Tijd voor wat variatie na een paar enerverende dagen in Chengdu. Ik pak een kleine tas in met wat hoognodige spullen en laat de bulk van mijn bagage in het hotel achter. Ik maak me op voor een kort uitstapje naar Leshan, een stadje op 165 km ten zuiden van Chengdu. En naar Leshan ga je omdat je ’s werelds op één na grootste Boeddhabeeldwilt zien.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Vrijdag 4 mei 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

De Sichuan Opera en het ziekenhuis van Chengdu

Geschatte leestijd: 6 minuten

Laatste update: 16 maart 2023


De tip van Mr. Lee

Het weer is prachtig vandaag en ik wil de dag beginnen met een lekker ontbijtje bij de Flower Garden Snackbar. Daar kom ik Lars tegen uit Essen (Duitsland). Hij heeft ook plannen gemaakt om naar Leshan te gaan, maar dan een dag later. Omdat ik nog geen idee heb hoe lang ik in Leshan blijf, spreken we in het zelfde hotel af. De tip voor het hotel komt, hoe kan het ook anders, van Mr. Lee.

In de bus van Chengdu naar Leshan

Het busstation is vlak naast het hotel en een kaartje is zo gekocht. Voor een paar Yuan heb ik me verzekerd van een plekje in de bus voor een vier en een half uur durende rit van Chengdu naar Leshan. We rijden door een gebied met rijstvelden maar ook theeplantages op een plek waar het wat heuvelachtiger wordt.

buskaartje Chengdu - Leshan
Een enkele reis van Chengdu naar Leshan

Fiets onder vrachtwagen

Dan staan we korte tijd in een opstopping. En als het verkeer weer in beweging komt zie ik wat de oorzaak van de vertraging is: op een brug staat een vrachtwagen stil met onder zijn wiel een dubbelgevouwen fiets. Veel omstanders en niemand doet iets. Het slachtoffer lijkt er goed vanaf te zijn gekomen. Hem zie ik even verderop tegen de brugleuning zitten met een bebloed been. Toch een grensoverschrijdend probleem, de dode hoek van vrachtwagens.

verkeersongeval in china
De fietser was naar omstandigheden nog met de schrik vrij gekomen.

What’s in a hotel name

Als de bus uit Chengdu is aangekomen in Leshan, is het weer even zoeken naar het hotel waar ik volgens Mr. Lee naar toe zou moeten gaan: het Educational Research Hostel. What’s in a name. Maar gelukkig krijg ik hulp van een aardige jongeman, die me de weg wijst. In het hotel verblijven voornamelijk Chinese studenten en slechts een paar buitenlandse backpackers die het hotel wisten te vinden.

Reizen naar China

Als ik terugkom van mijn kamer om de stad in te gaan, zie ik dat mijn Chinese gids nog steeds rondhangt in de lobby. Of ik zin heb in een kop thee ergens. En omdat ik vandaag toch geen verdere plannen meer heb, lijkt me dat een prima idee. Mijn gids heet Yan en wil duidelijk zijn Engels op mij oefenen. Het duurt niet lang of de vrienden en vriendinnen van Yan komen er ook gezellig bij zitten. Ja, je trekt wat bekijks als je contact hebt met een buitenlander hier.

bridge over min river, chengdu
Onderweg van Chengdu naar Leshan passeren we de Min rivier.
min rivier bij leshan, zonsondergang
Een mooi einde van de dag aan de Min rivier in Leshan

Chinese voice over

Dan stelt iemand voor om een film te gaan bekijken. Er draaien meerdere films, maar speciaal voor mij wordt er gekozen voor een Amerikaanse film in plaats van één van de vele Chinese drama’s. En of ik er veel aan had! Het is inderdaad een Amerikaanse film, maar uit de vroege jaren zestig, waarin ik alleen Henry Fonda herkende. Maar het fijnste is nog wel, dat de hele film met een snoeiharde Chinese voice over de oorspronkelijk Engelstalige versie overstemt. Geen flauw idee dus waar die hele film over gaat.


Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

De Grote Boeddha van LeshanChengdu – Leshan reisplanner

Reizen van Chengdu naar Leshan kan op meerdere manieren. Ten tijde van mijn reis was er niet veel keuze: je had alleen maar de bus. Inmiddels zijn er wel wat meer mogelijkheden. Hieronder vind je alle antwoorden op de meest gestelde vragen.

Reizen naar China
Waarom is Leshan de moeite waard?

In Leshan vind je het grootste Boeddhabeeld ter wereld. Het is 71 meter hoog beeld van een zittende boeddha, ligt prachtig op het punt waar twee rivieren samenstromen en staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hoe ver is Leshan van Chengdu?

Leshan ligt net als Chengdu, in de provincie Sichuan. Leshan ligt 160 km ten zuiden van Chengdu, op de plek waar de Min rivier en de Dadu rivier samenstromen.

Hoe kom je van Chengdu naar Leshan?

1) Per high speed trein (ca. 1 uur) er gaan ongeveer 16 treinen per dag; de meeste treinen vertrekken in Chengdu vanaf Chengdu East Railway Station.
2) Met de bus (ca. 2 uur) – vertrek is vanaf meerdere busstations in Chengdu; als je na aankomst in Leshan direct door wilt naar de Grote Boeddha, dan moet je een lokale bus of een taxi nemen.
3) Met een prive tour inclusief gids
Check dit overzicht van alle vervoersopties en boek zelf je tickets, of gebruik het groene scherm hieronder ?

Powered by 12Go system


Ben je ook ooit naar Leshan gereisd? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!

stedentrip beijing

Dit blogartikel bevat mijn persoonlijke aanbevelingen in de vorm van zogenaamde affiliate links. Als je via deze links iets boekt of koopt, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou verandert dit niets aan de prijs. Indien je hier gebruik van maakt: enorm bedankt!