Het WK voetbal in Italië dendert voort. Na de wedstrijd van vannacht, tussen België en Zuid-Korea is dan vanochtend toch echt de eerste wedstrijd van Oranje aan de beurt. Die wedstrijd is eigenlijk al gespeeld gisterenavond, maar wordt hier in China pas uren daarna integraal uitgezonden, als ware het een live-uitzending. Om 12 uur zit ik klaar in Jim’s Peace Cafe.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Woensdag en donderdag 13 en 14 juni 1990

Gratis lunch bij Jim

Jim uit zijn dankbaarheid voor mijn hulp gisteren door het aanbieden van een gratis lunch. En voor ik het weet staat er een enorme steak met friet voor mijn neus, vergezeld door een grote fles Dali bier.

Nederland speelt een zouteloze wedstrijd tegen Egypte. Wim Kieft scoort 1-0 in de tweede helft, maar Ruud Gullit faalt een paar keer achter elkaar. Wat is er toch met dat schot van hem? Koeman trekt een Egyptenaar buiten de zestien aan zijn shirt, maar die wacht natuurlijk met vallen totdat die de zestien heeft bereikt. Strafschop en 1-1. Eindstand.

Cannabis Sativa

Ik ga maar eens wat zinnigers doen dan naar slechte voetbalwedstrijden kijken. Ik ga me maar eens voorbereiden op mijn vertrek uit Dali. Ik kan hier natuurlijk ook niet de rest van mijn tijd blijven hangen, dus tijd voor verandering. Onderweg naar het kantoortje waar buskaartjes worden verkocht kom ik langs het winkeltje van twee kleermaaksters (zussen van elkaar) en voor ik het weet heb ik daar een broek (14 Yuan) en een shirt (18 Yuan) besteld. Waardoor ik mijn vertrek uit Dali opnieuw met een dag uitgesteld zie. Want alles is pas morgenavond klaar om afgehaald te worden.

Dali, kleermaaksters
En dan kan ik haast niet kiezen…
1-5A0025.tiff kopie

Ik loop nog een stukje naar de zuidelijke stadspoort die ik ook echt ga bezichtigen. Voor nog niet eens één Yuan kan je die beklimmen. Buiten de stadspoort ga ik nog even wat plantjes plukken: de cannabis sativa. De oogst van afgelopen week ligt nog in het hotel te drogen. En hier langs de weg tiert het plantje welig.

Dali cannabis
De natuur buiten de stadspoort van Dali, waar je overal cannabis kan plukken.

Na opnieuw een avond bij Jim’s Peace Cafe met steaks, voetbal, bier en kaarten sta ik donderdagochtend nog redelijk op tijd op. Ik ga nu dan toch echt naar het busstation voor een buskaartje naar Lijiang voor morgen. Dat gaat hier vrij vlot allemaal.

Verse backpackers

Aangezien alle ‘oude bekenden’ inmiddels wel zo’n beetje zijn vertrokken uit Dali, neem ik mijn tijd om de rest van de dag wat brieven te schrijven, dit dagboek bij te werken en mijn reisadministratie wat bij te houden: even de tussenstand van hoeveel ik heb uitgegeven om te kijken hoe lang ik het hier in China nog kan uitzingen. Ik heb ook niet echt veel zin om weer nieuwe contacten aan te knopen met de verse aanvoer van backpackers. Het is voor de verandering ook wel weer eens goed om even niemand te hebben die de hele tijd tegen je aan zit te praten. En gelukkig bepaal ik dat helemaal zelf. Morgen in Lijiang zal ik ongetwijfeld wel weer een aantal van de ‘Dali-gang’ tegenkomen.

Dali: het waren me de daagjes wel. Toch nog acht dagen volgehouden hier en als je nu kijkt wat ik gedaan heb: op een afgebroken trekking na niet veel meer dan af en toe wat naar het badhuis gaan, maar vooral in de cafeetjes rondgehangen, voetbal kijken en feesten. En daarmee is Dali een prima plaats gebleken om even halt te houden en de batterij op te laden. Ik kijk uit naar een nieuwe bestemming en nieuwe avonturen, vanaf morgen.