Mijn plotselinge vertrek gisterenavond uit Chongqing door een Chinees “misverstand” bij het kopen van mijn treinkaartje heeft er toe geleid dat ik net als een week geleden de nacht weer opgepropt in de hard seat klasse van de Chinese spoorwegen heb door moeten brengen. 


Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Dinsdag 1 mei 1990    Lees hier waarom.

Aankomst in Chengdu

Al heel vroeg, om half zes, arriveert de trein in Chengdu. Ik geloof niet dat ik geslapen heb in de trein. Dat valt niet te zeggen van een redelijk gezette man naast mij. Die moet ik telkens van mij af duwen als hij met zijn hele gewicht mijn kant op begon te hellen in zijn slaap. Bij het schaarse licht in de trein heb ik vannacht snel even in mijn boek gezocht naar een geschikte overnachtingsplaats in Chengdu. En zo weet ik bij aankomst in ieder geval direct waar ik naar toe wil: het Traffic Hotel.

En dat is niet vlak bij het station. Geen zin om dat stuk te gaan lopen na vannacht, maar ook geen zin om uit te zoeken met welke bus ik daar heen zou moeten. Dan zie ik een plek waar minibusjes aan -en af rijden. Laat ik die maar eens proberen. En dat blijkt heel goed te werken. Ik noem de naam van het hotel, betaal 3 Yuan en word na een kwartiertje op 100 meter van het hotel afgezet.

chengdu
In het centrum van Chengdu kom ik hem weer tegen: chairman Mao. Hier staat hij nog fier overeind.

Dampende zak

Bij de receptie is men voor Chinese begrippen best heel soepel. Ondanks dit vroege tijdstip kan ik direct een bed in een driepersoonskamer betrekken voor 10 Yuan. Ik gooi mijn rugzak van mij af en plof op het heerlijk zachte bed, waarin ik in een diepe slaap val. Om 11 uur word ik wakker en maak kennis met mijn kamergenoten: een stel uit Australië. Ik loop wat door het hotel op zoek naar iets eetbaars en ontdek en passant dat ze een eigen wasserij hebben. Ik ga door mijn rugzak en dump een dampende zak met heel vieze kleren bij de wasserij. Dat was hard nodig.

Buiten het hotel is een cafeetje met een terras dat zich op buitenlandse gasten van het Traffic Hotel richt en ik bestel er het een en ander voor lunch. In vloeiend Engels vraagt een mannetje of hij even aan mijn tafeltje mag komen zitten. Het is Mr. Lee, zoals hij zich zelf voorstelt. Hij vertelt dat hij dit restaurantje, de Flower Garden, runt. Maar daarnaast regelt hij ook allerlei tours in en rond Chengdu. Verzin het maar en hij kan het regelen. Dit is een leuke stad, ik ben er nog maar een paar uur en voel me hier nu al thuis.

chengdu
Volksvermaak in het Renminpark in Chengdu
chengdu

Botsbootjes

En ondanks alle mooie voorstellen van Mr. Lee besluit ik eerst er maar eens zelf op uit te trekken. Daarvoor huur ik een fiets bij het hotel. En zo kom ik terecht in het Renmin Park, waar het een drukte van belang is. Veel mensen hebben vrij van het werk, vanwege 1 mei. Er zijn een paar attracties in dit park waar druk gebruik van wordt gemaakt, zoals een fiets-monorail, bots-bootjes, etc. Ik bezoek ook de Wuhou tempel, waar het al niet veel rustiger is. Iedereen is vandaag op de been om offers aan Boeddha te brengen. Na een middagje freewheelen heb ik al een aardige indruk van de stad kunnen krijgen.

De avond is voor de gezelligheid en hoe kan dat ook anders dan met zo’n populair restaurantje vlak bij het hotel. Mr. Lee is volop aanwezig en ik wissel ervaringen uit met collega backpackers. Ik vertel ze alles over de Yangtze cruise, over Beijing en over mijn treinreis door Rusland. Op mijn beurt laat ik me over allerlei andere exotische oorden die nog op mijn pad liggen, informeren.


Reistips voor Chengdu


Zelf Chengdu verkennen

Een stad van 16 miljoen inwoners, maar nergens doet het echt als een metropool aan. Chengdu is ruim van opzet met veel parken en groen. Het is een van de meest leefbare megasteden van China. Er is een prima nachtleven waar je goede kans maakt op een ongedwongen manier kennis te maken met de relaxte inwoners van Chengdu.

Hoeveel dagen in Chengdu?