Eén blik vanuit mijn bed naar buiten leert mij dat ik beter in mijn bed kan blijven liggen. Een gordijn van regen belemmert het uitzicht zodanig dat de oevers haast niet meer zichtbaar zijn. Maar over enige uren zal dit schip in Chongqing aanmeren en mij geen onderdak meer bieden. Ik draai mij nog een keer om en hoop er het beste van.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Zondag 29 april 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:
Wanxian aan de Yangtze rivier

Stad met de vele bijnamen

Het houdt op met hard regenen en om half 12 is het dan zo ver. Na bijna 99 uur varen meert het schip aan aan de kade in het mistige en dampende Chongqing. We zijn hier duidelijk in een heel ander klimaat terecht gekomen. Het voelt klam en warm aan in de tamelijk heuvelachtige stad. Chongqing is gebouwd op bergen op de plek waar de Jialing rivier in de Yangtze rivier stroomt. Mountain City is slechts één van de vele bijnamen die de stad heeft. Furnace City vanwege de extreem hoge temperaturen die hier in de zomer heersen. En dat verbaast me niets want het is nu eind april en het zweet staat al op mijn voorhoofd. Fog City is ook een bijnaam voor de stad. Niet in de laatste plaats door de enorme uitstoot van CO2 van deze miljoenenstad, waar de verkeersdampen makkelijk tussen de bergen blijven hangen.

Twee keer douchen

Tijdens mijn zoektocht naar een onderkomen voor de nacht voel ik de Mountain City  en de Furnace City aan den lijve. Zodra ik vanaf de boot de kade op loop, moeten er wat trappen omhoog genomen worden om het centrum van de stad te bereiken. De stadsplattegrond die ik voor 2 Yuan van een venter op de kade heb gekocht is tegen de tijd dat ik bij mijn hotel aankwam alweer vergaan van het vocht. Het Huixianlou Hotel  is eigenlijk het enige budgethotel in de stad, die verder niet zo veel door toeristen en backpackers wordt bezocht. Ik boek een bed in een slaapzaal op de 11e verdieping en ga voor de tweede keer vandaag onder de douche om het klamme zweet van me af te spoelen.

jiefang street, chongqing
Jiefang Street, in het centrum van Chongqing. Op de achtergrond het Monument to the People’s Liberation

Dwaaltocht door Chongqing

Na een voedzame lunch, bijeengeschraapt bij enkele stalletjes op straat, ga ik de stad in. Gewapend met een gloednieuwe plattegrond probeer ik mijn weg te vinden. Af en toe een stukje met de bus, die dan weer heel ergens anders uitkomt dan de betreffende buslijn op mijn plattegrond aanduidt. Op een goed moment stap ik dan maar uit en hoop dat ik met een bus in tegenovergestelde richting weer enigszins in het centrum kom. En zo verdwaal ik heerlijk. Wel een paar keer achter elkaar vanmiddag.

Op de slaapzaal tref ik Jef uit de USA. Samen met hem breng ik de avond door op een tocht langs allerlei eetstalletjes (het begint verslavend te worden) rond het hotel, waarna we alles wegspoelen met wat biertjes op het dakterras van het hotel. Dat alles onder het genot van een enigszins verkoelend briesje. En dan is deze stad zo gek nog niet.

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Treinkaartje op het station in China kopen: hoe het niet moet
(Onverwacht vertrek uit Chongqing)


city bus in chongqing
Hopeloos verdwaald… Zou bus 102 weer terug naar het centrum gaan?


Reistips voor Chongqing

Chongqing was, toen ik er in 1990 aan land ging, een stad die nog maar aan het begin van enorme ontwikkelingen stond. Toen al telde de stad een goeie 4 miljoen inwoners, maar niet lang daarna is er een enorme groei ingezet naar de 15 miljoen inwoners in 2019. En als je alle voorsteden mee telt kom je op 30 miljoen inwoners, waarmee Chongqing zich zo maar nestelt in de top 5 van grootste steden ter wereld naast Tokyo, Seoul en Mexico City.

1. Bezienswaardigheden in Chongqing

Voor zo een enorme stad zijn er niet eens zo veel bezienswaardigheden waarvoor je speciaal hier naar toe moet reizen. Persoonlijk vind ik nog steeds de reis erheen (of er vandaan) over de Yangtze dé top attractie. Maar ben je dan toch eenmaal in de stad, zou je de volgende plekken kunnen opnemen in je bezoek:

 1. Ciqikou Old Town een stukje oude Chongqing, waar je een paar stappen in de tijd terug doet. Beetje toeristisch met veel souvenirwinkeltjes, maar toch een aangename verandering van de vele flatgebouwen en wolkenkrabbers.
 2. Great Hall of the People – De bouw van dit enorme complex begon al in 1951 maar alles was pas af 1997 toen ook het. Het heeft qua architectuur wat weg van de Hemeltempel in Beijing.
 3. Hong Ya Dong – een hotelcomplex met een labyrint aan winkelgalerijen en restaurants op meerdere niveaus. Mooie ligging aan de Jialing rivier vlak voordat deze in de Yangtze stroomt.
 4. Jiefangbei Street – Dit is tegenwoordig de meest luxe winkelstraat van Chongqing, met als stralend middelpunt het Monument to the People’s Liberation.
  Voor de volgende bezienswaardigheden moet je de stad verlaten:
 5. Wulong Karst National Geology Park – een adembemend karstlandschap met als hoogtepunt de Three Natural Bridges. De rit erheen duurt 3 uur, dus maak je op voor een lange dag. Het hele park staat op de lijst van UNESCO.
 6. Dazu rotssculpturen – op een uur rijden vanuit het centrum van de stad kom je bij een hele reeks boeddhistische beelden die uit de rotsen zijn uitgehouwen. Oók een UNESCO trekpleister dit.

2. Reizen naar Chongqing

Chongqing Jiangbei International Airport ligt op 21 kilometer buiten de stad en heeft internationale verbindingen met vele bestemmingen op bijna alle continenten. Vanaf Amsterdam gaat je route vaak via andere Chinese hub zoals Guangzhou, Beijing of Shanghai. Let bij het zoeken naar tickets op het aantal transfers, de totale reisduur en of je bagage inclusief is.

vliegtickets chongqing

Per trein : Chongqing heeft drie grote treinstations. Check dus vooraf goed waar vandaan je trein vertrekt of waar deze aankomt. China ontwikkelt in razend tempo een enorm netwerk hogesnelheidstreinen. Daardoor kan je de meest uiteenlopende uithoeken van het land binnen een dag bereiken. Check hieronder dienstregelingen en prijzen.

Powered by 12Go Asia system

3. Hotels in Chongqing

De stad heeft hotels in elke categorie, van backpacker accommodatie tot de meest luxe hotels. De prijzen zijn over het algemeen behoorlijk laag voor het comfort dat je krijgt. Zes tientjes voor een kamer in een vijfsterrenhotel is zo maar mogelijk als je een beetje door zoekt.

Booking.com

4. Meer lezen over Chongqing en de Yangtze

Dit is het laatste artikel uit een serie van vijf, waarin ik aan de hand van mijn dagboekaantekeningen de reis die ik over de Yangtze maakte in de jaren negentig vast heb gelegd. In vijf dagen tijd reisde ik mee op een ferryboot over deze machtige rivier. Begonnen in Wuhan, door de vlakten van Hubei en ineens waren daar de Drie Kloven. Destijds nog niet getemd door de Drieklovendam, dus de stroomversnellingen waren soms heftig. Dit zijn alle blogs over de Yangtze:

 1. Trossen los voor een Yangtze cruise uit Wuhan
 2. Aan boord van een schip over de Yangtze rivier
 3. Door de Drie Kloven van de Yangtze
 4. Wanxian aan de Yangtze
stedentrip beijing