De nacht in de trein kom ik op mijn hard seat nog wel redelijk goed door. Ik heb toch nog een paar uur kunnen slapen als ik wakker word van het vroege daglicht. We rijden door een landschap met veel rijstvelden, die vaak al in terrasvorm zijn aangelegd. Dan een zeer fraaie oranjerode zonsopkomst zet de natte rijstvelden in vuur en vlam.

Publicatie van de dagboeken van mijn wereldreis in 1990 en 1991

Dinsdag 24 april 1990    Lees hier waarom.

Aankomst in Wuhan

Een beetje beurs waggel ik de trein uit nadat de trein het station van Wuhan is binnengerold. Als ik het station verlaat, koop ik voor een dubbeltje een stadsplattegrond van een straatventer. Dat navigeert wat beter. Met mijn kersverse kaart van de stad kan ik even later twee Zweeds jongens de weg naar de rivier wijzen. Het is nog vroeg, kwart over 8 in de ochtend. Maar ik regel toch maar alvast een kamer in een hotelletje om in ieder geval een plek te hebben om mijn rugzak achter te laten. De (gedeelde) kamer is duur: een bed voor 20 Yuan, maar mét eigen badkamer. Toch even lekker het bed uitproberen, na een gebroken nacht in de trein. En even opfrissen.

Wuhan
Brug over de Yangtze rivier, Wuhan.

Zwarte markt

Wuhan, hoofdstad van de provincie Hubei, ligt aan de machtige Yangtze rivier. En het is mijn plan om als het even kan morgen al te vertrekken met een schip deze rivier op. Daarvoor ga ik dan ook direct maar naar de haven toe om rond te kijken voor tickets. Vlak bij de haven word ik aangesproken door Yang, die echt goed Engels spreekt. Hij zit aan een tafeltje met de twee jongens uit Zweden die ik eerder vanochtend al deze kant op had gewezen. Of ik even bij ze aan kom schuiven. Yang vertelt dat hij bootkaartjes verkoopt op de zwarte markt. Ik hap niet gelijk toe. De twee Zweden waren al wel overstag gegaan. Voor een prijs van 400 Yuan per persoon.

Ik schud ze de hand en ga op eigen houtje weer verder. Op zoek naar een loket waar je kaartjes kan kopen. Na enig zoeken vind ik dat en informeer naar de prijzen. En daar slaag ik voor een kaartje van Wuhan naar Chongqing in de 3e klasse. En dat voor de ‘officiële’ prijs van 207 Yuan… Met het kaartje in mijn hand zwaai ik nog een keer naar Yang, die nog steeds op de kade rondloopt op zoek naar nieuwe slachtoffers.

De Guiyuan tempel

Er is nog voldoende tijd om Wuhan wat te verkennen. Vergeleken met Beijing heeft de stad wel iets knussers: veel groener en levendige winkelstraten. De stad is gevormd uit drie verschillende steden. In Hankou is alles te vinden: hotel, station, rivierhaven. Dan heb je nog Hanyang en aan de overzijde van de Yangtze rivier ligt Wuchang. Ik neem de tijd om een bezoek te brengen aan de Guiyuan tempel. Dit is een boeddhistische tempel in Hanyang. Er is een gezellige bedrijvigheid van mensen die wierookoffers brengen.

Wuhan
Guiyuan Temple, Wuhan

Terug in het hotel ontmoet ik mijn kamergenoot: Greg uit Canada. We gaan samen op zoek naar wat te eten in de stad (eten is nooit ver weg in China). En de wereld in Wuhan is klein, want daar is ook Yang weer. Nu biedt hij aan geld te wisselen tegen een gunstige koers. Ditmaal ga ik op zijn aanbod in; zijn koers is echt gunstig. We bestellen voor 7 Yuan in totaal vier schotels, rijst en een halve liter bier. Een prima afsluiting van de dag in Wuhan.