Bijna nog voor de haan gekraaid heeft ben ik al opgestaan voor een vroege fietstocht een flink eind de stad uit. De plaats van bestemming heet Xindu en de reden van mijn tocht er naar toe is de Tempel van het Goddelijke Licht. Oftewel de Baoguang Tempel. En als ik nog tijd over heb, hoop ik op de terugweg langs de panda’s in de dierentuin van Chengdu te gaan.
Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991
Woensdag 2 mei 1990
Wat hieraan vooraf ging lees je in:
Kennismaking met Chengdu, in het hart van Sichuan
Geschatte leestijd: 8 minuten
Laatste update: 25 januari 2022
Het goddelijke licht van de Baoguang Tempel
Met een plattegrond van Chengdu en een soort van getekende routebeschrijving vanaf het moment dat ik de stad uit ben (met dank aan Mr. Lee) navigeer ik mij zelf langs een stoffige drukke verkeersweg. Na zo’n 18 kilometer fietsen kom ik om kwart over acht aan bij de poorten van de Baoguang Tempel.
Het is dus even fietsen, maar dat is het dubbel en dwars waard. Direct valt de dertien verdiepingen tellende pagode in het midden van het tempelcomplex op. De tempel zelf is al zo’n kleine veertienhonderd jaar oud en ontleent zijn naam aan een keizer, die op een avond het ‘goddelijke licht’ in de tempel had zien schijnen. Ik loop langs boeddhabeelden van wit jade afkomstig uit Burma en door diverse feilloos aangeharkte paviljoens.
VIP rondleiding door de Baoguang Tempel
En als ik zo rustig op mijn gemak rond loop en net trek begin te krijgen, word ik aangesproken door een oudere man, die redelijk verstaanbaar Engels spreekt. Ondertussen weet ik dat Chinezen die goed Engels spreken altijd iets aan je kunnen verdienen. En dat ook zullen doen. Dus ja hoor: hij heeft speciaal voor mij een VIP-rondleiding door de Baoguang Tempel in petto voor bij elkaar 11 Yuan. En dan zal ik dingen te zien krijgen waar ‘normale stervelingen’ niet bij mogen, zoals tweeduizend jaar oude relikwieën. Ik vind dat ik daar dan maar op in moet gaan. Ik ben natuurlijk niet voor niets het hele eind komen fietsen om snel even in en uit te lopen.
Trance
Ik betaal het geld aan de man en hij haalt een grote sleutelbos te voorschijn. En inderdaad, de ene na de andere deur gaat voor mij open. Ik loop langs een schat aan oude tekeningen en schilderijen, maar ook langs spirituele zaken. Er hangen foto’s van een abt die in trance op twee vingers staat en een soort van borduurwerkje gemaakt van mensenhaar. Ik krijg zelfs toegang tot het heiligste der heiligen, nl. de relikwieën van de stichter van de Baoguang Tempel. Na afloop van de rondleiding koop ik een paar heerlijke schotels in het vegetarische restaurant van het klooster. Ik ontdek waarom dit restaurant tot ver in de omtrek populair is. Wát een eten!
Panda’s in de Chengdu Zoo
De dag is nog lang niet voorbij en op de terugweg kom ik langs de dierentuin van Chengdu. En daar ga ik dan speciaal heen voor maar één dier: de reuzenpanda. Het is indrukwekkend deze dieren nu voor het eerst van heel dichtbij te zien, maar ik heb er gelijk een heel dubbel gevoel bij. De dieren verblijven er onder erbarmelijke omstandigheden. Ze wonen in een kale kooi. Daarin liggen lukraak wat bamboetakken, het enige voedsel dat ze lusten en wat ook een versuffende uitwerking op ze heeft. Eén panda ligt voor pampus in een hoek.
Het ergste is nog dat het publiek met steentjes naar de dieren gaat gooien. Kennelijk om ze wat te activeren. De oppassers laten dat gewoon gebeuren. Waardeloos. De rest van de dierentuin geloof ik wel en ga snel weer op pad.
Ik besluit mijn ronde voor vandaag bij het Wenshu klooster, en ben dan inmiddels ook terug in het centrum van de stad. In de avond ga ik met enkele backpackers op pad om wat te eten en we komen uit in de buurt van de universiteit. We bezoeken onder andere de Bamboo Bar en daarna de Little Coffee Bar. Waar ze alles behalve koffie schenken. Het wordt natuurlijk weer veel te laat.
Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:
Het ziekenhuis en de opera in Chengdu
Foto in titelbeeld: Prince Roy on Foter.com / CC BY
Reistips voor de Baoguang tempel
- Je kan natuurlijk, net als ik, met de fiets vanuit Chengdu naar de Baoguang Tempel gaan, maar je kan ook met de bus. Neem vanuit de stad bus nummer 651. Deze stopt bij de tempel.
- Geniet van een heerlijke lunch in het vegetarische restaurant van de Baoguang Tempel na je bezoek. Check bij binnenkomst even de openingstijden, want het restaurant lijkt vaak al vroeg in de middag te sluiten.
- Als je je inschrijft voor de Chengdu Exclusive Day Tour, is een bezoek van de Baoguang tempel opgenomen in het dagprogramma, evenals een bezoek aan de Panda Base
Reistips voor panda’s in Chengdu
- Doe niet het zelfde als ik en ga niet naar de dierentuin om panda’s te zien. Ik heb daar een heel droefgeestig tafereeltje gezien waarin drie panda’s opgesloten zaten in een kale kooi met niets er in en waarbij locale bezoekers de dieren met steentjes bekogelden. Wellicht is daar inmiddels iets veranderd, wie er onlangs nog is geweest mag zijn/haar bevindingen graag delen onder aan dit blog.
- Van oudsher kon je panda’s in hun natuurlijke leefomgeving observeren in het Wolong Nature Reserve, zo’n 130 kilometer ten westen van Chengdu. Door de enorme aardbeving van 2008 zijn hier zoveel verwoestingen aangericht, dat men zich genoodzaakt zag een (tijdelijke) andere plek te vinden over de panda’s die de ramp overleefd hadden. Op dit moment zijn er diverse plekken in de omgeving van Chengdu waar de bezoeker de panda’s in een natuurlijke omgeving kan bewonderen.
Praktische reisinformatie
Chengdu is uitstekend per trein bereikbaar vanuit alle hoeken van China. Zoek je snel een trein uit via onderstaande scherm en check de prijs van je ticket.
Vliegtickets naar Chengdu kan je al boeken vanaf een bedrag van ca. 500 euro. Vergeet ook niet vluchten vanuit Brussel te checken. Dat kan nog best wat schelen.
Hotels in Chengdu kan je via onderstaand zoekscherm selecteren. Ik verbleef destijds in het Traffic Hotel. Na al die jaren nog steeds een prima budget optie.
Booking.comTRAVELKEES TIP
Handig! Een compleet arrangement met twee nachten in een leuk hotelletje inclusief een bezoek aan de panda’s van Chengdu, met opties om uit te breiden met extra nachten en nog meer leuke tourtjes: Chillen in Chengdu.
3 reacties
Ha Kees,
Superleuk om je avonturen weer te ‘beleven’! Ik weet hoe je ons verliet als jongen met bleke huid en welgevormde bierbuik (gingen wij niet n stukje mee met de trein?) En je kwam terug als wereldwijze gebruinde slanke man…..
Heleen
Ha ha nou dat klopt hoor jullie gingen een stukkie mee. Kijk hier maar: https://www.travelkees.nl/kees-on-tour/per-trein-door-de-ddr-en-polen/
En maak van dat wereldwijze maar eigenwijze.
Dag Kees, per toeval kwam ik je blog tegen en ben ik blijven hangen om alles te lezen. Zelf ben ik inmiddels alweer tien jaar geleden door China gereisd, en is het lezen van dit blog een feest van herkenning en herinneringen. Vooral ook interessant om te zien wat de verschillen tussen onze reizen zijn.
Chengdu was mijn favoriete Chinese stad, net als dat bij jou ook leek te zijn. Het was daar heerlijk vertoeven na de lange reis vanuit Beijing, met geordend verkeer, weinig getoeter, schone straten, veel groen, heerlijk eten, prachtige bezienswaardigheden en nette mensen. Zelf ben ik niet in de Chengdu Zoo geweest, maar bij de Giant Panda Research Base, en dat is wel echt een aanrader. Schitterend aangelegde dierentuin waar de panda’s goed verzorgd en beschermd worden. Dit wilde ik even melden naar aanleiding van deze blogpost. 🙂
Tom