst, groente, vlees en tahoe. En dat alles voor maar twee Yuan voor Afhaalchinees.

lama tempel, beijing
Schoonmaaksters bij de Lama tempel in Beijing.

Chinees avondvertier

Terug in het hotel komen we Frank tegen, net als hij is onderweg is naar de avondvoorstelling van een Chinees circus. Of liever gezegd: een show met acrobatiek. We zijn gelijk enthousiast en besluiten hem te vergezellen. Nou moet je niet gaan zoeken naar een circustent, want circusartiesten hebben in deze stad een plek in een heus theater.

Voor zover ik kan overzien zijn wij de enige buitenlanders in de zaal, die overigens tot de nok toe vol zit met een zeer enthousiast publiek. En dat laat zich gedurende anderhalf uur prima amuseren. De acts bestaan o.a. uit de bordjes op lange stokken en wilde dansen met een lange wimpel, die dan de vloer niet mag raken. Ook is er nog een hilarische goochelact waarvan we de trucs niet snappen en bij wijze van uitsmijter twee mannetjes die allemaal geluiden kunnen na doen, zoals vogeltjes en treinen. En dit hele avondvullende programma kost ons slechts… 2 Yuan (3 kwartjes)!


Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Chinese Muur – een uitstapje met Chinezen

stedentrip beijing

Reistips voor Beijing


1. De metro van Beijing

Met meer dan 20 verschillende metrolijnen beschikt Beijing over een zeer fijnmazig metronetwerk. Mijn bezoek aan de stad dateert van 1990, en je leest het goed als ik hierboven praat over slechts twee lijnen. Ze hebben dus niet stil gezeten in de tussentijd. Download deze plattegrond van het metrosysteem van Beijing om je eigen tour door de stad voor te bereiden.

Een leuke manier om kennis te maken met Beijing en haar openbaar vervoersysteem is het boeken van een tour in Beijing met een privé-gids, die je een goede instructie kan geven over o.a. het metrosysteem van Beijing.


2. Een bezoek aan de Lama Tempel in Beijing

De Lama tempel vind je in het noordoostelijk deel van het centrum, in de wijk Dongcheng. De tempel staat ook bekend als Yonghe Tempel. Met de metro stap je uit bij de halte Yonghegong. De tempel is geopend vanaf 9 uur tot 16.30 uur. In de winter tot 16 uur. De entree kost 25 Yuan (in 2022).

De tempel is een favoriet bij veel toeristen want het is een oase van rust in de steeds hectischere stad. Je kan de tempel prima op eigen houtje bezoeken.


3. Reizen naar Beijing

Een vliegticket naar Beijing kost ergens tussen de 350 en 750 euro, maar voor de goedkoopste tickets moet je op tijd (lees: maanden van te voren) boeken. Wil je niet overstappen, kies dan voor een rechtstreekse vlucht. Die worden uitgevoerd door KLM en China Southern Airlines.

Een hele klassieke manier om naar Beijing te reizen is per trein. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, kan je teruglezen in de reisverslagen van mijn reis met de Transsiberië Express door Rusland en Mongolië.


Booking.com

4. Stedentrips naar Beijing

Ik schreef een aparte blog over hoe je het beste een korte stedentrip naar Beijing kan regelen voor je zelf. Daarin lees je over goedkope pakketreizen, excursies die je kan boeken maar ook hoe je zelf een stedentrip naar Beijing kan samenstellen.

stedentrip beijing

5. Meer lezen over Beijing

Lees hier de blogs van mijn overige dagen in Beijing:



6. Deze pagina delen op Pinterest: