TravelKees

Beijing: een magische ochtend in Tiantan Park

tiantan park, beijing

Beijing zien ontwaken, dat heb ik voor me zelf gepland voor vandaag. Houdt wel in dat de wekker om 6 uur genadeloos afgaat naast mijn hoofdkussen. Maar goed, alles voor het verhaal. Met de bus vertrek ik richting het Tiantan Park, waar zich ook de Tempel van de Hemel bevindt.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Vrijdag 20 april 1990    Lees hier waarom.

Iets met aerobics en karate

Arie heeft mij getipt om juist hier eens om dit vroege tijdstip te gaan kijken als de inwoners van Beijing in de ochtend, in alle rust tai chi aan het beoefenen zijn. Het is een kruising tussen aerobics en karate, maar dan in slow motion. De vroege ochtendnevel legt nog een wat mystieke waas over het park als ik er aankom. En ja hoor, overal, bij ieder boompje, zie je kleine groepjes mensen staan. Maar ook veel mensen alleen druk bezig een denkbeeldige vijand te vellen. Sommigen hebben hier zelfs een echt zwaard voor meegenomen. Of gewoon een paraplu.

Beijing, Tiantan park, tai chi
Beijing, Tiantan park, tai chi
beijing, tiantan park, tai chi
Tiantan Park in Beijing, vroeg in de ochtend, iedereen in zijn eigen wereld.

Johann Strauss in het park

Behalve dit alles is het park zelf ook adembenemend mooi: zeer ruim van opzet, dus ondanks de nu al vele mensen in het park voelt het niet als echt druk. Alle in bloesem staande bomen doordesemen de lucht met een licht zoete geur. Even verderop loop ik op de muziek af. Hoor ik dat nou goed? Een Weense wals? In Beijing? Ik zit er inderdaad niet naast: op een pleintje zijn een aantal Chinezen aan het dansen op de muziek van Johann Strauss, die uit een cassetterecorder komt. Sommigen hebben al aardig de slag te pakken en anderen zijn duidelijk nog bij les 1. En als de Weense wals is afgelopen is daar de naadloze overgang naar een onvervalste cha cha cha.

Beijing, Tiantan park, dansen
Doe de cha cha cha… waar anders dan in Beijing?

De tai chi is overal wel zo’n beetje afgelopen. Van alle kanten hoor je nu geroep en het harde praten van de mensen die klaar zijn met hun oefeningen. Het park sroomt nu ook langzamerhand vol met dagjesmensen. Dat is het moment waarop de magie van de vroege ochtend die het park in zijn greep had, wordt verbroken. Maar voordat ik het park verlaat bezoek ik natuurlijk wel nog even de Tempel van de Hemel, die zo prominent op een heuveltop is gelegen.


beijing, tiantan park, bloesem
Geurende bloesem overal in het Tiantan Park.
beijing, tempel van de hemel, tiantan park
De Tempel van de Hemel in het Tiantan Park

In mijn eigen film

Voor wat over is van deze dag staat de Verboden Stad op het programma. Met de bus ga ik naar het Plein van de Hemelse Vrede. Ik koop een kaartje voor de Verboden Stad en neem de tijd dit zeer uitgebreide complex te bezichtigen. Niet zo lang geleden heb ik nog de film die hier door Bertolucci gedraaid is  gezien, The Last Emperor en nu is het alsof ik hier in mijn eigen film rond loop.

Na de middag verlaat ik het complex weer, zin in lunch en de rest van de dag eens even heerlijk niets doen. Dat mag wel na deze twee culturele hoogtepunten.

beijing, verboden stad
Ingang van de Verboden Stad waarboven de beeltenis van de Grote Roerganger prominent zichtbaar is. Hij kijkt recht naar zijn eigen mausoleum.
verboden stad, beijing
In de Verboden Stad, niet zo heel lang geleden dus écht verboden.
beijing, verboden stad, daken
Daken van de Verboden Stad

2 gedachtes aan “Beijing: een magische ochtend in Tiantan Park

  1. Pingback: Beijing per bus en metro - TravelKees

  2. Pingback: Chinese Muur: een uitstapje met Chinezen - TravelKees

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.