Het belooft weer een prachtige dag te worden. De Min rivier ligt er rimpelloos bij als ik mij vroeg in de ochtend als één van de eersten meld bij de veerpont die mij naar de grote boeddha van Leshan gaat brengen. 

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Zaterdag 5 mei 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

Een uitstapje van Chengdu naar Leshan

Laatste update: 26 november 2020

De goddelijke kracht van de Grote Boeddha van Leshan

De grote boeddha van Leshan torent 71 meter boven de Min rivier uit en is uitgehouwen in een rotswand. De boeddha is zeer oud: in 713 na Chr. is een monnik begonnen met de constructie. De stuurman van de veerpont vertelt mij dat het de bedoeling van de monnik was dat de boeddha een gunstig effect zou hebben op de destijds wild stromende rivier. Daardoor kwamen schepen op deze plek vaak in de problemen. Bij de constructiewerkzaamheden kwamen flinke hoeveelheden puin in de rivier terecht. En deze hadden op hun manier een grote invloed op de stroom van de rivier, waardoor het inderdaad voor de scheepvaart een stuk makkelijker werd om dit stuk te bevaren. Goddelijke krachten of samenloop van omstandigheden?

vissersboot aan kade in Leshan
Vissersboot aan de kade in Leshan
boten in de Min rivier, Leshan
Vanuit de stad gezien houdt de grote boeddha zich nog wat verscholen in zijn nis aan de overkant van de Min rivier.
entreebewijs grote boeddha leshan
Het entreebewijs voor de grote boeddha van Leshan

De boeddha ligt enigszins verscholen in de nis waarin hij zich genesteld weet. En zoals het altijd gaat bij dit soort attracties: in het echt is het allemaal veel groter dan je verwacht had. Onderaan de berg aangekomen koop ik een kaartje. Je krijgt dan gelijk toegang tot een tempel, een grot en een klooster waarin schilderijen en kalligrafie te bewonderen zijn. Vervolgens beklim je de berg aan de achterzijde, om zo bij het hoofd van de Grote Boeddha uit te komen. Ik bewonder zijn 7 meter grote oren nu van dichtbij. Er groeit behoorlijk wat gras uit de oren en vogels vliegen in en uit. Moet een prima nestplaats zijn, die oren.

Het formaat van De Grote Boeddha van Leshan wordt op de wereld alleen overtroffen door de boeddhabeelden in de Bamiyanvallei (Afghanistan).* Die zijn nog hoger, maar dat is alleen maar omdat ze daar rechtop staan. En deze boeddha zit. En wacht dus maar tot dat deze gaat staan!grote boeddha van leshan

Kabouters

Dan gaat het via de trappen naar beneden. Bij iedere meter lager kijkt Big Brother boeddha meer op mij neer. Totdat ik samen met alle andere kabouters bij zijn voeten ben aangekomen. Zijn voeten met tenen van 8,5 meter, en teennagels van 1,6 meter.

Terug in Leshan ga ik op zoek naar Lars. Die zou ergens in de middag in het hotel zijn opwachting maken, maar hem heb ik nooit getroffen. Het plan was om met hem en nog een paar mensen aan te haken voor een tocht de bergen in bij Emei Shan. In dat geval maak ik liever andere plannen in Chengdu, waar ik morgenochtend dan ook weer terug zal keren.

*Elf jaar na mijn bezoek, in 2001, werd de grote boeddha van Leshan alsnog gepromoveerd tot de grootste boeddha ter wereld. De reden daarvoor was minder fraai: in maart 2001 werden de beelden in Afghanistan door de Taliban opgeblazen. En hoewel UNESCO de mogelijkheden onderzoekt tot herbouw, zal dat niet eerder gebeuren voordat het land in enigszins rustiger vaarwater terecht zal zijn gekomen.


grote boeddha van leshan
We zijn allemaal kabouters bij de grote boeddha.


Hoe plan ik een trip naar de Grote Boeddha van Leshan?

Eén ding staat vast: Leshan is qua stad niet de moeite waard. De enige reden om er te verblijven is dat je dan, net als ik, de volgende ochtend vroeg als een van de eersten bij de Grote Boeddha kan zijn, voordat alle dagjesmensen arriveren.

Tegenwoordig is Leshan ook lekker snel vanuit Chengdu te bereiken. Daarnaast wordt een bezoek aan de Grote Boeddha van Leshan vaak gecombineerd met Emei Shan, een van China’s heilige bergen die je bij helder weer kan zien vanaf de Grote Boeddha.

Planning: om de Grote Boeddha van Leshan te zien en een goede indruk te krijgen van de omgeving heb je ongeveer 3 uur nodig, inclusief een bezoek aan de Wuyou Tempel. Die bevat kalligrafie en kunstvoorwerpen, waaronder 1000 terracotta beelden met een ongelooflijke verscheidenheid aan houdingen en gezichtsuitdrukkingen – geen twee zijn hetzelfde.

Als je alles hebt gezien, puf dan lekker uit in het theehuis in een fraaie tuin boven op de berg, vlak bij de uitgang. Behalve rond lunchtijd is het er meestal niet druk.

Om uit te zoeken hoe je van en naar Leshan reist, kan je gebruik maken van onderstaande zoekscherm.

Powered by 12Go Asia system

Georganiseerde tours naar de Grote Boeddha in Leshan

Als je efficiënt wilt reizen, dan kan je vanuit Chengdu een tour boeken naar de Grote Boeddha van Leshan. Je hebt keuze uit aansluiting bij een groepsexcursie of privé torus. Die laatste is wel duurder, maar is vooral geschikt als je alles te weten wilt komen over je bestemming. Je hebt de gids voor je zelf. Check dit overzicht van tours en excursies naar Leshan. Ze vertrekken allemaal vanuit Chengdu. Of kies voor een groepsexcursie naar de Grote Boeddha van Leshan.Ben je ooit in Leshan geweest? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!

Dit blogartikel bevat mijn persoonlijke aanbevelingen in de vorm van zogenaamde affiliate links. Als je via deze links iets boekt of koopt, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou verandert dit niets aan de prijs. Indien je hier gebruik van maakt: enorm bedankt!


Koningaap - China
yangtze