Er breekt weer een reisdag aan. En als die net zo zwaar zou zijn als de voorbereidingen van gisteren dan gaat dat nog wat beloven. Maar: ik sta met de vogeltjes op en dat is bij het krieken van de dag. Nog half in het donker ben ik op weg naar het busstation, gewapend met het felbevochten ticket voor de bus van Chengdu naar Songpan én mijn verzekeringspolis. Ze mochten er eens naar vragen, daar in de bergen van Sichuan.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Dinsdag 8 mei 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

Bus ticket naar Jiuzhaigou kopen in 4 stappen

Laatste update: 18 oktober 2020

Reis per bus naar Songpan

Mijn eindbestemming is Jiuzhaigou. Maar dat is niet in één dag te bereiken. Songpan is het verst haalbare op een dag. De bus van Chengdu naar Songpan, zo is mij verteld, zal er in totaal 12 uur over doen. De bus zelf valt me alleszins mee want het is een redelijk modern type en bij vertrek om half 8 zit hij nog niet eens helemaal vol. Ik begin de reis maar eens met wat achterstallige uurtjes slaap inhalen. Daar heb ik in bussen en treinen over het algemeen totaal geen moeite mee.

Slagroom op de taart

Ik word alweer wakker bij de stad Dujiangyan, waar we de Min Rivier stroomopwaarts volgen de bergen van Sichuan in, die hier ineens in al hun grootsheid voor mij liggen. Toppen van vier tot vijfduizend meter of misschien nog wel meer. De Min rivier (de zelfde die door de Grote Boeddha van Leshan getemd werd) heeft hier een diep dal gesneden tussen de machtige bergen. Wit besneeuwde toppen zorgen voor het slagroom op de taart van deze imposante bergwereld. En dan zijn dit nog maar de uitlopers van de Himalaya.

dal van de min rivier, sichuan

De weg daarentegen, wordt hoe langer hoe erbarmelijker en naarmate we voorbij Wenchuan* dieper de kloof in rijden is het asfalt ook op steeds meer plekken afwezig. In plaats daarvan rijden we over een weg vol met grind, keien, gaten en kuilen. En dat je pas op zo’n moment voelt dat de vering van de bus zo goed als niet aanwezig is, dan is dat gewoon een gevalletje van pech en doorbijten. Mijn rug is het er in ieder geval niet mee eens.

dal van de min rivier,sichuan
We volgen de Min rivier de hele weg tot Songpan

Klederdracht

Gelukkig geeft het landschap veel terug. Dan vergeet je de kapotte vering van de bus naar Songpan haast. Opvallend zijn de dorpen van de minderheden die nu steeds vaker opduiken. Je ziet eenvoudige huizen van hout, maar in mooie kleuren geverfd, evenals de klederdracht waarin de mensen lopen.

En dan toch nog, niet ver van Songpan meer, komen we ook nog in een echte file terecht. De oorzaak blijkt een vrachtwagen met lekke band die daardoor scheef over de weg is komen te staan. In China betekent dat dan gewoon je tijd uitzitten totdat de pech verholpen is, waarna het verkeer langzaam weer op gang komt.

Toch nog volgens plan komen we om half acht ’s avonds aan in Songpan. Ik neem snel m’n intrek in het Songzhou Hotel, vlak bij het busstation. Een eenvoudig hotel met gelukkig goede douches om al het stof van mijn lijf te spoelen en een best bed. Nu alleen nog een lekker maaltijd, die ik elders in het dorpje weet te scoren.

*Bij deze stad lag in 2008 het epicentrum van de verwoestende aardbeving van Sichuan, die aan 69.000 mensen het leven kostte. 

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:

Wennen aan de hoogte in Songpan

boerenwoning, sichuan

Reistips voor de bus naar Songpan

Songpan, gelegen in de noordwestelijke provincie Sichuan in China, is de toegangspoort vanuit Chengdu tot Jiuzhaigou. Het is een historisch stadje, waarvan de stadsmuren nog steeds overeind staan. Mocht je de reis naar Jiuzhaigou te lang vinden, dan is Songpan een ideale plek voor een stop van een of meer nachten.

Bussen vanuit Chengdu naar Songpan

Bussen naar Songpan vertrekken in Chengdu vanaf het Chadianzi busstation, welke ondermeer te bereiken is met metrolijn (MTR) nummer 2. De rit naar Songpan duurt ongeveer 10 uur en de afstand van Chengdu naar Songpan is 332 km. Een bus ticket boek je het best een paar dagen van te voren, maar soms is er op de dag van vertrek nog plaats beschikbaar. De prijs van een buskaartje is omgerekend ongeveer 15 euro.

Overnachten in Chengdu

Ik verbleef meerdere nachten in het nog steeds bij reizigers populaire Traffic Hotel, maar als je in de buurt van het Chadianzi busstation wil overnachten, check hieronder dan de hotels die je daar in de buurt vindt:

Booking.com

Overnachten in Songpan

Overnachten in Songpan is niet duur; er zijn enkele prima budgethotels, die ook nog eens uitstekend worden beoordeeld. Boek een kamer van te voren, zodat je na aankomst van de vermoeiende busreis niet nog eens hoeft te gaan zoeken.

Booking.com

Voorbereidingen voor de reis naar Songpan

De bus van Chengdu naar Songpan gaat door bergachtig gebied. De weg is wel op veel plekken verbeterd ten opzichte van vroeger. Maar als je er gevoelig voor bent, neem vooraf iets tegen reisziekte in. Neem ook voldoende water mee plus wat proviand voor onderweg: sandwiches, fruit, etc. Houd in je achterhoofd dat het gebied gevoelig is voor aardbevingen. Niet iets om je direct zorgen over te maken, maar wel altijd goed om voorbereid te zijn. Houd daar rekening mee bij het achterlaten van bagage, als je later weer terug wilt keren naar Chengdu. Warme kleding is belangrijk in dit hoog gelegen gebied! Tenslotte, de rit gaat tot een hoogte boven de 3000 meter. Songpan zelf ligt op ruim 2800 meter boven zeeniveau. Houd rekening met hoogteziekte: wees niet te actief en drink voldoende.

Dit blogartikel bevat mijn persoonlijke aanbevelingen in de vorm van zogenaamde affiliate links. Als je via deze links iets boekt of koopt, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou verandert dit niets aan de prijs. Indien je hier gebruik van maakt: enorm bedankt!

Ben jij zelf met de bus van Chengdu naar Songpan gereisd? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!