Vandaag is het echt de laatste volle dag in Beijing. Dit wordt echt zo’n regeldagje waarop je wat laatste dingen bezoekt waar je nog niet aan toe gekomen bent en de laatste inkopen doet voor de volgende reis. En ik moet ook nog een bezoek brengen aan een illuster persoon. Zijn naam? Mao Zedong.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Zondag 22 april 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:
Het Zomerpaleis van Beijing

Geschatte leestijd: 7 minuten

Laatste update: 15 maart 2023


De ochtendspits van Beijing

Ik betaal nog een dag extra huur voor mijn trouwe fiets die toch de hele week bij mij is gebleven (zonder slot!). Kom daar in Amsterdam maar eens om. Samen met mijn nieuwe kamergenoot Smithson (uit North Carolina) ontbijt ik. Niet al te zwaar dit maal. Ook Arie komt nog even bij ons zitten. Ik spreek met hem later op de dag nog even af bij de friendship store.

Dan pak ik mijn fiets en stort me weer als een dolle in de ochtendspits van Beijing. De stoplichten hebben slechts een illustratieve functie. Daarom staan er op de allerdrukste kruispunten ook nog politieagenten het verkeer te regelen. Maar net als het Chinese schrift vallen ook de gebaren van deze verkeersregelaars voor mij niet makkelijk te ontcijferen. Ik doe maar geen moeite ze te begrijpen en kies zelf het moment van de grote oversteek uit.

In de rij voor Mao Zedong

Ik parkeer mijn fiets op het Plein van de Hemelse Vrede en sluit achteraan in de lange rij die al in de vroege ochtend staat opgesteld voor het Mausoleum van Mao Zedong, de grote voorman. Toen Mao overleed besloot het Politbureau tegen zijn eigen wensen in, dat Mao’s lichaam gebalsemd diende te worden. Zo zou de Grote Roerganger tot in lengte van dagen nog onder zijn geliefde volk kunnen vertoeven. Alleen hadden de Chinezen niet echt ervaring met het balsemen van overledenen. De Russen, die hadden dat wel (Lenin en later ook Stalin). Maar daar stonden de Chinezen in de jaren 70 nou niet echt op goede voet mee. Gelukkig waren daar nog de Noord-Vietnamezen, die in 1969 hún grote leider Ho Chi Minh gebalsemd en al hadden opgebaard.

monument bij het mausoleum van Mao Zedong
Voor het mausoleum van Mao Zedong vind je nog deze beeldenpartij.

Afbrokkelende lichaamsdelen

Maar ja, de Noord-Vietnamezen hadden toch op hun beurt weer de kunst afgekeken bij de Sovjets. Dus of ze ook alle informatie één op één keurig netjes aan de Chinezen doorgaven, dat blijft natuurlijk de vraag. Feit is, dat tussen overlijden en het openstellen van het mausoleum voor het publiek meer dan een jaar heeft gezeten. Geruchten gingen dat er met het toedienen van de chemicaliën iets mis is gegaan. Daardoor begon het lichaam op sommige plekken tot onnatuurlijke proporties op te zwellen. Ook kreeg men de kist niet voldoende luchtdicht.

Maar ook nadat Mao Zedong voor het eerst aan het publiek werd getoond heeft het Mausoleum een aantal periodes onverwacht voor langere tijd moeten sluiten omdat er reparatiewerkzaamheden aan het lichaam plaats moesten vinden. Zo schijnt dat bij de Grote Roerganger inmiddels al een keer een oor, een stuk van zijn wang en ook zijn neus van het lichaam te zijn afgebrokkeld en door exemplaren van was te zijn vervangen.

Madame Tussaud

Gewapend met deze kennis wacht ik geduldig mijn beurt af in de rij mensen. Het is natuurlijk mijn bedoeling om met eigen ogen te checken of daar nu het gebalsemde lijk van Mao Zedong ligt, of dat dit het Chinese filiaal is van Madame Tussaud. Maar zo lang het duurt om binnen te komen zo snel sta ik ook weer buiten. Wat is het geval? Men heeft er voor gezorgd dat de afstand tussen publiek en kist groot genoeg is om niet te veel op detail in te kunnen zoomen en je mag niet fotograferen. En tenslotte wordt iedereen gemaand niet stil te staan maar in gepast tempo door te lopen. Zo vang ik uiteindelijk toch maar slechts een glimp op van de man die China veranderde.

mao zedong
Een officiële foto van de gebalsemde Mao Zedong, niet van echt te onderscheiden.

Mijn Chinese les

Als ik dan weer buiten sta, pak ik mijn fiets en rijd naar de friendship store, waar ik Arie weer tref. We kopen allebei een exemplaar van het Chinese Character Exercise Book. Altijd leuk om iets van een vreemde taal te leren. Bovendien bevalt het mij hier wel, dus ben ik voorlopig van plan om mijn volledige driemaandse visum te benutten.

Overige inkopen voor de volgende episode van mijn reis zijn een rol wc papier (net als op Nederlandse campings neem je naar Chinese toiletten je eigen rol mee) en wat ingeblikt vlees bij wijze van noodrantsoen. Mijn laatste avond in Beijing sluit ik traditioneel af in de Pink House, één van de kroegjes vlak bij het hotel.

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:
Hard Seat; de nacht in een Chinese trein

stedentrip beijing

Koningaap - China

Reistips voor Beijing


1. Zelf het mausoleum van Mao Zedong bezoeken

Iedereen kan het mausoleum bezoeken. Het mausoleum van Mao Zedong is van dinsdag tot en met zondag geopend van 8 tot 12 uur ’s ochtends. De toegang is gratis, maar je mag niets mee naar binnen nemen. Voor een klein bedrag kan je je eigendommen in bewaring geven (aan de oostzijde van het mausoleum). Dat betekent dus ook dat je geen foto’s kunt nemen als je binnen bent. De foto van het lichaam van Mao hierboven is dan ook niet van mij zelf, in tegenstelling tot praktisch alle foto’s op deze site.

Laat je niet afschrikken door de soms enorme rijen. Alles loopt best vlot door. Dat komt ook omdat je eenmaal binnen niet mag stilstaan, maar geacht wordt met gepaste spoed langs de kist te lopen. Let op, dit is serieuze shit voor de Chinezen. Toon respect, volg de instructies van de bewakers op en stel je nederig op. Het maken van selfies buiten bij het mausoleum wordt ook niet heel erg gewaardeerd.

2. Georganiseerde excursies in Beijing

Je kan het mausoleum ook bezoeken als onderdeel van een rondleiding door de stad:


3. Meer lezen over Beijing

Mijn verblijf in Beijing duurde een goede week. Tijd zat om een goede indruk van de stad te krijgen. Meer daarover lees je in deze artikelen:

Fietsen in Beijing

De Lamatempel in Beijing

Een uitstapje naar de Chinese Muur

De Hemeltempel en de Verboden Stad

Het Zomerpaleis van Beijing

Stedentrip naar Beijing: hoe boek je dat het beste?



4. Plan je reis naar Beijing



yangtze
Koningaap - China