TravelKees

Chinese Muur: een uitstapje met Chinezen

chinese muur, chinese wall

Ik heb de wekker weer vroeg gezet deze ochtend, want het is tijd voor een nieuw hoogtepunt op deze reis. Een bezoek aan de Chinese Muur. Maar dan wel zo goedkoop mogelijk. Want mijn geld moet zo lang mogelijk meegaan. Het hotel biedt tours aan voor 25 Yuan. Geruchten doen de ronde dat je in de stad veel goedkopere tours zou kunnen regelen. Samen met Thomas, mijn Duitse kamergenoot (aus Emden), vertrek ik dan ook richting Qianmen Street.


Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Donderdag 19 april 1990    Lees hier waarom.


Verrassingsei

Daar, in Qianmen Street zou je moeten zijn om excursie tegen locaal tarief te boeken. En ja hoor, we hoeven niet te zoeken naar de tours, want de tours vinden ons. We worden bestookt door mannetjes die ons op het juiste spoor van “The Great Wall” willen zetten. We slagen voor 8 Yuan na de nodige onderhandelingen.

We kunnen gelijk vertrekken. In een bus (model 1960) vol Chinese toeristen. En als je een uitstapje met Chinezen maakt, dan moet je dat ongeveer zo voor je zien. Een bus met vijf stoelen op elke rij, een zeer smal gangpad met beenruimte net genoeg voor een kind van tien en alle stoelen bezet met alleen maar schransende dagjesmensen. Het favoriete voedsel vandaag de dag zijn gekookte, reeds bevruchte eieren, compleet met embryo. Een soort van verrassingsei dus. Daar zijn ze dol op hier.

Communistische Extravaganza

Als de bus gaat rijden begint het ook te regenen. De ramen zijn al lang beslagen, dus veel van het land zien we niet. De vering van de bus moet het jaren geleden al begeven hebben dus we krijgen een tik bij iedere kuil in de weg, wat me toch op de een of andere manier in slaap doet vallen.

Als ik mijn ogen weer open doe rijden we over de dam van een nevelig stuwmeer. Hier stoppen we ook en iedereen mag uit de bus. In het meer bevindt zich een eilandje met daarop een pagode gebouwd. Maar de meute loopt een andere kant op, naar een trap tegen een heuvel op. Wat zou daar boven te zien zijn? We kunnen het niemand vragen. Het beklimmen van de trap kost wel even 1 Yuan. Wij kunnen echter onze nieuwsgierigheid niet bedwingen en betalen het geld. We maken de klim en eenmaal boven blijkt dat de hele bus is uitgelopen om een naar standbeeld uit de categorie communistische extravaganza te kijken. Geen kunst maar kitsch. Gauw weer terug naar de bus en zonde van die ene Yuan…

pagode, China
Het stuwmeer onderweg naar de Chinese Muur

De tweede stop is bij de Ming Tombes. Een hele groep graven van keizers uit de Ming-dynastie. We krijgen er twee te zien: de tombe van keizer Dingling en die van keizer Changling. Het was in de tijd van deze mannen dat niet alleen de Chinese Muur werd gebouwd, maar ook de Verboden Stad en Tempel van de Hemel. Ons reisgezelschap vermengt zich inmiddels met alle overige dagjesmensen: er staan tientallen bussen op de parkeerplaats.

ming tombes, china
Alles en iedereen gaat op de foto tijdens de stop bij de Ming tombes.
ming tombes, China
ming tombes, China
ming tombes, China

 

De Chinese Muur

We rijden weer een stukje verder en onze chauffeur/reisleider heeft een mooi plekje voor de lunch gevonden: de bedrijfskantine van een steenkoolmijn. Dan zetten we eindelijk koers naar de Muur. Daar aangekomen moeten we eerst door haag van souvenirwinkeltjes lopen voordat we de muur op kunnen. Anderhalf uur heeft de chauffeur op z’n horloge aangegeven. Dat is niet veel voor een muur van 6000 kilometer. We moeten een flink eind over de muur lopen om op een plek te komen waar we niet de elkaar fotograferende Chinese dagjesmensen voor de voeten lopen.

Verplicht nummer

De muur laat zich uitstekend bewandelen. Dit deel is compleet gerestaureerd maar dat zal niet voor de hele 6000 kilometer op kunnen gaan. Even verderop worden de trappen flink steil op plekken waar de muur loodrecht tegen de berg op gaat. Al met al is het bezoek van de muur een verplicht nummer, maar ik had er nog wel wat langer willen blijven. Ik zie hier ook verschillende bordjes met informatie van hotels hier vlak bij. Bij een volgend bezoek zal ik daar zeker gebruik van maken. Dat neem ik me voor.

De bus brengt ons vervolgens in krap twee uur weer terug naar Beijing, waar we moe maar voldaan ieder weer ons weegs gaan. Het is het slot van een toch wel zeer geslaagd dagje uit.chinese muur, chinese wall
Een rustig stuk op de Chinese Muur
chinese muur
Voldoende vrijwilligers in de buurt om een foto van me zelf te laten maken.
chinese muur, chinese wall
Als een enorm lint slingert de Muur zich onverstoorbaar over de toppen van de bergen.

entreekaartje chinese muur, entrance ticket chinese wall
Het entreekaartje voor de Chinese Muur
chinese muur

5 gedachtes aan “Chinese Muur: een uitstapje met Chinezen

  1. Pingback: Op de fiets door Beijing - TravelKees

  2. Pingback: Het Stenen Woud - TravelKees

  3. Pingback: Beijing per fiets: go like the locals - TravelKees

  4. Pingback: Beijing per bus en metro - TravelKees

  5. Pingback: Naar de Lama Tempel in Beijing: een oase van rust - TravelKees

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.