TravelKees

Fietsen in Beijing: zo zie je de stad het beste


beijing per fiets

Na een treinreis van 6 dagen ben ik gisterenmiddag in het verre Beijing aangekomen. Vriend Arie wachtte mij daar op en gidste mij naar het enorme Qiao Yuan Hotel. Heel Beijing en de rest van China ligt aan mijn voeten. Vandaag begin ik met mijn eerste verkenning van de stad en ga fietsen in Beijing

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Dinsdag 17 april 1990    Lees hier waarom.

Wat hieraan vooraf ging lees je in:
Aankomst in Beijing met de Transsiberië Express – Dag 6

Sobere hotelkamer

Mijn hotelkamer deel ik met nog twee mensen, om het allemaal een beetje betaalbaar te houden. Het is nog wel even wennen aan de eenvoud van mijn onderkomen, maar ja, dat hoort bij backpacken. In de sobere kamer staan drie eenpersoonsbedden in de lengte van de kamer opgesteld. Met naast elk bed een nachtkastje en een thermosfles met warm water. Dus net als in de trein heb je ook hier altijd warm water bij de hand voor je kopje thee. De douches bevinden zich in een grote ruimte die in een gemiddelde voetbalkleedkamer niet zou misstaan. Gezellig met z’n allen naast elkaar douchen, geen aparte hokjes.

Met gemengde gevoelens

Ik ben veel wakker de eerste nacht. Geen idee hoe dat komt. Of toch wel: ik zal de wiegende bewegingen van de voortsnellende trein gemist hebben. In de ochtend ontbijt ik samen met Arie. Het wordt een stevig Chinees ontbijt van rijst, vlees en ei. Daarna huur ik een fiets voor weinig Yuan en ga op mijn eerste verkenningstocht door de stad. Gewapend met een plattegrond uit de Lonely Planet ga ik fietsen in Beijing. Ik rijd langs een aantal gemakkelijk te herkennen punten, om zo mijn weg wat te leren vinden. Want alle borden zijn gewoon in het Chinees. En langs andere plekken die ik makkelijk wilde leren vinden, zoals het postkantoor en de friendshipstore.

beijing, zhengyangmen, beijing per fiets,
De zuidelijke toegangspoort tot het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing: de Zhengyangmen poort.
beijing, peking, beijing per fiets, tiananmen, plein van de hemelse vrede,
Midden op het Tiananmenplein met op de achtergrond de ingang van de Verboden Stad.

Ik fiets in m’n uppie met nogal gemengde gevoelens over het immense en wereldberoemde Tiananmenplein. Hier was het minder dan een jaar geleden flink raak toen er grote studentenprotesten waren. Met duizenden doden tot gevolg. Er is helemaal niets meer op het hele plein dat hier nog aan herinnert. En de naam is ronduit misleidend: Plein van de Hemelse Vrede. Als de muren van de Verboden Stad eens zouden kunnen spreken…

Ik fiets vrijblijvend verder door de stad en kom zo ook in een parkje dat voldoet aan alle Chinese stereotypen. Vijvertjes, treurwilgen, prieeltjes, pagodes, het heeft alles. Ik ben in het Ritan Park lees ik later in mijn gids. Ik zet een kruisje op mijn plattegrond. Hier wil ik later deze week nog wel even terug komen.

Fietsen in Beijing op z’n Chinees

Fietsen in Beijing gaat me prima af. De stad is net als ons land, lekker plat en ik merk dat ook de Chinezen fanatieke fietsers zijn. Op veel punten in de stad vind je net als in Nederlandse steden onafzienbare fietsenstallingen. Chinezen vervoeren van alles op de fiets: een paar matrassen, aan het stuur een dozijn kippen met de poten aan elkaar gebonden, stapels rieten manden achter op de bagagedrager, je verzint het maar.

Bij de verkeerslichten heerst een chaotische discipline. Dat wil zeggen niemand rijdt door rood, maar zodra het groen wordt, trekken alle vervoersmiddelen tegelijk en door elkaar heen op. Toch zijn de fietsers veruit in de meerderheid. Ze beschikken op de grote doorgaande wegen zelfs over bredere rijstroken dan de auto’s. Er is maar één voorrangsregel: recht door gaat voor. Ik doe dus maar wat.

Via de hutongs fiets ik met gevaar voor andermans leven weer terug naar het hotel. ‘s Avonds eten we weer de heerlijkste schotels in één van de stalletjes bij het hotel. Met zo’n zes personen tegelijk om een ronde tafel met in het midden een draaischijf. Iedereen een schaaltje witte rijst en een leeg plat bord. Op de draaischijf worden de verschillende schotels geplaatst die we gezamenlijk besteld hebben en je schept van alles wat op je bord. Dat werk je samen met de rijst naar binnen. En, ik kan er nog steeds niet over uit na een week lang door het sobere Rusland te hebben gereisd: er is koud bier!


Voor het vervolg van mijn reis, lees verder: Naar de Lama tempel in Beijing


Reistips voor Beijing


1. Zelf Beijing verkennen

Lees mijn travel tricks om te zien hoe je dat aanpakt.

 • Nog steeds de beste manier is om de stad te zien is door te fietsen in Beijing. Een fiets huren in Beijing is niet duur en milieuvriendelijk.
 • Een klassieker is de Lonely Planet, voor mij nog steeds de beste en meest complete reisgids. Onder aan dit artikel geef ik nog aanvullende suggesties voor leesmateriaal.
 • Een bezoek aan Beijing begint bijna altijd op het Tiananmenplein. De afmetingen van het plein zijn immens. Maar dingen gaan nog meer indruk op je maken als je je informeert over de gebeurtenissen van 4 juni 1989.
 • Het Ritanpark is een oase van rust in de steeds drukker wordende Chinese hoofdstad. Niet alleen vanwege het fraai aangelegde park zelf, maar ook voor het gadeslaan van het alledaagse leven van de inwoners die er komen voor hun tai chi oefeningen, om te dansen, zingen of om de kinderen te laten spelen.

2. Hoeveel dagen in Beijing?

Ik verbleef zelf een kleine week in Beijing. Wil je alles doen wat je in mijn blogs over Beijing terug kan lezen, dan heb je ook zeker wel een week nodig, inclusief een uitstapje naar de Chinese Muur. Houd je een hoger tempo aan dan kan je meerdere bezienswaardigheden in Beijing op een dag met elkaar combineren. In dat geval kom je met 4 tot 5 dagen wel uit de voeten.

3. Visum voor China

Vergeet niet voor vertrek je visum voor China te organiseren. Nieuw is dat je voor een bezoek aan ondermeer Beijing en Shanghai geen visum nodig hebt, indien je bezoek beperkt blijft tot 144 uur. Je kan dan op de luchthaven bij aankomst een gratis visum ontvangen.

4. Beste reistijd voor Beijing

Zomers kunnen heet en droog zijn en de winters bitter koud. Ik kwam aan in Beijing in het vroeg voorjaar. De temperaturen waren aangenaam genoeg om te fietsen in Beijing. Wat me vooral erg aanstond was dat je overal in de parken de net uitgekomen bloesems aan de bomen zag. Om die reden alleen al zou ik begin april aanraden voor een bezoek. Vermijd wel de Chinese feestdagen. Dan gaan alle Chinezen zelf op citytrip naar Beijing.


beijing tiantan park bloesem
Geurende bloesem overal in het Tiantan Park.

5. Hotels in Beijing

Bezienswaardigheden liggen overal verspreid in Beijing, zowel binnen als buiten het centrum. Kies dus bij voorkeur voor een hotel dat redelijk centraal ligt. Dit is een handig zoekscherm als je een hotel zoekt in Beijing:6. Georganiseerde reizen in Beijing

beijing experience,

7. Tours en tickets

Voor veel bezienswaardigheden van Beijing heb je een entreebewijs nodig, of je moet vervoer regelen. Zoals naar de Chinese Muur. Alles wat je nodig hebt om je verblijf in Beijing makkelijker te maken vind je hieronder.


8. Fietsen in Beijing: tips en tours

Hieronder geef ik je wat tips om per fiets, zelfstandig of georganiseerd, met gids, te gaan fietsen in Beijing:


Go like the locals en huur een fiets. Foto: bigfoto.com

9. Meer lezen over Beijing

Lees hier de blogs van mijn overige dagen in Beijing:

Voor een goede voorbereiding is een fatsoenlijke reisgids onmisbaar. Ik heb een lijstje gemaakt van een aantal goede titels:

12 gedachtes aan “Fietsen in Beijing: zo zie je de stad het beste

 1. Pingback: Beijing per bus en metro - TravelKees

 2. Pingback: Een uitstapje met Chinezen - TravelKees

 3. Pingback: Beijing in de ochtend - TravelKees

 4. Pingback: Het Zomerpaleis - TravelKees

 5. Pingback: Beijing: Op bezoek bij Mao Zedong - TravelKees

 6. Pingback: Aankomst in Beijing met de Transsiberië Express - Dag 6 - TravelKees

 7. Pingback: Naar de Lama Tempel in Beijing - TravelKees

 8. Pingback: Kennismaking met Chengdu - TravelKees

 9. Pingback: Chinese Muur: een uitstapje met Chinezen - TravelKees

 10. Pingback: Ontwakend Beijing: de Hemeltempel en de Verboden Stad - TravelKees

 11. Pingback: Het Zomerpaleis van Beijing - TravelKees

 12. Pingback: In Beijing op bezoek bij Mao Zedong: is hij echt of nep? - TravelKees

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.