De bestemming voor de komende dagen is Lijiang. De stad ligt zo’n 150 km ten noorden van Dali en is met een busreis van een uur of zeven te bereiken. Met de fiets was ik er sneller geweest. Lijiang is de thuisbasis van het Naxi-volk. De stad ligt nog wat hoger dan Dali: op 2400 meter. Ik maak me op voor weer een dagje in de bus bivakkeren.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Vrijdag 15 juni 1990

Geschatte leestijd: 3 minuten

Laatste update: 3 december 2021

Weerzien met Derk

En wie kom ik bij de bus tegen? Het is Derk, de Duitse jongen die ik ken uit de Transsiberië Express en die het presteerde tijdens een stop in Perm de trein te missen. Hij is de enige backpacker die samen met mij de reis naar Lijiang gaat maken. Nu had ik me een gezelligere reisgenoot kunnen wensen, maar alles went. En bovendien is het wel fijn om af en toe wat ervaringen uit te kunnen wisselen.

Lijiang
Uitzicht vanuit hotel No 1 in Lijiang met op het plein nog een standbeeld van Mao.

De rit is zeker niet saai, wat het landschap betreft. Onderweg stoppen we een paar keer om mensen af te zetten in dorpjes. Andere passagiers komen er dan weer bij. Ik had nog niets geschreven over hoe de allerkleinste kinderen hun behoefte doen in dit land. Namelijk door een gat in hun broek. Er komt geen luier aan te pas. Zodra ze kunnen lopen hurken ze voor hun behoefte op een willekeurige plek (en dat is in deze contreien ook gewoon vaak op de stoep), waardoor het gat in hun broek uiteen wijkt en de grote boodschap zijn uitweg kan vinden. En dat gebeurt dan allemaal zo vlak voor je neus als je bij een halte een tijdje staat te wachten.

De omgeving van Lijiang nodigt uit om uitgebreid te verkennen.

Peter’s Restaurant in Lijiang

Ook in Lijiang is de hotelinfrastructuur zeer overzichtelijk ingedeeld: je hebt Hotel No 1 en Hotel No 2. Vrij willekeurig kiezen we voor een verblijf in het eerste hotel. Maar eigenlijk ben ik meer op zoek in welk hotel Noel hier verblijft. Noel is een paar dagen terug al naar Lijiang verhuisd, maar vooralsnog geen spoor van hem. Wel tref ik een andere Duitse jongen aan op de slaapzaal. Zijn naam is Andreas. Hij is, net als ik, geïnteresseerd in de trekking door de Tiger Leaping Gorge. Maar dat is voor later.

The place to be in Lijang voor een maaltijd en een borrel is Peter’s Restaurant. Ik strijk er neer en bestel er een heerlijke ‘naxi salade’. Ik ontmoet er al wat mensen die ik eerder in Dali was tegengekomen en maak alvast plannen voor de komende dagen. Maar morgen staat er eerst een bezoek aan de dokter op het programma.