Mr. Lee heeft mij weten te strikken voor één van zijn bijzondere tours in Chengdu. En als je met Mr. Lee op pad gaat, dan weet je vooraf dat het een bijzonder uitje gaat worden. Geen standaard stadsrondleiding, maar een kijkje achter de schermen van de Chinese maatschappij.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis van 1990 - 1991 
donderdag 3 mei 1990  

Lees hier waarom

Backstage in een Chinees ziekenhuis

Samen met nog enkele belangstellende foreign friends vertrekken we op het afgesproken tijdstip bij het Flower Garden Restaurant. Mr. Lee loodst ons door het lokale openbaar vervoer heen op weg naar het ziekenhuis van Chengdu. Mr. Lee heeft ons vooraf al uitgelegd, dat het ziekenhuis dat we gaan bezoeken zowel de traditionele Chinese geneeskunst als de westerse geneeskunst beoefent. Van beide methoden wordt het beste met elkaar gecombineerd. Maar wij zullen voornamelijk de afdelingen te zien krijgen waar men zich bedient van de traditionele geneeswijzen.

Kuur met de naalden

We beginnen met een rondleiding door de apotheek van het ziekenhuis. Hele rijen vol met ladekasten. Elk laatje bevat een medicijn dat rechtstreeks uit de natuur afkomstig is: takjes, bladeren, poedertjes, insecten, etc. etc. Bij een laatje waarin gedroogde salamanders liggen, legt Mr. Lee uit dat hier thee van wordt getrokken. Wat dan weer goed is voor je bloedsomloop.

We krijgen ook te zien hoe acupunctuur werkt. Een lange gang met allemaal kleine kamertjes, waarin twee tot vier patiënten tegelijk worden onderworpen aan de kuur met de naalden. Overal mensen: staand, zittend of liggend, met naalden in hun rug, hoofd, lippen, schouders, waar dan ook.

Chengdu ziekenhuis apotheek
De ziekenhuisapotheek met duizenden laatjes
Chengdu acupunctuur
Bij de acupunctuur vindt niemand het erg dat we overal met de neus bovenop staan.

Deuren openen zich

Enthousiast geworden door de aanpak van Mr. Lee boek ik voor de zelfde avond nog een andere tour. Eentje naar de Sichuanese opera in Chengdu, compleet met een rondleiding achter-de-schermen. We kunnen op het toneel komen en in de kleedruimten, waar op het moment dat we binnenkomen druk wordt geschminkt. Waar Mr. Lee komt, openen zich de deuren als vanzelf. Niemand stelt vragen en je mag overal heel dichtbij komen. Ook foto’s maken is (net als in het ziekenhuis vanochtend) geen enkel probleem.

sichuan opera in chengdu
In de schminkruimte van de operaspelers
sichuan opera in chengdu

Dan begint de show. Die duurt 2 uur en 40 minuten. En dat is nog niets volgens Mr. Lee. Een echte traditionele voorstelling kan wel uitlopen tot 4 á 5 uur. Onze gids heeft als vanzelf de beste plaatsen voor ons gereserveerd op de eerste rij. En tijdens de voorstelling worden we continue bijgepraat door Mr. Lee over wat zich afspeelt en waar we op moeten letten. Het publiek blijkt harder te applaudisseren tijdens de voorstelling naarmate de zangstemmen een hogere toon aanslaan.

sichuan opera in chengdu
sichuan opera in chengdu

Bizarre vertoning

Terug bij de Flower Garden Restaurant nemen we nog een afzakkertje. Ook weer een apart tafereeltje daar. Je komt hier niet al te veel bedelaars tegen. Maar één jongetje die uit het niets ineens opduikt is erg inventief. Door een truc lijkt het net of hij een broodmes dwars door z’n pols heeft gestoken. Met ketchup heeft hij overal ‘bloed’ gesmeerd. Tot in z’n gezicht. Of we even medelijden willen hebben en hem geld willen geven voor zijn behandeling. Een bizarre vertoning.

Mr. Lee komt nog even op mij af lopen. “Het was gezellig vandaag”, zegt hij. “Ga je morgen mee naar de gevangenis?” Maar ik heb andere plannen.