TravelKees

Chongqing na 5 dagen varen op de Yangtze

chongqing yangtze

Eén blik vanuit mijn bed naar buiten leert mij dat ik beter in mijn bed kan blijven liggen. Een gordijn van regen belemmert het uitzicht zodanig dat de oevers haast niet meer zichtbaar zijn. Maar over enige uren zal dit schip mij geen onderdak meer bieden. Ik draai mij nog een keer om en hoop er het beste van.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Zondag 29 april 1990    Lees hier waarom.

Stad met de vele bijnamen

Het houdt op met hard regenen en om half 12 is het dan zo ver. Na bijna 99 uur varen meert het schip aan aan de kade in het mistige en dampende Chongqing. We zijn hier duidelijk in een heel ander klimaat terecht gekomen. Het voelt klam en warm aan in de tamelijk heuvelachtige stad. Chongqing is gebouwd op bergen op de plek waar de Jialing rivier in de Yangtze rivier stroomt. “Mountain City” is slechts één van de vele bijnamen die de stad heeft. “Furnace City” vanwege de extreem hoge temperaturen die hier in de zomer heersen. En dat verbaast me niets want het is nu eind april en het zweet staat al op mijn voorhoofd. “Fog City” is ook een bijnaam voor de stad. Niet in de laatste plaats door de enorme CO2 uitstoot van deze miljoenenstad, waar de verkeersdampen makkelijk tussen de bergen blijven hangen.

Twee keer douchen

Tijdens mijn zoektocht naar een onderkomen voor de nacht voel ik de mountain city  en de furnace city aan den lijve. Komende vanaf de kade moeten er wat trappen omhoog genomen worden om het centrum van de stad te bereiken. De stadsplattegrond die ik voor 2 Yuan van een venter op de kade heb gekocht is tegen de tijd dat ik bij mijn hotel aankwam alweer vergaan van het vocht. Het Huixianlou Hotel  is eigenlijk het enige budgethotel in de stad, die verder niet zo veel door toeristen en backpackers wordt bezocht. Ik boek een bed in een slaapzaal op de 11e verdieping en ga voor de tweede keer vandaag onder de douche om het klamme zweet weg te spoelen.

chongqing, china
Jiefang Street, in het centrum van Chongqing.

Dwaaltocht door Chongqing

Na een voedzame lunch, bijeengeschraapt bij enkele stalletjes op straat, ga ik de stad in. Gewapend met een gloednieuwe plattegrond probeer ik mijn weg te vinden. Af en toe een stukje met de bus, die dan weer heel ergens anders uitkomt dan de betreffende buslijn op mijn plattegrond aanduidt. Op een goed moment stap ik dan maar uit en hoop dat ik met een bus in tegenovergestelde richting weer enigszins in het centrum kom. En zo verdwaal ik heerlijk. Wel een paar keer achter elkaar vanmiddag.

Op de slaapzaal tref ik Jef uit de USA en samen met hem breng ik de avond door op een tocht langs allerlei eetstalletjes (het begint verslavend te worden…) rond het hotel en spoelen alles weg met wat biertjes op het dakterras van het hotel. Dat alles onder het genot van een enigszins verkoelend briesje. Deze stad is zo gek nog niet.

chongqing, china
Zou bus 102 mij weer terug in het centrum kunnen brengen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.