Als je lang op reis bent, dan moet je soms even een dagje vrij nemen van het reizen. Net een intensieve reis van anderhalve dag vanuit de bergen achter de rug en morgen begint een volgende etappe. Vandaag is zo’n dag. En Chengdu is zo’n plaats om dat te doen. Ik was er al meerdere keren voor enkele dagen. Het is een stad met alle faciliteiten voor reizigers die even willen bijkomen en hun spullen op orde willen krijgen. Maar ik blijk in Chengdu nog één ding niet bezocht te hebben: een bezoek aan Du Fu Cottage.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Woensdag 16 mei 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

Busreis van Jiuzhaigou naar Chengdu met hindernissen

Laatste update: 30 december 2022

Estimated reading time: 8 minuten


Op orde komen in Chengdu

Met die faciliteiten bedoel ik een wasserij voor mijn kleren (die van het vuil rechtop kunnen staan), een postkantoor om brieven en pakjes te versturen, winkels om mijn rantsoen aan te vullen en een cafeetje om lekker te eten, drinken en andere reizigers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Ik ben net terug van een inspannende en lange busreis naar het in de bergen gelegen Jiuzhaighou National Park, dus ik heb veel informatie uit te wisselen. Maar ik ben ook nieuwsgierig naar ervaringen van andere reizigers.

standbeeld Mao Zedong in Chengdu
Nog één keer fiets ik langs de grote roerganger in het centrum van Chengdu.
propaganda voor eenkindpolitiek in Chengdu
Er wordt reclame gemaakt voor de éénkindpolitiek in het centrum van Chengdu.

Op de fiets naar Du Fu Cottage

En zo verneem ik dat ik nog een interessant fenomeen in Chengdu niet bezocht heb. En dat is Du Fu Cottage. Du Fu was een dichter uit de Tang dynastie, die in de 8e eeuw leefde en vier jaar van zijn leven in Chengdu woonde, waar hij een huisje bouwde aan een riviertje. Op deze plek bereikte hij het toppunt van zijn creativiteit en dat heeft hier dan ook zijn meeste gedichten opgeleverd.

Ik ga er op de fiets naar toe en kom bij een compleet park, dat om het hutje van Du Fu is gebouwd. Het huisje zelf is destijds vernietigd, maar al in de 16e eeuw is het park ingericht waarbij men het huisje van Du Fu opnieuw heeft opgebouwd. Dus oud is het wel, maar niet zó oud… Natuurlijk is er ook een museum en zijn er wat andere paviljoens waarin Du Fu en zijn gedichten centraal staan. Maar bovenal is het weer zo’n lekker Chinees parkje waar het fijn doorheen lopen is. Prima om even te ontsnappen uit de stadsdrukte van het altijd bruisende Chengdu. Best goed voor te stellen dat je in zo’n omgeving tot grootse gedichten komt. Helaas kan ik geen gedicht in het Engels vinden, dus beperk ik me tot het bewonderen van de tekeningen en de kalligrafie die overal tentoongesteld wordt bij Du Fu Cottage.


du fu cottage, chengdu
In het park van Du Fu’s huisje.
du fu cottage, chengdu
Bonsai boompje bij Du Fu’s huisje.

Fanmail?

Mijn volgende gang is naar het postkantoor om alle brieven die ik in de bergen heb geschreven en waar geen postzegels te koop waren, op de post te doen. Het is de eerste bulk brieven aan vrienden en familie waarop ik over een aantal weken hoop antwoord te krijgen om zo nog wat nieuws van het thuisfront tot mij te krijgen. Daarvoor heb ik een paar grote steden opgenoemd waar ik sowieso langs zal komen voor een bepaalde datum. Het is dan de bedoeling dat de brieven poste restante naar het General Post Office van die stad gestuurd worden. Zo, en nu maar hopen dat ik t.z.t een flinke stapel fanmail mag ontvangen.

Chengdu Flower Garden Snackbar, Chengdu
Mijn favoriete hangplek in Chengdu, waar vriendschappen ontstaan en waar ik naar andere reisverhalen luister.

Mijn favoriete schotels in de Flower Garden Snackbar zijn sizzling crispy rice en sweet and sour pork. En die bestel ik vanavond allebei, als laatste avondmaal in Chengdu. Een poging om alle gerechten in het Engels op de kaart te zetten levert aandoenlijke teksten op als Flying Pork en Spring Drols. Ik heb Mr Lee beloofd om te proberen dronken te worden van zijn bier. Maar hoe zeer ik het ook probeer, het lukt niet. Heeft ongetwijfeld te maken met het lage alcoholpercentage van 2,5% dat in het lokale brouwsel zit. Maar gezellig is het wel met een groep reizigers uit o.a. Australië, Brazilië en Spanje. Sterke verhalen en joints gaan rond.

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

In de hard sleeper naar Kunming


🇨🇳 Du Fu Cottage – praktische informatie

Geschiedenis

Du Fu Thatched Cottage ligt ongeveer 5 km ten westen van het Tianfu-plein. Zoals de naam al aangeeft, was het het huis van een beroemde dichter, Du Fu, uit de Tang-dynastie (618-907).

Du Fu werd geboren in Gongyi City, provincie Henan in 712. Om te ontsnappen aan de An-Shi-opstand die in 758 uitbrak, vluchtte hij in 759 naar Chengdu. Met de hulp van vrienden werd het huisje in 760 gebouwd naast de Flower Bathing Brook aan de westelijke rand van Chengdu. Tijdens het verblijf van vier jaar schreef hij meer dan 240 gedichten die als kostbare nationale schatten worden beNa zijn vertrek uit Chengdu werd het huisje met rieten dak van Du Fu lange tijd verlaten en vervallen.

Na zijn vertrek uit Chengdu bleef Du Fu Cottage lange tijd verlaten en vervallen. Honderden jaren later, in de Noordelijke Song-dynastie (960-1127), werd op de oorspronkelijke plek een nieuwe tempel gebouwd om deze opmerkelijke persoon in de Chinese literatuur te herdenken.

Vanaf dat moment werd Du Fu Cottage herhaaldelijk gerenoveerd en vergroot. Er waren twee belangrijke reconstructies in respectievelijk 1500 en 1811, die beide de schaal en structuur bepaalden van de huidige cottage. Tegenwoordig is het een heiligdom voor Chinese literatuur en een herdenkingsmuseum met daarom heen een traditionele tuin.

Plan je bezoek

Du Fu Cottage beslaat een totale oppervlakte van 24 hectare en je vindt er zowel de Fan’an-tempel in het oosten als de Plum Garden in het westen. De constructie binnenin behoort tot de Qing-dynastie (1644-1911) stijl. Je vindt hier verstilde tuinen, meanderende beken met bruggetjes die naar paviljoentje leiden en vijvers met orchideeën.

Het grote bronzen standbeeld van Du Fu in de Memorial Hall en de levendige aarden figuur van Du Fu in de Gong Bu-tempel geven allemaal een gevoel van diep respect voor de dichter.

De openingstijden van Du Fu Cottage zijn dagelijks van 08:00 tot 18:30 uur (oktober t/m april en in de zomer van 08:00 tot 20:00 uur (mei t/m september).

De entreeprijs is CNY 60 voor iedereen. Kinderen die kleiner zijn dan 1m30 mogen gratis naar binnen.

Hoe kom je bij Du Fu Cottage

– Neem bus 19, 35, 58, 82, 151, 165, 170, 1024, 1031, 1134, g59 of g74, en stap uit bij station Du Fu Caotang.

– Neem metrolijn 4 naar North Caotang Road Station en loop dan ongeveer 15 minuten naar het zuiden om er te komen.

Tours naar Du Fu Cottage

Laat je de hele dag langs bijzondere bezienswaardigheden in Chengdu rijden, zoals het Wenshu klooster en Du Fu Cottage, waarbij je overal duidelijke uitleg in het Engels krijgt. Op de tour Cultural Chengdu: ancient poets and temples mis je niets.

Je kan ook zoeken naar hotels in de buurt van Du Fu Cottage.


Booking.com