Zodra ik daar toegang toe had was ik de afgelopen week veel te vinden op het dakterras van het ziekenhuis waarvandaan ik Guangzhou, de stad die ik nog maar nauwelijks had leren kennen, goed in mij op kon nemen. En terug op mijn kamer kon ik dan in de Lonely Planet alle bezienswaardigheden opzoeken die ik allemaal zou gaan bezoeken in de dagen na mijn ontslag uit het ziekenhuis. Ik probeerde dan aan de skyline bepaalde gebouwen te herkennen op de plattegrond in mijn boek. Voor vandaag staat een tocht op het programma langs een aantal plaatsen die belangrijk waren in de geschiedenis van Guangzhou.
Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991
Dinsdag 10 juli 1990
Laatste update: 24 september 2020
Defensief in het verkeer
Maar voordat ik mij volop in het stadse geweld ga storten, gaat eerst voor het laatst het verband van mijn wond af, zodat ik eindelijk eens goed kan douchen. Toch nog een litteken van dik tien centimeter. Na het ontbijt weet ik snel een fiets te organiseren en begeef me in het toch wel wat chaotische verkeer, veel rommeliger en wilder dan in andere Chinese steden die ik tot nu toe bezocht. Minder gedisciplineerd. Roekelozer. Ik fiets dus ook wat defensiever. Want om nou weer in het ziekenhuis te belanden hier in Guangzhou, ze zien me aankomen…
Guangzhou (Canton) is een stad die al in vroegtijdig stadium in contact is gekomen met westerse beschavingen. Vandaar dat het ook niet gek is dat je hier een vrij behoorlijke kathedraal aantreft. Ook wel weer eens leuk om te zien hoe in China een kerk er van binnen uit ziet ter afwisseling van alle boeddhistische tempels overal. Al was het alleen maar om het engeltje op mijn schouder even thuis te brengen (want wat als mijn blinde darm was op gaan spelen tijdens mijn tocht door de Tijgersprongkloof, enkele weken terug?)
Mao Zedong
Ik fiets door naar de gebouwen van het Peasant Movement Training Institute, gevestigd in een voormalig confuciaanse tempel. Het was hier dat in de jaren twintig boeren werden klaargestoomd voor de revolutie door onder andere Mao Zedong. In 1926 werd het instituut door de Kuomintang gesloten. Het is nu een museum met voor mij niet al te veel interessante aanknopingspunten, behalve de kamer en het bed van Mao himself. Dan vind ik de echte Mao zoals hij er in Beijing bij lag een stuk interessanter.
Even verderop aan de zelfde straat vind ik de ingang van de Memorial Garden to the Martyrs, een park dat is aangelegd ter nagedachtenis aan de 5000 slachtoffers die hier vielen toen de troepen van de Kuomintang in 1927 het vuur openden op de communisten. In een restaurant eet ik een kommetje noedels en drink daar jasmijnthee bij. Aan theezakjes doen ze overigens niet in China. Je strooit gewoon een bodempje theeblaadjes in je beker of glas en gooit daar heet water op. De blaadjes komen aanvankelijk boven drijven, maar als je een paar minuten wacht dan dwarrelen ze één voor één naar beneden. De paar die dan nog aan de oppervlakte drijven blaas je eenvoudig weg. En bij de jasmijnthee zitten de gedroogde bloemetjes gewoon tussen de thee en geven zo dat heerlijke zachte aroma af.
Geschiedenisles
Een laatste bezoek aan een monument is dat aan het Mausoleum of the 72 Martyrs, ditmaal ter nagedachtenis aan de 72 martelaren van de zijde van de Kuomintang die zich als een waar zelfmoordcommando naar hun einde vochten tegen de troepen van de keizer in 1911. Aanvankelijk tevergeefs, maar de strijd leidde wel de val van het keizerrijk in.
Na al deze geschiedenisles ga ik maar eens wat winkelen. Ook al een tijd niet gedaan bedenk ik me. Gelukkig is de friendship store niet ver weg. Wat hebben ze er veel in vergelijking met de winkels in andere Chinese steden die ik tot nu toe bezocht. Je merkt dat het oude Canton toegang heeft tot veel meer goederen dan veel andere steden. En ja, ik zit hier nog maar op een steenworp van Hongkong. Mijn volgende bestemming.