Mijn plotselinge vertrek gisterenavond uit Chongqing door een Chinees “misverstand” bij het kopen van mijn treinkaartje heeft er toe geleid dat ik net als een week geleden de nacht weer opgepropt in de hard seat klasse van de Chinese spoorwegen heb door moeten brengen. Ditmaal met Chengdu, een van de leukste steden van China, als bestemming.
Laatste update: 15 december 2020
Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991
Dinsdag 1 mei 1990
Wat hieraan vooraf ging lees je in:
Treinkaartje in China op het station kopen: hoe het niet moet
Aankomst in Chengdu
Al heel vroeg, om half zes, arriveert de trein in Chengdu. Ik geloof niet dat ik geslapen heb in de trein. Maar dat valt niet te zeggen van een redelijk gezette man naast mij. Die moet ik telkens van mij af duwen als hij met zijn hele gewicht mijn kant op begon te hellen in zijn slaap. Bij het schaarse licht in de trein heb ik vannacht snel even in de Lonely Planet van China gezocht naar een geschikte overnachtingsplaats in Chengdu. En zo weet ik bij aankomst in ieder geval direct waar ik naar toe wil: het Traffic Hotel.
En dat is niet vlak bij het station. Geen zin om dat stuk te gaan lopen na vannacht, maar ook geen zin om uit te zoeken met welke bus ik daar heen zou moeten. Dan zie ik een plek waar minibusjes aan -en af rijden. Laat ik die maar eens proberen. En dat blijkt heel goed te werken. Ik noem de naam van het hotel, betaal 3 Yuan en word na een kwartiertje op 100 meter van het hotel afgezet.
Dampende zak
Bij de receptie is men voor Chinese begrippen best heel soepel. Ondanks dit vroege tijdstip kan ik direct een bed in een driepersoonskamer betrekken voor 10 Yuan. Ik gooi mijn rugzak van mij af en plof op het heerlijk zachte bed, waarin ik in een diepe slaap val. Om 11 uur word ik wakker en maak kennis met mijn kamergenoten: een stel uit Australië. Ik loop wat door het hotel op zoek naar iets eetbaars en ontdek en passant dat ze een eigen wasserij hebben. Ik ga door mijn rugzak en dump een dampende zak met heel vieze kleren bij de wasserij. Dat was hard nodig.
De Flower Garden Snackbar en Mr. Lee
Verzin het maar en Mr Lee regelt het voor je
Buiten het hotel is een cafeetje met een terras dat zich op buitenlandse gasten van het Traffic Hotel richt en ik bestel er het een en ander voor lunch. In vloeiend Engels vraagt een man of hij even aan mijn tafeltje mag komen zitten. Het is Mr. Lee, zoals hij zich zelf voorstelt. Hij vertelt dat hij dit restaurantje, de Flower Garden Snackbar, runt. Maar daarnaast regelt hij ook allerlei tours in en rond Chengdu. Verzin het maar en hij kan het regelen. Dit is een leuke stad, ik ben er nog maar een paar uur en voel me hier nu al thuis.
Botsbootjes
En ondanks alle mooie voorstellen van Mr. Lee besluit ik eerst er maar eens zelf op uit te trekken. Daarvoor huur ik een fiets bij het hotel. En zo kom ik terecht in het Renmin Park, waar het een drukte van belang is. Veel mensen hebben vrij van het werk, vanwege 1 mei. Er zijn een paar attracties in dit park waar druk gebruik van wordt gemaakt, zoals een fiets-monorail, bots-bootjes, etc. Ik bezoek ook de Wuhou tempel, waar het al niet veel rustiger is. Iedereen is vandaag op de been om offers aan Boeddha te brengen. Na een middagje freewheelen heb ik al een aardige indruk van de stad kunnen krijgen.
De avond is voor de gezelligheid en hoe kan dat ook anders dan met zo’n populair restaurantje vlak bij het hotel. Mr. Lee is volop aanwezig en ik wissel ervaringen uit met collega backpackers. Ik vertel ze alles over de Yangtze cruise, over Beijing en over mijn treinreis door Rusland. Op mijn beurt laat ik me over allerlei andere exotische oorden die nog op mijn pad liggen, informeren.
Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:
De Baoguang Tempel en panda’s in Chengdu
Reistips
1. Zelf Chengdu verkennen
Een stad van 16 miljoen inwoners, maar nergens doet het echt als een metropool aan. Het is de hoofdstad van de provincie Sichuan. Chengdu is ruim van opzet met veel parken en groen. Het is een van de meest leefbare megasteden van China. Er is een prima nachtleven waar je goede kans maakt op een ongedwongen manier kennis te maken met de relaxte inwoners van Chengdu.
2. Hoeveel dagen in Chengdu?
Op mijn reis door China was ik in totaal een dag of zes, zeven in Chengdu, maar dat werd wel onderbroken door een aantal uitstapjes die ik vanuit de stad maakte, naar Leshan en naar Jiuzhaigou National Park. Vanwege haar centrale ligging in de provincie Sichuan is Chengdu een voortreffelijke uitvalsbasis voor diverse van dit soort meerdaagse uitstapjes. Voor de stad zelf zou ik drie tot vier dagen nemen om alles op je gemak te bekijken en ervaren. Heb je een strak reisschema, dan volstaan twee dagen.
3. Vliegtickets naar Chengdu
Tussen Nederland en China heeft KLM ook directe vluchten naar Chengdu. Je reist dan zonder over te hoeven stappen. Dit maakt de stad super goed bereikbaar vanaf Amsterdam, want binnen 10 uur kan je er al zijn. Andere routes gaan via Beijing of Guangzhou. Prijzen van vliegtickets naar Chengdu beginnen zo rond de 500 euro, mits je op tijd begint met zoeken.
4. Met de trein of bus naar Chengdu
Chengdu is vanuit alle delen van China uitstekend bereikbaar met de trein of de bus. Zoek je een trein of een bus om er te komen of te vertrekken uit Chengdu? Gebruik mijn handige zoekschermpje hieronder:
5. Hoteltips Chengdu
Het Traffic Hotel uit mijn verhaal bestaat nog steeds. Het blijkt nog altijd een prima budgetoptie te zijn voor een verblijf in Chengdu. Nog steeds een aanrader dus. Meer hotels in Chengdu vind je hieronder.
Booking.com6. Dingen om te doen in Chengdu
In rond Chengdu zijn voldoende dingen om te doen om je een paar dagen bezig te houden. Bovendien vormt Chengdu ook een heel goed uitgangspunt van waar uit je meerdaagse uitstapjes kan maken, zoals naar Leshan, Emei Shan of naar een Tibetaanse enclave in het Jiuzhaigou National Park.
In mijn volgende blogs vind je meer over mijn uitstapjes in Chengdu zelf, zoals een bezoek aan de Sichuan Opera, het ziekenhuis van Chengdu en de dierentuin met pandaberen.
Ik vind het altijd erg leuk om een stad samen met een locale gids te ontdekken. Dat kan in Chengdu ook, bijvoorbeeld als je een van de volgende tours boekt:
Splendid Chengdu – Into the Local : dit is een fietstour van 4 uur, waarbij je diverse stops maakt, o.a. voor thee en een lunch, die inbegrepen zijn.
Chengdu Hotpot en Marktwandeling : een food tour zoals deze is een van de leukste manieren om de locale gebruiken en gewoonten te leren kennen.
Wandeltocht met marktbezoek en vegetarische lunch in klooster : een mooie combinatie van kennismaking met specerijen op de markt die zo typisch zijn voor de Sichuan keuken
2 reacties
kees, je verhalen brengen mij ook terug naar mijn mooiste tijd in China, de verhalen hadden de mijne kunnen zijn, zoveel bekende momenten; nooit meer terug te vinden in de tijd van nu. Jammer dat ik zelf niet zo’n gedetaileerde dagboek bij heb gehouden, maar fijn dat jij dat wel heb gedaan! kan ik nog eens meegenieten! greetz anne
Dank Anne, ik ben dan ook heel terughoudend om weer eens terug naar China te gaan. Als ik hoor hoe alles veranderd is dan ben ik bang dat de beelden uit mijn herinneringen aangetast zullen worden. Misschien juist daarom deze retro-verhalen en dito foto’s. Om je aan vast te houden.