Bij een mannetje heb ik gisteren een kaartje gekocht voor de bus naar het Stenen Woud, een top-toeristen attractie op een paar uur ten zuidoosten van Kunming. En omdat ik dan ook graag mijn tijd neem voor zo’n hoogtepunt heb ik een enkele reis geboekt. Zie ik daar wel weer hoe het verder gaat. Dus: rugzak in hotel achtergelaten en een klein rugzakje met wc papier en tandenborstel voor de overnachting.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Woensdag 25 april 1990

Druipsteengrotten

En dit is dan weer typisch China. Er wordt bij het kopen van je buskaartje verteld dat je je bij het busstation moet melden en dat de bus daarvandaan non-stop naar het Stenen Woud gaat. Later blijkt dat er tien minuten later gewoon weer gestopt wordt… vlak voor het Camellia Hotel waar ik net vandaan kom lopen. De bus zelf is zeldzaam leeg: in totaal iets van zes passagiers. En zonder dat mij dit vooraf is verteld, blijken we weer een aantal extra stops te maken. Net als een poos terug op de excursie naar de Chinese Muur. Toen we onderweg ook ongevraagd bij tempels en tombes werden afgezet.

Ditmaal wordt er voordat we bij het Stenen Woud aankomen, twee maal gestopt bij druipsteengrotten. En die waren op zichzelf wel mooi. Maar in deze categorie zijn er op tal van plaatsen in de wereld (en ik weet zeker ook in China) veel interessantere grotten te vinden. Misschien is het wel om die reden dat men deze grotten feeëriek heeft verlicht. Het leek daardoor meer een Disneyland-attractie dan een natuurlijk fenomeen.

Yunnan, Stenen Woud
En dan is het dus de kunst om van alles te herkennen in deze vormen.

Commissie voor de chauffeur

Goed, dat waren dan de verplichte nummers. Dat dacht ik tenminste. Want het zal niet ver meer zijn geweest van de entree van het Stenen Woud dat de chauffeur nog stopte bij een restaurant voor de lunch om zo daar nog even zijn commissie op te strijken. Ik besluit in plaats daarvan wat op verkenning uit te gaan en zie als snel om de bocht de bestemming voor vandaag liggen, dus verlaat ik vanaf dat moment de groep van zes. Eén van de groepsleden, een Chinees uit Singapore, zou ik later nog tegenkomen. Hij vertelde mij dat de chauffeur pas na een uur weer ging rijden voor de laatste 900 meter. Werkelijk waar!

Voordat ik het park betreed, ga ik in het dorp op zoek naar een beetje voordelig overnachtingsadres. Voordat alles vol zit voor vanavond. Ik vind een bed voor 10 Yuan in een naamloze herberg. Daar ontmoet ik Mark, Martin (uit Engeland) en Noel (uit Australië).

Stenen Woud, Yunnan
Om je weg te vinden in het Stenen Woud (zeg maar doolhof) moet je soms even een bergje beklimmen
Stenen Woud, Yunnan
De rots die een olifant moet voorstellen, je zou zweren dat ‘ie echt was.

Sani vrouwen

Het Stenen Woud (Shi Lin in ‘t Chinees) maakt deel uit van het Zuid-Chinese karstlandschap. Dit zijn een serie rotsformaties die gevormd zijn door erosie die vat kreeg op gesteenten die honderden miljoenen jaren geleden nog op de bodem van een ondiepe zee lagen. Nadat we hebben geluncht gaan we op ons gemak het Stenen Woud in. Het bestaat uit een wirwar van zwaar geërodeerde stenen pilaren waarin je -met enige fantasie- allerlei vormen kan herkennen, zoals een olifant of een moeder met kind. Maar bij de “neushoorn die naar de maan kijkt” moet ik toch wel iets meer een beroep op mijn fantasie doen.

Overal lopen Sani vrouwen rond, de specialiteit van de streek. De dames zijn allemaal aantrekkelijk en jong en bijzonder kleurrijk gekleed. Hun belangrijkste taak blijkt het verkopen van borduurwerk aan toeristen. Daar zijn wij wat minder in geïnteresseerd, maar we zijn wel geboeid door hun uiterlijk en dit ook goed op de foto te krijgen.

En als één van de weinige westerse toeristen blijken we ook nog wel een streepje voor te hebben bij de dames, want we ontvangen ieder een vrijkaartje voor de culturele dansshow in het Stenen Woud die avond. We zitten vooraan die avond, dat spreekt vanzelf.

Stenen Woud, culturele voorstelling
Eén van de Sani vrouwen doet een dansje tijdens de culturele voorstelling.