Het belooft weer een prachtige dag te worden. De Min rivier ligt er rimpelloos bij als ik vroeg in de ochtend mij als één van de eersten meld bij de veerpont die mij naar de grote boeddha van Leshan gaat brengen. 

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis van 1990 - 1991 
zaterdag 5 mei 1990  

Lees hier waarom

Goddelijke kracht

De grote boeddha van Leshan torent 71 meter boven de Min rivier uit en is uitgehouwen in een rotswand. De boeddha is zeer oud: in 713 na Chr. is een monnik begonnen met de constructie. De stuurman van de veerpont vertelt mij dat het de bedoeling van de monnik was dat de boeddha een gunstig effect zou hebben op de destijds wild stromende rivier. Daardoor kwamen schepen op deze plek vaak in de problemen. Bij de constructiewerkzaamheden kwamen flinke hoeveelheden puin in de rivier terecht. En deze hadden op hun manier een grote invloed op de stroom van de rivier, waardoor het inderdaad voor de scheepvaart een stuk makkelijker werd om dit stuk te bevaren. Goddelijke krachten of samenloop van omstandigheden?

Leshan
Vissersboot aan de kade in Leshan
Leshan
Vanuit de stad gezien houdt de grote boeddha zich nog wat verscholen in zijn nis aan de overkant van de Min rivier.
entreebewijs grote boeddha leshan
Het entreebewijs voor de grote boeddha van Leshan

De boeddha ligt enigszins verscholen in de nis waarin hij zich genesteld weet. En zoals het altijd gaat bij dit soort attracties: in het echt is het allemaal veel groter dan je verwacht had. Onderaan de berg aangekomen koop ik een kaartje. Je krijgt dan gelijk toegang tot een tempel, een grot en een klooster waarin schilderijen en kalligrafie te bewonderen zijn. Vervolgens beklim je de berg aan de achterzijde, om zo bij het hoofd van de grote boeddha uit te komen. Ik bewonder zijn 7 meter grote oren nu van dichtbij.

Het formaat van dit boeddhabeeld wordt op de wereld alleen overtroffen door de boeddhabeelden in de Bamiyanvallei (Afghanistan).* Die zijn nog hoger, maar alleen maar omdat ze daar rechtop staan. En deze boeddha zit. En wacht dus maar tot dat hij gaat staan!

Grote boeddha van Leshan

Lilliputters

Dan gaat het via de trappen naar beneden. Bij iedere meter lager kijkt Big Brother boeddha meer op mij neer. Totdat ik samen met alle andere lilliputters bij zijn voeten ben aangekomen. Zijn voeten met tenen van 8,5 meter, en teennagels van 1,6 meter.

Terug in Leshan ga ik op zoek naar Lars. Die zou ergens in de middag in het hotel zijn opwachting maken, maar hem heb ik nooit getroffen. Het plan was om met hem en nog een paar mensen aan te haken voor een tocht de bergen in bij Emei Shan. In dat geval maak ik liever andere plannen in Chengdu, waar ik morgenochtend dan ook weer terug zal keren.

*Elf jaar na mijn bezoek, in 2001, werd de grote boeddha van Leshan alsnog gepromoveerd tot de grootste boeddha ter wereld. De reden daarvoor was minder fraai: in maart 2001 werden de beelden in Afghanistan door de Taliban opgeblazen. En hoewel UNESCO de mogelijkheden onderzoekt tot herbouw, zal dat niet eerder gebeuren voordat het land in enigszins rustiger vaarwater terecht zal zijn gekomen.

Grote boeddha van Leshan
We zijn allemaal lilliputters bij de grote boeddha.