Aan de bar doe je meestal de beste ideeën op. En zo kwam het dat ik vannacht in de Golden Triangle Bar in Kunming heb besloten om samen met Noel, Mark en Martin naar Dali te gaan. Dali is een stadje in het noordwesten van de provincie Yunnan, al weer een heel eind richting het Himalaya gebergte en het wordt bewoond door de Bai minderheid, zo lees ik vanochtend in mijn Lonely Planet. En daarin lees ik ook iets over de Yuantong Tempel in Kunming. Die komt nog op het lijstje van vandaag.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Woensdag 6 juni 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

Het Stenen Woud: grillige rotsen en mooie vrouwen

Laatste update: 24 februari 2021

Geschatte leestijd: 5 minuten


Voorbereidingen voor Dali

En zo heb ik vandaag dus weer van alles te doen. Allereerst wordt het buskaartje naar Dali gekocht voor de bus van morgen. En omdat ik over God weet hoeveel dagen ook weer terug kom in Kunming, haal ik alles was ik voor deze trip niet nodig heb, uit mijn rugzak en stop dat in zo’n grote Chinese vierkanten plastic rood-wit-blauwe boodschappentas om in het hotel achter te laten. Dan naar het postkantoor want wie weet ligt er nog wel weer een brief klaar bij de poste restante. Dat blijkt ijdele hoop.

Bedevaartsoord Yuantong tempel

Ook weer eens tijd om wat meer van de stad Kunming te gaan bekijken. Daarvoor heb ik mijn oog laten vallen op de Yuantong Tempel. Het is de grootste boeddhistische tempel van Kunming en meer dan 1000 jaar oud. De tempel ligt in een mooie en vredige groene omgeving. Wat best vreemd is, aangezien je hier nog steeds midden in de stad zit. Maar door de ligging van de tempel in een dalkom, worden de verkeersgeluiden aardig op een afstand gehouden.

entree van de Yuantong tempel
De entree van de Yuantong Tempel in Kunming
yuantong hall
De achthoekige Yuantong Hall wordt omgeven door een vijver.

Het is ook duidelijk te zien dat de Yuantong tempel als pelgrimsoord bekend staat. Het is er enorm druk met boeddhistische bedevaartgangers, niet alleen vanuit China maar vanuit vele Aziatische landen zie ik hier pelgrims rondlopen. Ondanks de drukte vind ik het een prima plek om even lekker weg te zijn uit de drukte van de stad.

entreebewijs tempel china
Het toegangskaartje voor de Yuantong tempel in Kunming.

Charlotte

Maar: ik heb alweer een afspraak. Om drie uur in de Coffee House aan de Jinbi straat. En als ik daar aankom zitten Noel, Mark en Martin al aan een tafeltje. We besteden er de rest van de dag met wat potjes kaarten en ons verheugen op de trip naar Dali die morgen zal beginnen.

Bij wijze van voorlopig afscheid van Kunming brengen wij met z’n vieren vanavond nog éénmaal een bezoek aan de Golden Triangle Bar, waar een dame gekleed in een onberispelijk mantelpakje (die ook uitstekend Engels spreekt) zich aan ons opdringt. Dat wil zeggen: ze komt zo maar aan ons tafeltje zitten. Haar naam is Charlotte. Misschien een beetje gekke naam voor iemand uit China, maar vooral bij de wat hoger opgeleide mensen schijnt het mode te zijn om een westerse naam aan te nemen voor het geval je in contact treedt met westerlingen. Haar echte naam zijn we nooit te weten gekomen, maar dat kunnen we misschien morgen wel even aan Martin vragen. Hij is er immers ineens met haar vandoor.

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Aankomst in Dali


Yuantong tempel, Kunming
Foto: Inkyhack on Foter.com / CC BY-NC
boeddhabeeld, Kunming
Foto: Antoine 49 on Foter.com / CC BY-NC-NDYuantong Tempel – praktische info

De Yuantong Tempel (圆通寺) of ‘Tempel van het begrip van alle dingen’ is een van de belangrijkste boeddhistische tempels van Yunnan. De tempel is opgericht onder de Tang-dynastie (618-907) en herbouwd onder de Yuan (1276-1368). De Yuantong Tempel is gebouwd naar het traditionele model van de Chinese boeddhistische tempels. Bijna alle boeddhistische tempels zijn vaak wat hoger gelegen, maar de Yuantong Tempel ligt in een dalkom onder aan een heuvel. Je wandelt langzaam naar beneden onder de enorme cipressen in een rustgevende omgeving.

Openingstijden en bereikbaarheid
Als je de Yuantong Tempel met openbaar vervoer wil bereiken dan kan dat op de volgende manieren:
1. Per metro: lijn 2 naar Chuanxingulou; je loopt westwaarts voor ongeveer 15 minuten naar de Yuantong Tempel.
2. Bus nummers 85, 92, 95, 100, 101, 119, 187, 235 of Z5 naar Yuantongjie.
3. Bus nummers 4, 59, 74, 83, 129, 234, A2, of Z63 naar Yuantongshan.

De Yuantong Tempel is dagelijks geopend van 8 tot 18 uur.