In Yangshuo moet een hele rijke Chinees rondlopen. Dat moet de gene zijn, die ooit heeft bedacht dat je met oude, afgedankte binnenbanden van vrachtwagens (’tubes’) heel veel geld kan verdienen. Hoe? Door ze eenvoudigweg op te blazen en ze aan toeristen te verhuren die ermee de Li rivier af kunnen drijven. Want de prijs voor de huur van dit eenvoudige drijfmateriaal is niet mals: 10 Yuan. Oftewel de prijs van twee overnachtingen in een budgethotel.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Woensdag 27 juni 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

Fietsen in Yangshuo

Laatste update: 25 februari 2021

Geschatte leestijd: 4 minuten


Kleddernatte bezigheid

Maar je weet hoe het gaat als je al een paar dagen ‘mee draait’ in dit stadje. Steeds zie je kleddernatte mensen met van die tubes om hun nek wild enthousiast terugkeren van de drijftocht over de Li Rivier. Het idee is dat je naar het volgende dorp toe drijft, waarna je met de bus weer terug gaat naar Yangshuo. (Er gaan ook verhalen van buschauffeurs die de prijs van drie kaartjes vragen voor backpacker + tube). Dus je weet hoe het gaat: dan wil jij óók dat doen.

En zo vertrek ik deze ochtend met Mandy en Yvette naar de kade waar we van een oud vrouwtje drie tubes afnemen voor de rest van de ochtend. Eenmaal te water peddelen we met onze armen richting het midden van de rivier zodat we in de juiste stroming terecht komen. En die stroming is best stevig, vanwege de regentijd waar we in deze regio toch wel in terecht zijn gekomen.

li rivier bij yangshuo
Foto: Pascal Müller on Unsplash

Drijven over de Li rivier

En daar gaan we dan. Hier en daar is het even peddelen met de handen omdat we buiten de stroming terecht komen, maar over het algemeen gaat ons tochtje over de Li rivier heel voorspoedig. De oevers zijn begroeid met wilde bamboe en op de achtergrond een decor van die puntige kalkstenen bergen. Het is als een plaatje uit een prentenboek.

Maar dan slaat het weer vrij snel om. In tijd van nog geen 10 minuten trekt de lucht dicht en begint het te plenzen. Niet veel later komen dikke stralen regen op ons neer. En daar is op zich niets mis mee, maar we horen en zien nu ook dat er onweer bij komt. Dat laatste zorgt ervoor dat we zo snel mogelijk de kant opzoeken. Het is nog een hele klauterpartij tegen de steile oevers omhoog, die spekglad zijn van de modder.

Dat we er als zombies uit zien dat hoeft natuurlijk geen betoog: tot de draad toe nat en overal modder. En dat is ook het moment dat Yvette een gil uitslaat. Want ze ontdekt dat ze de hele tocht haar geldbuideltje (dat om haar middel vast zit) bij zich heeft gehad, met daarin een leuk bedrag aan Chinese Yuans plus haar paspoort. Als ik zeg dat ze nog van geluk mag spreken dat ze het niet is verloren in de Li rivier kijkt zij me met een onbegrijpende blik aan.

li rivier bij yangshuo, china
De Li rivier wordt geflankeerd met weelderige bamboe langs de oevers.

Geld aan de waslijn

We vinden een bus en komen zo weer terug in Yangshuo, waar Yvette eerst in het hotel haar geld en paspoort te drogen gaat hangen in de zon, die tegen die tijd al weer onbarmhartig schijnt. Het is een grappig gezicht: op het balkon van onze kamer een waslijn met daaraan een hele rij rode 100 Yuan briefjes die te wapperen hangen in de zon.

De actie hebben we voor vandaag weer gehad en we verdoen onze tijd de rest van de dag bij Lisa’s Cafe voor lunch en bij het Hard Rock Café (imitatie natuurlijk, niet van de echte keten), eten we ’s avonds weer eens authentiek Chinees, hoewel ze ook daar hamburgers en biefstuk serveren.

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Lisa’s Cafe in Yangshuo: een backpackers hang outli rivier bij yangshuo
Foto: DEZALB via Pixabay
Booking.com