Al een paar dagen loop ik met plannen rond om naar de bergen te gaan. Ik heb gehoord over geïsoleerd levende Tibetaanse stammen in het Jiuzhaigou National Park. Dat bevindt zich in uitlopers van de Himalaya ten noordwesten van Chengdu. Kwestie van busticket kopen (net als naar Leshan) en een beetje de tocht voorbereiden. Veel meer staat er niet op het schema voor vandaag. Nou, dat hoefde ook niet, achteraf gezien. Een bus ticket kopen voor Jiuzhaigou blijkt geen sinecure.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Maandag 7 mei 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:

Waarom het Traffic Hotel in Chengdu mijn favoriet is

Laatste update: 26 april 2020

Het stappenplan

Stap 1  De  bus naar Jiuzhaigou vertrekt niet vanaf het busstation naast mijn hotel, maar elders vanuit de stad. En de Lonely Planet weet waar. Nou niet dus. Het is niet de eerste keer op deze trip dat ik het door velen verafgoodde boek het liefst aan de panda’s had gevoerd. Zodoende ben ik een uur bezig alleen al om op het juiste busstation te komen. Een slecht voorteken? Maar goed, ik ben er. Even met de ellebogen naar voren zoals iedereen hier en binnen een kwartier sta ik oog in oog met de beambte die mij een kaartje gaat verkopen op de bus van morgen. En zoals altijd heb ik vooraf mijn ‘bestelling’ alvast in het Chinees op een briefje geschreven. Dat werkt meestal wel (het is slechts één keer misgegaan tot nu toe).

Mei You! No bus ticket Jiuzhaigou

De lokettist begrijpt me, maar: mei you! Geen kaartje voor mij. Ik snap het niet en versta ook niet wat hij zegt. Behalve dat verfoeilijke mei you, wat je overal in China te horen krijgt, als iets niet kan, of als men gewoon iets niet wil. Er is ook niemand om mij heen die kan vertalen. Dan maak ik een schrijfgebaar naar hem toe, waarbij ik hoop dat hij de reden waarom ik geen kaartje kan kopen op kan schrijven. Hij lijkt dat te begrijpen en krabbelt snel wat karakters achterop mijn briefje. Daarmee ga ik terug naar het hotel, waar ik een Amerikaanse reisleidster tref. Ik weet dat zij overweg kan met de Chinese taal. En nog geloof ik haar bijna niet als ze vertaalt wat er op mijn briefje staat: Toon me a.u.b. je verzekeringspolis.

bus station Chengdu
Het busstation van Chengdu. Photo by Michael Jefferies on Foter.com / CC BY-NC

Vertaling

Stap 2  Ik zoek in mijn spullen de polis van mijn reisverzekering erbij. De Amerikaanse maakt in het Chinees een korte vertaling van wat er op de polis staat, etc. en ik neem voor de zekerheid ook mijn VISA card maar mee. Terug naar het busstation. Nu ben ik wat sneller aan de beurt bij de zelfde lokettist. Ik smijt alles op de balie: geld, verzekeringspolis en credit card. En in mijn beste Chinees: “Ik kom busticket kopen”. Maar: mei you!  En ik denk: Is het weer zo’n dag? Maar de lokettist beweegt niet en wenkt de volgende wachtende al weer. Ik besluit maar weer terug naar het hotel te gaan voor een lunch bij het Flower Garden Restaurant, want ik krijg trek. Even mijn gedachten verzetten.

Chinese verzekering

Stap 3  Helaas is Mr. Lee net nu ik hem even nodig heb, niet aanwezig. Dan schuift Sam bij mij aan, een tour guide van een Engelse reisorganisatie. Hij is zojuist terug van een tour met zijn groep. Ik gooi een visje uit: toevallig in Jiuzhaigou geweest? Nee, dat niet, maar hij snapt wel waarom ik geen buskaartje kan kopen. Het blijkt dat ik een Chinese verzekering moet hebben. Zonder dat document zal ik nooit een buskaartje naar Jiuzhaigou kunnen kopen. Hij geeft me complete informatie waar ik die verzekering kan kopen met alles er op en er aan. En zo trek ik, met een volle maag, ten derde male de stad in. In het gebouw waar de “verzekeringsmaatschappij” huist zijn ze kennelijk wel gewend aan buitenlands bezoek, want iedereen wijst mij spontaan naar de juiste etage en naar de juiste afdeling.

Verzekering voor reizen in gevaarlijk gebied

Ik word te woord gestaan door een veel te breed grijnzende meneer die uiteraard goed Engels spreekt (want hij kan geld aan mij verdienen). De reden waarom ik de verzekering nodig heb is, omdat ik naar een nogal ‘gevaarlijk’ gebied toe ga. Maar als ik verder informeer naar waar het gevaar zich dan schuil houdt, zegt hij alleen maar dat ik daarover bij het busbedrijf verdere informatie kan krijgen. En voor 20 Yuan ben ik de trotse bezitter van een Chinese verzekeringspolis tegen…. ja tegen wat?

verzekeringspolis China
Zonder dit document koop je geen busticket de bergen in.

Stap 4  Bijna triomfantelijk stap ik in het busstation op mijn favoriete lokettist toe en toon hem mijn Personal Accident Insurance Policy en zeg in steeds vloeiender Chinees: “Ik wil nu busticket kopen”. En ja hoor, er wordt aan een rol kaartjes getrokken en één kaartje wordt voor mij afgescheurd, er wordt gestempeld en voor een paar Yuan heb ik nu ook mijn zo fel begeerde buskaartje. Morgen vertrek ik, om half 8.


Reisinfo bus ticket Jiuzhaigou

Natuurlijk is het tegenwoordig veel eenvoudiger om een buskaartje te kopen van Chengdu naar Jiuzhaigou. Ook de reis gaat sneller: ik deed er nog twee volle dagen over, met een overnachting in Songpan. Nachtbussen rijden niet in dit gebied, vanwege de slechte toestand van de wegen.

Achteraf is het mij volslagen duidelijk geworden om welke reden ik de dure verzekering moest aanschaffen. De weg door de bergen bleek niet zonder gevaren. In mijn volgende dagboek-blogs over de reis naar en terug uit Jiuzhaigou zal je daar nog wel het een en ander over teruglezen. In een latere editie van de Lonely Planet China (editie 8, augustus 2002) lees ik dat het verplicht werd een ongevallenverzekering af te sluiten voor alle buitenlandse reizigers na een rechtszaak van de familie van een Japanse toerist die was omgekomen bij een busongeluk op de wegen rond Jiuzhaigou.

Hoe regel je een bus ticket naar Jiuzhaigou?

 • Vanuit Chengdu vertrekken bussen vanaf de volgende plekken:
  • Chadianzi Bus Station (in het noordoosten van de stad) reistijd: ca. 9 uur
  • Xinnanmen Bus Station (bij het Traffic Hotel) reistijd: ca. 10 uur
   (Dat is in beide gevallen stukken sneller dan de 2 dagen die ik nodig had)
   De bussen stoppen allemaal aan het begin van het dal van Jiuzhaigou
  • Er vertrekken ook bussen naar Jiuzhaigou vanuit Chongqing (reistijd ca. 13-14 uur)
 • Tips:
  • Boek je bus ticket naar Jiuzhaigou minimaal een dag van de voren.
  • Er zijn bussen met en zonder toilet; informeer hiernaar bij boeking. Als je wat meer op comfort prijs stelt, betaal dan een paar euro meer voor een luxere bus met toilet aan boord.
  • Zorg dat je uiterlijk 30 minuten voor vertrek aanwezig bent op het busstation.
  • Bussen stoppen niet vaak; neem voldoende water, snacks en fruit mee. En investeer in een lekker nekkussen.
  • Houd rekening met hoogteziekte; de route klimt tot 3100 meter (drink voldoende water!)
  • In de winter, voor -en najaar kunnen de temperaturen in de bergen flink dalen, tot ver onder nul. Houd hier rekening mee in de kleding die je meeneemt.
  • De weg door de bergen is vol bochten en Chinese chauffeurs hebben een bruuske rijstijl. Als je er gevoelig voor bent, neem dan iets mee tegen reisziekte.

Dit blogartikel bevat mijn persoonlijke aanbevelingen in de vorm van zogenaamde affiliate links. Als je via deze links iets boekt of koopt, ontvang ik een kleine commissie. Voor jou verandert dit niets aan de prijs. Indien je hier gebruik van maakt: enorm bedankt!

Heb jij ook ooit bus tickets naar Jiuzhaigou geregeld in Chengdu? Ik hoor graag ook jouw ervaringen. En als je nog meer tips of aanbevelingen hebt, zou ik het op prijs stellen als je ze in de reacties hieronder kunt delen! Heel erg bedankt!