Beijing zien ontwaken, dat heb ik voor me zelf gepland voor vandaag. Houdt wel in dat de wekker om 6 uur genadeloos afgaat naast mijn hoofdkussen. Maar goed, alles voor het verhaal. Met de bus vertrek ik richting het Tiantan Park, waar zich ook de Hemeltempel bevindt. Voor later op de dag staat er nog een bezoek aan de Verboden Stad gepland.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Vrijdag 20 april 1990

Wat hieraan vooraf ging lees je in:
De Chinese Muur; een uitstapje met Chinezen

Geschatte leestijd: 9 minuten

Laatste update: 25 januari 2022


Iets met aerobics en karate

Arie heeft mij getipt om juist hier eens om dit vroege tijdstip te gaan kijken als de inwoners van Beijing in de ochtend, in alle rust tai chi aan het beoefenen zijn. Het is een kruising tussen aerobics en karate, maar dan in slow motion. De vroege ochtendnevel legt nog een wat mystieke waas over het park als ik er aankom. En ja hoor, overal, bij ieder boompje, zie je kleine groepjes mensen staan. Maar ook veel mensen alleen druk bezig een denkbeeldige vijand te vellen. Sommigen hebben hier zelfs een echt zwaard voor meegenomen. Of gewoon een paraplu.

tai chi in Tiantan Park, Beijing
Tai chi: vechten tegen een onzichtbare vijand.
Tai chi in het Tiantan Park, Beijing

Johann Strauss in het park

Behalve dit alles is het park zelf ook adembenemend mooi: zeer ruim van opzet, dus ondanks de nu al vele mensen in het park voelt het niet als echt druk. Alle in bloesem staande bomen doordesemen de lucht met een licht zoete geur. Even verderop loop ik op de muziek af. Hoor ik dat nou goed? Een Weense wals? In Beijing? Ik zit er inderdaad niet naast: op een pleintje zijn een aantal Chinezen aan het dansen op de muziek van Johann Strauss, die uit een cassetterecorder komt. Sommigen hebben al aardig de slag te pakken en anderen zijn duidelijk nog bij les 1. En als de Weense wals is afgelopen is daar de naadloze overgang naar een onvervalste cha cha cha.

dansen in Tiantan park, Beijing
Doe de cha cha cha… waar anders dan in Beijing?

De tai chi is overal wel zo’n beetje afgelopen. Van alle kanten hoor je nu geroep en het harde praten van de mensen die klaar zijn met hun oefeningen. Het park stroomt nu ook langzamerhand vol met dagjesmensen. Dat is het moment waarop de magie van de vroege ochtend die het park in zijn greep had, wordt verbroken. Maar voordat ik het park verlaat bezoek ik natuurlijk wel nog even de Hemeltempel, die zo prominent op een heuveltop is gelegen.


bloesem in de bomen in Tiantan Park, Beijing
beijing, tiantan park, bloesem
Geurende bloesem overal in het Tiantan Park.
Hemeltempel in het Tiantan Park
De Hemeltempel in het Tiantan Park

In mijn eigen film in de Verboden Stad

Voor wat over is van deze dag staat de Verboden Stad op het programma. Met de bus ga ik naar het Plein van de Hemelse Vrede. Ik koop een kaartje voor de Verboden Stad en neem de tijd dit zeer uitgebreide complex te bezichtigen. Niet zo lang geleden heb ik nog de film die hier door Bertolucci gedraaid is  gezien, The Last Emperor en nu is het alsof ik hier in mijn eigen film rond loop.

Na de middag verlaat ik het complex weer, zin in lunch en de rest van de dag eens even heerlijk niets doen. Dat mag wel na deze twee culturele hoogtepunten.

Voor het vervolg van mijn reis, lees verder:
Het Zomerpaleis van Beijing

stedentrip beijing

Ingang van de Verboden Stad in Beijing
Ingang van de Verboden Stad waarboven de beeltenis van de Grote Roerganger prominent zichtbaar is. Hij kijkt recht naar zijn eigen mausoleum.

Koningaap - China
verboden stad, Poort van de Opperste Harmonie,
In de Verboden Stad, niet zo heel lang geleden dus écht verboden, op de achtergrond de Poort van de Opperste Harmonie.

Reistips voor de Hemeltempel en de Verboden Stad in Beijing


1. De Hemeltempel zelf bezoeken

Net zoals in mijn verhaal beschreven, is het nog steeds een goed idee om een bezoek aan het Tiantan Park ’s ochtends in alle vroegte te plannen, om in ieder geval in de zelfde serene sfeer te belanden. Nog steeds wordt tai chi om dit tijdstip in veel parken uitgeoefend.

Het Tiantan Park is geopend vanaf 6 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds. In de winter (vanaf 1 november tot en met 31 maart) gaat het park open om half 7 in de ochtend. Vanaf een uur of negen wordt het behoorlijk druk in het park als de tourbussen leeglopen.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

  • Hall of Prayer for Good Harvests waar de keizers gingen bidden voor een goede oogst.
  • Imperial Vault of Heaven lijkt qua bouw erg op de Hall of Prayer for Good Harvests, maar is wat kleiner. Hij is omringd door de Echo Wall, die op rustige momenten een mooie akoestiek geeft, zodat je elkaar op elke plek kan verstaan.
  • Circular Mound Altar – een rond platform met in het midden een grijze steen waarop de keizer voor goed weer placht te bidden.

Tip voor je bezoek: op drukke dagen kunnen de wachtrijen voor entreetickets oplopen. Koop daarom je ticket voor de Tempel van de Hemel online.


zonnegroet vroeg in de ochtend, Tiantan Park, Beijing
De Circular Mound Altar in het Tiantan Park; ieder in zijn eigen wereld op dit tijdstip van de ochtend.

2. De Verboden Stad zelf bezoeken

De Verboden Stad is nog steeds de meest bezochte attractie in Beijing. Een goede voorbereiding van je bezoek is daarom belangrijk. Het hele paleizencomplex beslaat een aanzienlijke oppervlakte: meer dan een kilometer in lengte en 750 meter breed.

De Verboden Stad gaat elke dag open om half negen ’s ochtends en sluit om vijf uur in de middag. Voor een bezoek moet je minimaal drie uur uittrekken.

Er worden ‘slechts’ 80.000 bezoekers per dag toegelaten. Dat lijkt ruim voldoende, maar het komt regelmatig voor dat er geen kaartjes meer te koop zijn. Het is daarom een slim idee om ook je kaartje voor de Verboden Stad online te kopen.


daken van de verboden stad in beijing
Daken van de Verboden Stad

3. Georganiseerde tours naar de Hemeltempel en de Verboden Stad

Hierboven heb ik aangegeven hoe je de Hemeltempel en de Verboden Stad op eigen houtje kan verkennen. Wil je zeker weten dat je op die manier niets mist en op een gedegen manier worden rondgeleid, boek dan een van de tours hieronder, die ik echt kan aanraden:
4. Meer lezen over Beijing

Dit zijn de andere blogs die ik over mijn bezoek aan Beijing heb geschreven:
Booking.com